Ata’nın Mersin’e gelişi törenle kutlandı


Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 99’uncu yıl dönümü, coşkuyla kutlandı. Vali Ali İhsan Su, tren garında Atatürk’ün Mersin’e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşılayıp, Türk bayrağını öperek teslim aldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir. Atatürk; eşitlikçi, özgürlükçü, düşüncesini korkusuzca ifade eden, akla ve bilime inanan, çalışan, üreten, dayanışan bir Türkiye’nin temellerini burada, Mersin’de attı. Mersinliler olarak bize düşen görev de O’nun açtığı bu aydınlık yoldan korkusuzca yürümekti. Biz de tam bunu yapıyoruz” dedi.

 

Tarih : 17 Mart 2022 Perşembe 15:05

Neşet TORUN

17 Mart 1923'te Atatürk'ün Mersin'e gelişinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ilk tören tren garında gerçekleştirildi. Mersin Valisi Ali İhsan Su, tren garında Atatürk'ün Mersin'e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşıladı ve Türk bayrağını teslim aldı. Buradaki törene Vali Su'nun yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile protokol üyeleri, gaziler ve öğrenciler katıldı. Törende, Atatürk'ün Mersin'e geldiği temsili treni karşılayan Vali Su, trenden inen muharip gazinin öperek uzattığı Türk bayrağını öperek teslim aldı. Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin sunduğu gösterinin ardından katılımcılar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

SEÇER: “17 MART, MERSİN İÇİN ONUR VE GURUR GÜNLERİNDEN BİRİSİDİR”

Şiirlerin okunduğu törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,  “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 99 yıl önce bugün Mersin’e yaptığı ilk resmi ziyareti anıyoruz. Daha önce Mustafa Kemal Atatürk, Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan hemen sonra Bölge Komutanı olarak Mersin’e gelmişti. 5 Kasım 1918 günü Mersin’e gelen Mustafa Kemal, Milli Mücadele’nin ilk hazırlıklarını burada yapmıştı. O günlerde ‘Asıl savaş şimdi başlıyor’ diyen Gazi, Mersinlilerden aldığı güçle Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinin ilk adımını buradan attı. Atatürk’ün 17 Mart 1923 tarihinde Mersin’e ve Tarsus’a yaptığı ziyaret son derece anlamlıdır” dedi. Ulu Önder Atatürk’ün Mersin’e ilk gelişinin anlamı Kurtuluş Savaşı açısından bugün nasıl daha doğru okunabiliyorsa, 17 Mart ziyaretinin kodlarının da Cumhuriyet açısından okunabileceğini ifade eden Başkan Seçer, “Atatürk aldığı her önemli karar öncesi, halkın görüşlerine başvurmaya, onların desteğini almaya çok önem verirdi. Cumhuriyet devrimlerine yönelen Atatürk, düşüncelerinin geniş bir taban tarafından benimsenmesi için sık sık yurt gezilerine çıkardı.  17 Mart 1923 günü Atatürk, Ordu Başkomutanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak şehrimiz Mersin’deydi. Yeni Türkiye’nin temel nitelik ve değerlerini anlatmak ve halktan destek almak istiyordu. Mersin, Milli Mücadele’de O’na nasıl canla başla destek verdiyse Cumhuriyet’e de büyük bir coşku ile gönülden destek verdi. Atatürk, Mersin’e eşi Latife Hanım’la birlikte geldi.  Bunun özel bir anlamı vardır. Artık kadının yeri eşinin yanıydı. Mersin onları bağrına bastı. Kadın erkek eşitliği açısından en önemli mesaj yine bu topraklardan verildi” diye konuştu.

“ÜRETEN, DAYANIŞAN BİR TÜRKİYE’NİN TEMELLERİ MERSİN’DE ATILDI”

Mersinliler ile ilgili tarihi bir anekdotu da paylaşan Başkan Seçer, “Atatürk, şehir gezisi sırasında kendisine Hristiyan azınlık temsilcisi olarak tanıtılan bir kişiye cevap olarak, ‘Artık azınlık yoktur, cemaat yoktur. Vatandaşlık vardır’ dedi. İşte bu cümle yeni Türkiye’nin habercisiydi.  Atatürk şehrimizle ve ülkemizle ilgili mesajlarını millet bahçesinde masa üzerinde yaptığı konuşmada verdi. Burada kendileri için özel olarak hazırlanan yüksek koltuklarda oturmayı reddederek kalabalığın arasında tahta sandalyede oturmayı tercih etti. Millet bahçesinde şehrimiz adına hoş geldin konuşmasını hükümet doktoru Reşit Galip yaptı.  Reşit Galip’in Atatürk’e yönelik ‘Senin büyüklüğün; başarılı bir asker, devlet ve siyaset adamı olman değil, bu milletin bir ferdi olmandan ileri geliyor’ ifadesi Atatürk’ün çok hoşuna gitti. Atatürk; Reşit Galip’in kendi düşüncelerine tercüman olduğunu, kendisi için en büyük mevkinin, en büyük şerefin bu milletin bir ferdi olmaktan geçtiğini söyledi. Bu da bir ilkti. Yeni Türkiye’de tebaa değil birey olacaktı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları fikri hür vicdanı hür bireyler olacaklardı. Atatürk tam 99 yıl önce bugün Mersin’ini görerek konuştu. Şehrimizin jeostratejik konumuna daha o gün dikkat çeken Atatürk, Mersin’in gelişmesinin ticaret sahasında olacağını söyledi. Atatürk artık askeri zaferlerden çok ekonomik zaferlere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Mersinlilerin çok çalışması gerektiğini, aksi halde Mersin’in gerçek sahibi olamayacaklarını ifade etti. Bugün yaşadıklarımıza bakınca Atatürk’ün Mersin’de verdiği bu mesajların derin anlamını çok daha iyi anlıyoruz. O; eşitlikçi, özgürlükçü, düşüncesini korkusuzca ifade eden, akla ve bilime inanan, çalışan, üreten, dayanışan bir Türkiye’nin temellerini burada, Mersin’de attı.  Mersinliler olarak bize düşen görev de onun açtığı bu aydınlık yoldan korkusuzca yürümekti. Biz de tam bunu yapıyoruz. Mersin’de hepimiz, tüm renkler bir arada, kardeşçe yaşıyoruz. Mersin bir huzur kentidir” ifadelerini kullandı.

“MERSİN, AKDENİZ’İN PIRIL PIRIL PARLAYAN BİR YILDIZIDIR”

Mersin’in birlik, beraberlik, eşitlik ve barış kenti olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, Mersin’de ayrımcılığa yer olmadığının da altını çizdi. Başkan Seçer,  “İnsana baktığımız zaman gözümüz onun mezhebini, meşrebini, siyasi düşüncesini görmez. Onu Allah’ın yarattığı bir insan olarak görürüz. Mersin, Allah’ın yarattığı tüm canlıların kentidir. Çiftçisiyle, işçisiyle, sanayicisiyle, memuruyla, ticaret erbabıyla, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla Mersin çalışıyor. Mersin bereket şehridir. Mersin üretiyor, Mersin gecesini gündüzüne katıyor. Mersin’de herkes çalışıyor ve çalışmaya devam edecek. Onun için herkes Mersin’e gıptayla bakıyor. Gidin Ankara’ya, gidin İstanbul’a Mersin’i sorun. Herkes, ‘Mersin güzel bir şehir. Mersin huzur içinde çalışıyor’ diyecektir. Çünkü Mersin, Akdeniz’in pırıl pırıl parlayan bir yıldızıdır. İlk kez Mersin’e gelenlerden şu sözü çok sık duyuyorum; ‘Biz Mersin’i böyle bilmiyorduk’ diyorlar. ‘Mersin çok güzel bir şehir.’ Bu sözler beni gururlandırıyor. Eminim ki sizleri de Atasının yolunda kararlılıkla yürüyen tüm Mersinlileri de gururlandırıyordur. Atamızla gurur duyuyor, minnetle anıyoruz. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun” dedi. Kutlama programı, Mersin Üniversitesi Modern Halk Dansları Ekibi’nin gösterileri ile sona erdi.

ATATÜRK’ÜN TARSUS’A GELİŞİNİN YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Öte yandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tarsus’a gelişinin 99. yıl dönümü törenle kutlandı. İlk tören tren garı önündeki Atatürk Treninin bulunduğu alanda yapıldı. Burada temsili olarak Atatürk trenden inerken çiçeklerle karşılandı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Atatürk’ün gelişi ile ilgili üç öğrenci şiirler okudu. Buradaki törene Kaymakam Kadir Sertel Otcu, Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ile diğer protokol mensupları, Muharip Gaziler, Kuvayi Milliyeciler, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri katıldı. Protokol mensupları burada temsili karşılamada bulunduktan sonra bando eşliğinde Cumhuriyet Alanına geçildi. Saat 09.30’da törenlere devam edildi. Anıta çelenk sunumu yapılıp saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Kutlamaların son bölümünde tarihi Tarsus Şelalesine geçilerek burada konuklara marul, ayran ve kısır ikramında bulunuldu. Ayrıca bir eğitimci tarafından Atatürk’ün Tarsus’a gelişleriyle ilgili bilgiler verilerek sunum yapıldı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA