Mersin’in en gelişmiş ilçesi Yenişehir!


Mersin’in 6 ilçesi, sosyal ve ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı. Mersin’den sadece Yenişehir Birinci Kademe’ye girerken Akdeniz, Mezitli, Tarsus, Silifke, Toroslar İkinci Kademe’de; Erdemli ve Anamur Üçüncü Kademe’de; Mut, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar Dördüncü Kademe’de; Çamlıyayla Beşinci Kademe’de yer aldı. Mersin içinde ilçelerin gelişmişlik düzeyi şöyle sıralandı: Yenişehir, Akdeniz, Mezitli, Tarsus, Silifke, Toroslar, Erdemli, Anamur, Mut, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar ve Çamlıyayla…

 

Tarih : 18 Nisan 2022 Pazartesi 12:06

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından bölgesel gelişme alanında referans çalışmalarından biri olacağı öngörülen İlçe Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) 2022 çalışması yayımlandı. Mersin’in 13 ilçesinden 6’sı gelişmişlik düzeyi olarak ilk iki kademede yer aldı. Yenişehir kent içindeki en gelişmiş ilçe oldu. Çalışma kapsamında Demografik değişkenlerden istihdam ve sosyal güvenlik değişkenlerine, eğitimden sağlığa, finanstan yaşam kalitesine kadar 56 farklı değişken değerlendirildi. 973 ilçenin tamamına uygulanan çalışma ile ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik skor değerleri, sıraları ve gelişmişlik kademelerine ulaşıldı. Yapılan analiz neticesinde endeks değeri 1,632 ve üzerinde olan 67 ilçe birinci gelişmişlik kademesinde yer aldı. Mersin’in Yenişehir ilçesi de elde ettiği skorla kademesini yükselterek birinci gelişmişlik kademesine 49’uncu sıradan girdi. İkinci gelişmişlik kademesinde ise 1,581 ila 0,396 arasında endeks değerlerine sahip 173 ilçe yer aldı. Bu kademeye adını yazdıran Mersin ilçeleri ise Akdeniz, Mezitli, Tarsus, Silifke ve Toroslar oldu.

BİRİNCİ KADEMEDE SADECE YENİŞEHİR VAR

Mersin’den sadece Yenişehir Birinci Kademe’ye girerken Akdeniz, Mezitli, Tarsus, Silifke, Toroslar İkinci Kademe’de; Erdemli ve Anamur Üçüncü Kademe’de; Mut, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar Dördüncü Kademe’de; Çamlıyayla Beşinci Kademe’de yer aldı. Mersin içinde ilçelerin gelişmişlik düzeyi şöyle sıralandı: Yenişehir, Akdeniz, Mezitli, Tarsus, Silifke, Toroslar, Erdemli, Anamur, Mut, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar ve Çamlıyayla… 2017 yılında Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) raporunda 70. Sırada yer alan Yenişehir ilçesi, 2022 raporunda 21 basamak yükseldi ve 49. Sıraya yerleşti. Böylece Yenişehir ilçesi 67 ilçenin yer aldığı “Birinci Kademe Gelişmiş İlçeler” kategorisine girdi. Yenişehir, bu kategoriye giren ilk Mersin ilçesi oldu. Mersin’in bir ilçeyle temsil edildiği “Birinci Kademe Gelişmiş İlçeler” kategorisinde liderliği İstanbul, Ankara, İzmir alırken Muğla ve Antalya ikişer, Adana ve Gaziantep birer ilçeyle yer aldı. Listenin başında 6.959 skoru ile İstanbul-Şişli, 6,901 skoruyla Ankara-Çankaya, 5,940 skoruyla İstanbul-Beşiktaş yer aldı. Adana-Seyhan 2,043 skoruyla listenin 42.sırasında yer alırken Mersin-Yenişehir 1,948 skoruyla 49. Sırada yer aldı.

TARSUS 10 BASAMAK GERİLEDİ

2017 yılında Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) raporunda 123. Sırada yer alan Akdeniz ilçesi, 2022 raporunda 20 basamak yükseldi ve 103. Sıraya yerleşti. Akdeniz ilçesinin 2017’deki skoru 1,052 olarak ölçülmüştü. 2022 raporunda ise Akdeniz’in skoru 1,183’e yükseldi. 2017 yılında Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) raporunda 141. Sırada yer alan Mezitli, 2022 raporunda 34 basamak yükseldi ve 107. Sıraya geldi. Mezitli ilçesinin 2017’deki skoru 0,966 olarak ölçülmüştü. 2022 raporunda ise 1,147 olarak ölçüldü. 2017 yılında Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) raporunda 337. Sırada yer alan Toroslar ilçesi 2022 yılı raporunda 240.sıraya yükseldi. Toroslar ilçesinin 2017 yılındaki skoru 0,118 olarak hesaplanmıştı. 2022 yılında ise ilçenin skoru 0,396 olarak hesaplandı. 2017 yılında Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) raporunda 188. Sırada yer alan Tarsus, 2022 yılı raporunda 10 basamak geriledi ve 198. Sırada yer aldı. Tarsus ilçesinin 2017 yılındaki skoru 0, 715 iken 2022 yılı skoru 0,613 olarak hesaplandı.

KIZILTAN: “MERSİN YAŞANABİLİR KENTLER ARASINDA”

Ekonomik ve sosyal göstergeler incelendiğinde Mersin’in yaşanabilir kentler arasında yer aldığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, şunları söyledi: “Bilindiği gibi Erdemli ve Mut içlerimizde de organize sanayi bölgesi kurulum çalışmaları başladı. Aynı şekilde Anamur’da da yeni bir organize sanayi bölgesinin startı verildi. Tarımsal üretim konusunda önde olan bu ilçelerimiz OSB’lerin tamamlanmasıyla tarımsal sanayide de öne çıkacak. Tarım, turizm ve tarımsal sanayide ciddi yatırımlar olacağını düşündüğüm bu ilçelerimizin de önümüzdeki süreçte endeks içerisinde daha üst kademelere yerleşeceğine inanıyorum. Özetlemek gerekirse Mersin ilçeleri hinterlandı ile kıyaslanınca yaşam kalitesi yüksek yerler olarak öne çıkmaktadır” dedi.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA