Toplam borç 1 milyar 537 milyon TL!


Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda, Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı ile ilgili detaylı bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 31 Aralık 2021 itibarıyla Büyükşehir Belediyesi’nin borç bakiyesinin 1 milyar 681 milyon lira olduğunu ifade ederek, “Bunun 895 milyon lirası piyasa borçları, 785 milyon lirası da kredi borcu. 30 Nisan itibarıyla 855 milyonu piyasa, 682 milyon lirası da banka olmak üzere toplam 1 milyar 537 milyon lira borcumuz var” dedi. Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı, Meclis toplantısında tek tek oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Tarih : 19 Mayıs 2022 Perşembe 11:18

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Mayıs ayı 2. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis Toplantısı’nda komisyonlara havale edilen 27, idareden gelen 4 olmak üzere toplam 31 madde görüşüldü. Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı, Meclis toplantısında tek tek oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı ile ilgili Meclis üyelerine detaylı bilgiler veren Başkan Seçer,  Büyükşehir’in mali tablosunu açıklarken, gelir ve gider bütçelerinin gerçekleşme oranlarını da paylaştı.

“GELİR BÜTÇEMİZ 2020'YE GÖRE YÜZDE 40 ARTIŞ GÖSTERDİ”

Gelir-Gider Mukayese Tablosu, Aylık Sabit (Zorunlu) Giderler Tablosu, Banka Kredileri İcmal Tablosu, Güncel Borç İcmali ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Borçlar İcmali gibi konular hakkında Meclis üyelerini detaylı bilgilendiren Başkan Seçer, “2021 yılında gelir bütçemiz tahmini olarak 2 milyar 485 milyon olarak belirlenmişti. Gerçekleşen bütçemiz; 2 milyar 480 milyon 521 bin lira. Yani tahmin ettiğimiz gelir bütçemizin yüzde 99.82’sini gerçekleştirdik. Bu son derece iyi bir bütçe hazırlama tekniği ile çalıştığımızı gösteriyor. Gelir bütçemizin gerçekleşme oranı bir önceki yılda da yüzde 88,5 olmuştu. Gelir bütçemiz 2020'ye göre yüzde 40 artış gösterdi” dedi. 2021 yılında gider bütçesinin ise 2 milyar 695 milyon lira olduğuna değinen Seçer, “Bütçe gerçekleşme oranı 2 milyar 687 milyon 47 bin lira. Gider bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 99.7; bu muazzamdır. Yani öngörülen ne ise biz gerçekleştirmişiz ve geçen yıl da bir önceki yıla göre gider bütçemizin artış oranı yüzde 66” dedi. Gelirlerinin yüzde 40, giderlerinin de yüzde 66 arttığını ifade eden Başkan Seçer, “Bizim giderlerimizle gelirlerimiz doğru orantılı bir artış göstermedi. Bizim giderlerimiz arttı, yani yatırımlarımız arttı. Zorunlu giderlerimizin toplam bütçe içindeki payı yüzde 54,5. Kalanıyla da yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TOPLAM BORCUMUZ 1 MİLYAR 537 MİLYON LİRA”

Banka Kredileri İcmal Tablosu’nu da kamuoyuna açıklayan Seçer, “Devraldığımız banka borçlarımız 1 milyar 582 milyon lira. 2021 yılında yuvarlak söylüyorum; 253 milyonu anapara, 131 milyonu faiz olmak üzere toplam 384 milyon lira ödedik.  Bu yıl da ödeyeceğimiz miktar; 201 milyon lira anapara, 87,5 milyon lira faiz gideri olmak üzere toplam 288,5 milyon lira. 31 Aralık itibarıyla Belediyemizin borç bakiyesi 1 milyar 681 milyon liraydı. Bunun 895 milyon lirası piyasa borçları, 785 milyon lirası da kredi borcu. Şu anki son tabloyu da vereyim. 30 Nisan itibarıyla 855 milyonu piyasa, 682 milyon lirası da banka olmak üzere toplam borcumuz 1 milyar 537 milyon lira” dedi. Başkan Seçer, bazı Meclis üyelerinin soruları üzerine gelir ve gider rakamlarını ayrıntılarıyla tekrar anlattı. Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı’nın oy çokluğuyla kabul edilmesi üzerine ise, “Gerçekten iyi bir mali yıl. Gelir bütçemizin % 99.82, gider bütçemizin % 99.7 gerçekleştiği bir mali yılı geçirdik. Öngördüğümüz bütün hizmetleri, söz verdiğimiz oranlarda gerçekleştirmiş olduk. Emeği geçen mesai arkadaşlarımıza, bizlere destek olan Meclis üyelerimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah 2022 yılında da yine böyle bir bizlere memnuniyet verecek bir tablo ile yılı bitireceğiz. Yine hizmetlerimiz devam edecek. Vatandaşlarımızın memnuniyetini artırmak için çok daha fazla gayret sarf edeceğiz ve çalışmalarımızı artıracağız. Tekrar sizlere teşekkür ediyorum. Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı; 1 çekimser, diğer bütün oy kullanan Meclis üyelerimizin kabul oyuyla kabul edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“12 AY BOYUNCA DÜZENLİ İLAÇLAMA YAPIYORUZ”

Meclis’te sinekle mücadele konusu da gündeme geldi. Sinekle mücadelede havayı kimyasallarla kirletmenin çözüm getirmeyeceğini belirten Başkan Seçer, asıl mevzunun bataklığı kurutmak olduğunu vurguladı. 1 bardak durgun suda 6 bin sivrisineğin ürediği bilgisini paylaşan Başkan Seçer, “Dağ eteklerinde binlerce; 1000, 2 bin, 3 bin, 4 bin, 5 bin değil, çok daha fazla sulama havuzları var. Sivrisinekler için muazzam bir mümbit alan. İşte orada sinekler ürüyor, ondan sonra ilk hedefiniz Akdeniz’dir, yukarıdan aşağı doğru, Toroslar’dan Akdeniz’in kıyılarına doğru hücum ediyor bu sinekler” dedi. Vatandaşlara da bir duyuruda bulunan Başkan Seçer, “Sinekle mücadelede en etkin yöntem sizlerin bize yardımcı olması. Şimdi eğer bir apartmanın bodrum katında apartmanın atıksuyu, pis su borusu patlamış, apartmanın bodrumunu doldurmuş ve buna herkes seyirci kalmışsa; hem apartmanda oturanların sağlığını tehdit ediyorsunuz hem de milyonlarca sineğin orada üremesini sağlıyorsunuz” diye konuştu. Cezai müeyyidelerin caydırıcı olmadığını ve kendisinin de ceza taraftarı olmadığını vurgulayan Seçer, “Bu bilinçle alakalı bir şey. Biz 12 ay boyunca düzenli ilaçlama yapıyoruz. Sinekle mücadele mevsimsel olarak yoğunluk kazanabilir aktivite olarak. Ama 12 ay boyunca süreklilik arz eden bir mücadeledir. Kış-yaz demeden yumurtası, larvası, ergini, uçkunu vs. Böyle aşamaları olan bir mücadele çeşidi. Sinekle mücadele aşamasında milyonlarca lira ilaç alınmasının yanı sıra atmosfer de kirletiliyor. Lepistes balığı dağıtarak sinekle mücadele çalışması yürütüyoruz. Dağ eteklerinde tarımla uğraşan küçük üreticilerin bize katkı sunması gerekiyor. Sularını ilaçlamaları gerekiyor. Zaten teknik olarak bizim birimlerimiz gerekli yardımı, gerekli desteği yapıyor. Eğer el birliğiyle mücadele edersek Akdeniz havzası gibi sinekle boğuşan bir havzada başarılı olabiliriz diye düşünüyorum. Beyaz sinekle mücadele Büyükşehir’in konusu değil. Mücadele çalışmalarını Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yapıyor. Beyaz sinek çok yoğun ilaçlama gerektiren bir haşere değil. Zaten teknik olarak onun kısa bir hayatta kalma süresi var. Onu doldurduğu zaman o popülasyon ortadan kalkıp gidiyor. Ancak onu da hazırlayan etmenler var. Örneğin meyve bahçelerinin kenarlarındaki dereler, drenaj kanalları, sebze meyve atıklarının bulunduğu yerler onların üreyebilecekleri en mümbit alanlar” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA