Başkan Gültak: “Şehir hazır değil”


Mersin Limanının genişlemesi ve Ana Konteyner Limanının Mersin’e yapılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Bu şehir liman şehri. Bu limanı geliştirip büyütmek istiyorsak bizim Akdeniz’i yapılandırmamız lazım. Akdeniz’deki yapılandırmayı yapmadan bu limanı yapamayız. Bu şehrin önü kentsel dönüşümle açılabilir. Oradaki dönüşüm tamamlanmadan oraya ana konteyner limanı gelmez. Yatırım planı hazır ama şehir buna hazır değil. Şehri buna birlikte hazırlamamız lazım. Çay mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi bunun önemli bir saç ayaklarından bir tanesidir. Buradaki dönüşümü de 10-15 yılda ancak tamamlarız. Kimse kimseyi kandırmasın. Çünkü 2 yıllık ya da 3 yıllık bir iş değil bu” dedi.

 

Tarih : 6 Haziran 2022 Pazartesi 14:24

Necdet TAŞ

Akdeniz Belediye Meclisi, Haziran ayı ilk oturumunu M. Mustafa Gültak Başkanlığı’nda gerçekleştirdi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda Başkan Gültak, “1-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası” kapsamında kentte düzenlenen çeşitli etkinlikler hakkında Meclis’i bilgilendirdi. “En kıymetli varlığımız ve geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz, sağlıklı ve güzel bir dünya bırakmak hepimizin görev ve sorumluluğudur” diyen Başkan Gültak; “Dünya Ortak Evimiz, Sıfır Atık Geleceğimiz” sloganıyla Mersin’de organize edilen ve Akdeniz Belediyesi’nin de katıldığı etkinlikleri anlattı.  Başkan Gültak; “Cumhurbaşkanlığımızın genelgesi doğrultusunda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından doğamız ve çevremiz için gerçekleşen bu önemli etkinliklere imza atan kurum ve kuruluşlara; doğamıza ve çevremize karşı farkındalığın artmasına destek olan herkese teşekkür ediyorum. Akdeniz Belediyesi olarak, en kıymetli varlığımız olan çocuklarımıza daha yaşanılır bir dünya, daha sağlıklı bir doğa ve temiz bir ülke bırakmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu dünyanın ve doğanın bir miras değil, çocuklarımızın bizlere emaneti olduğunu unutmuyor, tüm halkımızın 1-7 Haziran Çevre Haftası’nı tebrik ediyorum” dedi.

“AKDENİZ’DEKİ YAPILANDIRMAYI YAPMADAN BU LİMANI YAPAMAYIZ”

CHP’li Meclis Üyesi Serhat Dövenci’nin ana konteyner limanının geleceğiyle ilgili konuyu gündeme getirmesi üzerine Başkan Gültak, “Daha önce konuyla ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisinde konuyu gündeme getirdim ve orada Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, ‘Ben Hz. Musa’nın asasını buldum ve yarın Kazanlı ve Karaduvar’a vuruyorum. 12 milyon TEU’luk ana aktarma konteyner limanını yapıyorum bir gecede… Ben yapıyorum da peki bunun yolu var mı? Otoban bağlantısı var mı? Demiryolu bağlantıları var mı?” diye sordum. Çünkü yapılacak ana konteyner limanının hemen arkasında Karaduvar, Çay, Çilek, Şevket Sümer, Güneş ve Siteler gibi çok sayıda mahalle var. Geçtiğimiz günlerde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Almanya’ya bir fuara katıldık. Gerçekten de bu fuarda çok aydınlandık. Teknoloji Fuarı’nda çok güzel bilgiler aldım ve hepimizin de buna ayak uydurması lazım. Orada Hamburg’a da geçme nasip oldu. Biliyorsunuz Hamburg limanı önemli bir limandır. Adamlar deniz olmadan liman yaratmışlar. İki tane büyük nehir üzerinden nehre açılıyorlar ve Avrupa’nın en büyük liman trafiğini oluşturuyorlar. Bizde her taraf deniz ama biz bir şey oluşturamıyoruz. Ama o limanının etrafında hiç konut yok. Bu şehir liman şehri. Bu limanı geliştirip büyütmek istiyorsak bizim Akdeniz’i yapılandırmamız lazım. Akdeniz’deki yapılandırmayı yapmadan bu limanı yapamayız. Bu şehrin önü kentsel dönüşümle açılabilir. Sadece Akdeniz Belediye Başkanı ve Çevre ve şehircilik Bakanı’nın uğraşmasıyla olmuyor. Topyekün birlikte hareket etmemiz lazım. Benim yanımda durarak kentsel dönüşüme destek vermeniz gerekiyor. Çay Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi Türkiye’de ilk 5 proje içerisine girer. Bunu bizzat Bakan bey söyledi. Oradaki bir daireyi satmaya kalksa 1 milyona satar. Kira öder gibi vatandaşlarımız ev sahibi olacak. Ranttan vatandaşlarımız da faydalandı. Buraları hem dönüştürdük hem de vatandaşın ranttan faydalanmasına aracılık ettik” diye konuştu.

 

“MERSİN BUNA HAZIR DEĞİL”

Oradaki dönüşüm tamamlanmadan oraya ana konteyner limanı yatırımın gelmeyeceğinin altını çizen Başkan Gültak, “Neymiş efendim adı Mersinmiş de Doğu Akdeniz’e çevrilmiş. Ben burada o limanın Mersin’de yapılacağını söylettim. Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm, kendisi de bu limanın kesinlikle Mersin’e yapılacağını söyledi. Hatta yap-işlet-devret modeliyle bir yatırımcı bulun hemen onaylayalım dedi. Ben de burada sizlere sesleniyorum. Yap-işlet-devret modeliyle bu limanı yapacak bir tanıdığınız varsa Japon olur Amerikalı olur, Koreli olur fark etmez konsorsiyum kurun hemen gidelim Ankara’ya. Ama o yatırımcıyı bulamazsınız. Neden? Biliyor musunuz? Buraya gelecek yatırımcı yeri gördüğü zaman diyecek ki ‘Bu limanın arkası yok’ Yok Mersin yok Doğu Akdeniz… Bunu boşverin. İktidar partisinin bir belediye başkanı olarak diyorum ki o yatırım Mersin’e yapılacak. Bunu hem Ulaştırma Bakanına hem de Cumhurbaşkanına söylettik. Daha ne yapalım? Takla mı atalım? Uzaydan bir şey mi getirelim? Yatırım planı hazır ama şehir buna hazır değil. Şehri buna birlikte hazırlamamız lazım. Çay mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi bunun önemli bir saç ayaklarından bir tanesidir. Buradaki dönüşümü de 10-15 yılda ancak tamamlarız. Kimse kimseyi kandırmasın. Çünkü 2 yıllık ya da 3 yıllık bir iş değil bu. Orada yapacağımız dönüşümle açacağımız arazileri sanayi ve liman gibi yatırımlara ayıracağız. Ana konteyner limanı Mersin’e yapıldığın da Mersin’e 4 katı daha gelir gelecek. 15 milyon TEU’luk bir liman Mersin’i otomatik olarak dünyanın ilk 10 liman şehri arasına sokar. Bu ranttan tüm şehir faydalanacak” dedi.

DİYARBAKIR VE GAZİANTEP İLE KARDEŞ ŞEHİR İLİŞKİSİ KURULACAK

Gündem maddelerinin okunması ve komisyonlara havalesiyle devam eden Meclis’te; Diyarbakır ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri ile Akdeniz Belediyesi arasında ‘Kardeş Belediye’ ilişkisi kurulması ile ilgili protokol hazırlanması ve sözleşmeler imzalanması konusunda Başkan Mustafa Gültak’a yetki verilmesiyle ilgili teklif okundu. Her iki teklif oybirliği ile komisyonlara sevk edildi. Toplantıda, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ‘ek ödenek’ başlıklı 37’nci maddesine göre, müdürlüklerin ek ödenek talepleri sonucu oluşan ek ödeneklerin eklenmesiyle ilgili teklif komisyonlara havale edildi. Karaduvar Mahallesi’nde 6 bin 278 metrekare yüzölçümlü tarla niteliğinde, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında ‘mezarlık’ olarak işaretli, fiilen de mezarlık olarak kullanılan taşınmazın Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne devrinin yapılmasıyla ilgili teklif komisyonlara sevk edildi. Mesudiye Mahallesi, 909 ada, 4 parselde bulunan taşınmazın satış ve kiralanması ile ilgili teklif ile Yalınayak Mahallesi, 4094 ada, 1 parsel nolu bin 775 metrekare yüzölçümündeki taşınmazın ‘taziye evi’ yapılması şartıyla Akdeniz Belediyesi’ne hibe edilmesiyle ilgili teklif oybirliği ile komisyonlara gönderildi.  Meclis’te, eski Yenitaşkent Belediyesi ile ilgili 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu değişikliği teklifi de komisyonlara sevk edildi. Adanalıoğlu Mahallesi’nde artan enerji ihtiyacının devamlılığı için Toroslar EDAŞ tarafından hazırlanan trafo yeri işaretlenmesini içeren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile konu oybirliği ile kabul edildi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA