Çevrecilerden Büyükşehir’e ‘Ceynak’ tepkisi


Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Taşucu Limanı ve geri sahasında yapacağı çalışmalar endişe ile karşılanan Ceynak firmasının, Mersin Büyükşehir Belediyesi tasarrufunda bulunan bilim merkezine adı verilmek şartıyla 530 bin dolar bağış yapması ve bunun da Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilmesi çevrecilerin tepkisine yol açtı. Konuyla ilgili konuşan MERÇED yönetim kurulu üyesi Avukat Semra Kabasakal, “Bilim merkezine 530 bin dolar bağış yapmayı öneren CEYPORT Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’nin talebinin Mersin Büyükşehir Belediyesinin Haziran meclisinde oy çokluğuyla kabul edilmiş olmasına itiraz ediyoruz. Bu kararın biran önce düzeltilmesini talep ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 21 Haziran 2022 Salı 14:37

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran ayı birinci oturumunda Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesinde 9473 ada ve 3 parsel no'lu taşınmaz üzerindeki Büyükşehir Belediyesi tasarrufunda bulunan İklim ve Çevre Bilim Merkezi içinde yer alan planetaryum kısmının ve bağlı deney düzeneklerinin yapılması amacıyla Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş. tarafından firma isminin planetaryum binasında görünmesi şartıyla, 530 bin dolar şartlı bağış yapılması konusundaki teklif oy çokluğu ile kabul edilmişti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy çokluğu ile geçen karara tepki gösteren Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) konuyla ilgili  Mersin Gazeteciler Cemiyeti Cemiyeti’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan MERÇED yönetim kurulu üyesi Avukat Semra Kabasakal, “Silifke Taşucu mahallesinde bulunan Taşucu Limanının ve Seka arazisinin mevcut bölgesi Özel Çevre koruma Alanı olup, Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle koruma alanındadır. 1. derece Doğal Sit alanıdır ve ekolojik olarak korunması gereken dünya mirası listesinde olan Göksu Deltası’na ve yaşam alanı olan Kum Mahallesi’ne de çok yakındır, kaplumbağa üreme alanına bitişiktir. Bölgenin alanı 1. derece tarımsal alanıdır” dedi.

“BÖLGE HALKI ÇED TOPLATISINI YAPTIRMAMIŞTI”

Bölgeye geçmiş tarihlerde yapılması planlanan Taşucu Tersanesi’nin 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporunun Taşucu Belediyesi’nin 03.09.2004 tarihinde açtığı davada tersanenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunan Göksu Deltası olmak üzere bölgede insan ve çevre sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle Mersin İdare Mahkemesince 21.07.2006 tarihinde iptal edildiğini hatırlatan Kabasakal, “Bu karar Danıştay 6. İdaresi tarafından 24.04.2007 tarihinde onanmıştır. Taşucu Tersanesinin tekrar yapımı için 08.05.2019 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından tekrar ÇED raporu onaylanmış olup derneğimizce açılan ÇED raporu iptal davası 10.03.2022 tarihinde aynı nedenlerle Danıştayca iptal edilmiştir” diye konuştu. Bölgenin koruma nitelikli olduğu kazanılan davalarla tescil edildiğini hatırlatan Kabasakal, “Maalesef bölgenin ekolojik dengesini altüst edecek, Göksu Deltasına zarar verecek, Deniz, Hava, Toprak ve Su kirliliğine neden olacak, İnsan sağlığını bozacak. Balıkçılık ve Turizme de çok zarar verecek olan mevcut Taşucu Liman genişleme ve kapasite arttırma projesi ve Seka Arazisine Serbest Bölge yapımı için CEYPORT Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından CEYPORT Taşucu Limanı ve Geri Sahası Projesi yapımı için ÇED süreci başlatmıştır. Taşucu ve Silifke Halkı projeye itiraz ederek, ÇED Raporu süreci olan Halkın katılım Toplantısını 7 Haziran 2022 de protesto etmiş ve toplantıyı yaptırmamıştır” dedi.

“GÖKSU DELTASI’NA ZARAR VERECEK”

Yetkililere seslenen Kabasakal, “Taşucu Tersanesi’nin dava kazanım nedenleri ortada iken yapılması planlanan proje bölgemizin tarımına, turizmine, Göksu Deltası’na ve insan sağlığına zararlar vereceği açıktır. Bu nedenle Silifke ve Taşucu halkı, mevcut Taşucu Liman genişleme ve kapasite arttırma projesine ve Seka Arazisine Serbest Bölge yapımına kirli teknoloji olduğu için karşıdır. Projenin yapımının iptal edilmesini talep ediyoruz. Hukuksal ve Demokratik mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir. Yaşam hakkımızın korunması için bölgemizde yapımı planlanan kirli teknolojilere karşı Mersin Halkının etkin mücadele etmesini istiyoruz. Silifke ve Taşucu halkı projeye karşı mücadele ediyor iken adının verilmesi koşulu ile Mersin kent merkezinde Mersin Büyükşehir Belediyesinin yapmayı planladığı bilim merkezine 530 bin dolar bağış yapmayı öneren CEYPORT Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’nin talebinin Mersin Büyükşehir Belediyesinin Haziran meclisinde oy çokluğuyla kabul edilmiş olmasına itiraz ediyoruz. Bu kararın biran önce düzeltilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA