Protokol töreninde konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, gençleri günümüz eğitim sisteminde meslek sahibi yapmanın zorluklarına dikkat çekti. “Bu program gençleri yeniden meslek öğrenmeye yönlendirecektir” diyen Kızıltan, Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını umduğunu söyledi. Türkiye’nin son birkaç yıldır mesleki eğitimi gündemine almaya başladığına işaret eden Kızıltan şöyle konuştu: “Bana göre mesleki eğitimin önemi tüm dünyada daha çok anlaşılmaya başladı. Artık birçok iş kolunda nitelikli eleman bulmak zorlaşıyor. Gençler daha kolay, nitelik istemeyen işlere yöneliyor. Bu tür eğitim programlarıyla teknik eğitimin önemini daha çok hissettirmeliyiz. Emeği geçenleri kutluyorum.”
KIZILTAN: “GÖÇLERİ ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ UNSURU MESLEK EDİNDİRMEK”
Meslek edindirmeyi dünyada göçleri engelleyecek en önemli unsur olarak da gösteren Kızıltan, “Bunun için dünya olarak önce savaş olan bölgelerde barış ve huzuru sağlamamız ardından da bu ülkelerin gelişimine katkı sunmak için mesleki eğitimlere önem vermemiz gerekiyor. Bu sağlanmazsa dünyadaki göçün önünü alamayız. Örneğin Türkiye’deki Suriyelilerin mesleki becerilerinin artırılmasına yönelik pek çok destek verildi. Artık bu destekler yerine BM gibi kuruluşların meslek sahibi olan bu kişilerin ülkesine dönüp orada yararlı olmalarına imkan tanıyacak destekler vermesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
REHM: “EĞİTİM İNSANLARA FIRSAT VERMEKTİR”
WFP Türkiye Direktör Vekili Margie Rehm ise 15 ilde hayata geçirilen SES Programı’nın başarıyla ilerlediğini kaydetti. “Çok heyecan verici çünkü gerçekten iyi sonuçlar elde ediyoruz” diyen Rehm, eğitimler sonunda yüksek düzeyde istihdam oranı yakaladıklarını bildirdi. Bunun, nitelikli insan gücüne ihtiyacın bir göstergesi olduğunu kaydeden Rehm, şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz durumda maalesef tüm dünyada bir belirsizlik ortamı hakim ve insanların umuda ihtiyacı var. Şu andaki nesil bir masanın arkasında oturmak istiyor ve bunun en önemli iş olduğunu düşünüyor. Oysa bir masanın arkasında oturmak her zaman en iyi iş değildir. Teknik eğitimler insanları donanımlı hale getirerek iş fırsatı edinmelerini sağlıyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na işbirliği için bir kez daha teşekkür ediyorum.” MTSO ile Dünya Gıda Programı arasında düzenlenen protokol kapsamında Mersin’de çelik kaynakçısı ve makine bakımcı eğitimleri düzenlenecek. Pilot uygulama esnasında yarısı Türk vatandaşı yarısı geçici koruma altındaki Suriyelilerden oluşan toplam 45 katılımcıya bir aylık mesleki eğitimin ardından MTSO, TÜRKAK ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Akredite Belgelendirme Kuruluşu tarafından Çelik Kaynakçısı (Seviye 3) alanında MYK sınavı uygulanacak.