Bakan Kirişçi, “Gerekli dersi aldılar”


Olağanüstü bir dönemden geçildiğinin altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Ayçiçeği yağı ile ilgili bir girişimde bulunuldu, art niyetli çevreler onlarda gerekli derslerini aldılar. Ve ondan sonra şuanda ortalık bizim buraların tabiriyle süt liman. Dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hükümetimizin izlemiş doğru politikaların bir tezahürüdür” dedi.

 

Tarih : 13 Ağustos 2022 Cumartesi 13:52

Necdet TAŞ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kentteki temasları kapsamında Erdemli ilçesine bağlı Sarıpınar Yaylası'nda, Mersin İli Damızlık ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğince düzenlenen Üreticiler Buluşması'na katıldı. Burada Sarıpınar Koyun Keçi Birliği tarafından düzenlenen üreticiler buluşmasında Yörükler Bakan Kirişci'yi davul zurna eşliğinde halayla karşıladı. Bakan Kirişci üreticilerle bir araya gelmesinin ardından bir Yörük çadırına giderek hem bilgi aldı hem de ikram edilen ayranı içti. Etkinliğe, Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, AK Parti Mersin milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Zeynep Gül Yılmaz ile MHP Mersin milletvekilleri Olcay Kılavuz ve Baki Şimşek, Mersin Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli ve Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Birliği Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan ile diğer ilgililer katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Kuran-ı Kerim tilavetinin yapılmasının ardından, Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin tanıtım filmi izlendi.

UNDAKİ DESTEK YEM DE DE VERİLECEK

Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) Merkez Bankasına benzeten Bakan Kirişci, “Arpa alımında TMO şuana kadar, daha bundan sonra alıma da devam ediyor. 4.4 milyon tona geldi. Yani bu izlediğimiz politikalarla oldu. Peki buradaki arpayı üretici kullanıyor, yani hayvanına yediriyor, o da et, süt almaya çalışıyor, doğru. Daha önce uygulamış olduğumuz arpa desteğimiz İnşallah bunun üzerinde tekrar çalışıyoruz. Bu arpa desteği konusunda bir de regülasyon var bizde, un regülasyonu. Yani un sanayicisine tüketici ucuz ekmek yesin diye buğdayı bugün için 7 bin 450 liradan aldığımız buğdayı 4 bin 500 liradan veriyoruz. Neredeyse 3 bin lirasını biz regülasyon çerçevesinde bunu kamu kendi üzerine alıyor. Aynısının benzerini İnşallah yemle ilgili de, yem sanayi üzerinden bu üretim maliyetlerinin ana unsuru olan bu yem sektöründe bu tür girdileri sübvanse ederek, regüle ederek oralardan da siz değerli üreticilere destek vereceğiz. AK Parti hükümeti 2002 yılında göreve geldiğinde 31.7 milyon küçükbaş hayvan vardı. Şu anda 57.5 milyon küçükbaşımız var. Yine 9.8, 9.9 milyon civarında büyükbaşımız vardı, onları da biz 18 milyona çıkardık. Ama biz kesinlikle ve kesinlikle bu bütün hayvan varlıklarımızı adım adım takip ediyoruz. Buradan hareketle de atılması gereken adımları da zamanında, yerinde ve dozunda atmaya çalışıyoruz. Bir diğer konuda ikinci yol da çünkü canlı hayvan varlığımızda bir artış var, bunun belirli ölçülerde eritilmesi lazım. Nasıl yapacağız bunu, içeride et tüketimini teşvik ederek. Bunun için ne yaptık, et süt kurumu olarak küçükbaş hayvan etinde yüzde 25 indirime gittik. Biz asla, almış olduğumuz canlı hayvanların fiyatlarında bir indirime gitmedik. Biz bunun üreticimizin de lehine olsun diye yaptık. O nedenle bizim bu davranışımızı kimse yanlış değerlendirmesin. Biz buradaki şişkinliği, buradaki yığılmayı kısmi de olsa azaltalım ve bizim küçükbaş hayvan üreticimiz bundan pozitif yönde olumlu manada etkilensin istedik. Dolayısıyla öbür tarafta da tüketici bundan memnun. Yani şuanda bizim Et Süt Kurumu satış mağazalarımızın önünde kuyruklar oluyor. Ama tarım kredi, bin 300 tane tarım kerdi market var. Bu bun 300 tane tarım kredi marketlerde inşallah bunlarda da özellikle kasap reyonunun et süt kurumu tabelasıyla donatacağız. Kardeş kuruluş kardeş organizasyon olarak tarım kredi marketlerde de bu etlerin satışını sağlayacağız. Böylelikle hem et süt kurumunu, hem de üreticimizi, hem tüketicimizi herkesin lehine bir adım atmış olacağız” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE AĞABEYLİK ROLÜ ÜSTLENDİ”

Konuşmasını sürdüren Bakan Kirişci, “Bu üreticinin ürettiğini nankörlük eden, ürettiğini görmezden gelen, bu ülkede bir şey üretilmiyor diyen, yaygara koparanlara sizin cevap vermeniz gerekir. Eğer bu ülkenin ayağına bir taş değerse biliniz ki sadece Müslüman ülkeler değil, bütün mazlum milletler, onlarda bu ülkenin düşeceği durumdan Allah muhafaza zarar görür. Dünyada süper güçler vardı değil mi. Bir tarafta Amerika, öbür tarafta Rusya, bir tarafta Çin, diğer tarafta Avrupa. Rusya Ukrayna savaşında kim orada ağabeylik rolü üstlendi, Türkiye. Birleşmiş Milletler sadece resmi olarak bulundu. Ama bütün operasyon, bütün görüşmeler sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye tarafından yürütüldü. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Yani birisi size bundan üç yıl önce bir virüs çıkacak, bu virüs ortalığı kasıp kavuracak ve herkes bir acz içerisinde hareket edecek. O kendisini dünyanın süper gücü zanneden ülkeler bile artık acziyetlerini kendileri kabul edecekler dese hepimiz, hadi canım sende derdik. Ama bunların hepsini gördük mü, gördük. Fakat bu ülke hamdolsun pandemi de dahil olmak üzere hiçbir şeyin kıtlığını ve yokluğunu yaşamadı arkadaşlar. Ayçiçeği yağı ile ilgili bir girişimde bulunuldu, art niyetli çevreler onlarda gerekli derslerini aldılar. Ve ondan sonra şuanda ortalık bizim buraların tabiriyle süt liman. Dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hükümetimizin izlemiş doğru politikaların bir tezahürüdür” şeklinde konuştu.

VALİ PEHLİVAN: “MERSİN KEÇİ ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADA”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da devletin, hükümetin ve bakanlığın teşvik ve desteğiyle kentte önemli çalışmaların yapıldığına dikkat çekerek, “Yayların havası sert olur, suyu sert olur, rüzgarı sert olur, bununla birlikte insanı da mert olur, cesur olur, zorluklara karşı dirayetlidir. Beslediği hayvanları canından sayar, gözü gibi bakar. Yaylacılık bir tutkudur. Mersinimizde toplam yüzölçümü içerisinde meralarımızın oranı 62 bin hektar olmasına rağmen keçi yetiştiriciliğinde Türkiye'de 1. olmak ve toplamda küçükbaş hayvancılıkta da 4-5 sıralarda yer almak işte bu tutkunun bence bir yansımasıdır. Nitekim 15-20 yıl önce ilimizde küçükbaş hayvan varlığı 500-600 bin civarındayken şu anda 1.8 milyon rakamına ulaşmış durumdadır. Bu devletimizin ve hükümetimizin Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın teşvikleriyle, destekleriyle ve bununla birlikte siz kıymetli üreticilerimizin hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimizin üstün gayreti ile olmuş ve bu üretimdeki artışı ülkemizin genelinde olduğu gibi Mersin ilimizde de kıyısından zirvesine kadar her alanda görüyoruz” dedi. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise bugüne kadar Yörüklerin destekçisi olduğunu belirterek bundan sonra da her zaman yanlarında olmaya devam edeceğini söyledi. Mersin Milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Zeynep Gül Yılmaz, Baki Şimşek, Olcay Kılavuz ve Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan’ın da birer konuşma yaptığı programda; Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ile Vali Ali Hamza Pehlivan protokol üyeleri ile birlikte yaylada bulunan Yörük çadırlarını gezerek ailelerle görüştü.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA