Esnafta trafik tam karışık!


Esnafın kriz nedeniyle sıkıntıda olduğunu vurgulayan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Esnafta trafik tam karışık. Esnaf yaklaşık pandemiden öncesinden beri sıkıntılı. Piyasaların daralması, nakit sıkışıklığı, iş yapıyor para alamıyor. Büyük sıkıntı içinde. Pandemi de olunca küçük esnaf, küçük sermaye, alın teri el emeğiyle hayatını idame ettiriyordu büyük sıkıntıya girdi. Yaklaşık 2 yıl bir insanın iş yerinin açılmaması demek insanların geçimini sağlayamaması anlamına geliyor. İnsanlar bu trafikte nasıl yol alırız diye hesap yapıyor” dedi.

 

Tarih : 3 Eylül 2022 Cumartesi 14:15

Necdet TAŞ

Son zamlarla birlikte esnafın da beli büküldü. Küçük esnafın zor durumda olduğunu kaydeden Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (Mersin ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, “Esnafta trafik tam karışık. Esnaf yaklaşık pandemiden öncesinden beri sıkıntılı. Piyasaların daralması, nakit sıkışıklığı, iş yapıyor para alamıyor. Büyük sıkıntı içinde. Pandemi de olunca küçük esnaf, küçük sermaye, alın teri el emeğiyle hayatını idame ettiriyordu büyük sıkıntıya girdi. Yaklaşık 2 yıl bir insanın iş yerinin açılmaması demek insanların geçimini sağlayamaması anlamına geliyor. İnsanlar bu trafikte nasıl yol alırız diye hesap yapıyor” dedi.

“ESNAFIN EKONOMİK SEVİYESİNİ YÜKSELTMEK İSTİYORUZ”

Mersin ESOB girişimi MTSO Desteği ile Mersin işletmelerinden vatandaşların esnaftan online alışveriş yapabilmesi için kamu özel ortaklığı ile ‘ESNAF SENİNLE’ Uygulamasını da değerlendiren Dinçer, “2015’te tüm esnafı networkümüze alalım diye düşünmüştük. Üretilen ürünlerin tanıtımını kapsıyordu. Tezgahında ürün satmakta zorlanan esnafa yardım edelim diyorduk ama başka öncelikler işin içine girince pandemi olunca beklemedeydi. Serkan kardeşim de bana gelince hazır olan zeminde bir şey olunca biz de esnafı ayağa kaldırmak istiyorduk zanaatkarı da dahil etmek isterken üzerinde baya bir çalıştık. Esnaf Seninle çok kolay ortaya çıkmadı. Gerek teknoloji ortağımız olsun gerek MTSO’nun gerek bizim uzmanlarımız uzun süre çalıştı.  Bazı eklemeler çıkarmalar yapıldı. Daha iyisini nasıl yapabiliriz diye düşünüldü. Aslında biz biraz da genel merkeze bunu önermiştik. Ankara merkezli bir şeyler yapılsın ve tüm ülke bundan yararlansın diye ısrar ettik ama yol alamadık. Yol alamayınca yerele dönelim ve en azından Mersin’deki esnafımıza sunalım dedik. Baya bir ilerledik, yol alınca da Ayhan Başkanım bu böyle olmaz sen de bu işin içine dahil ol dedik. Biz de varız dedi. Buradaki güzellik yereldeki bizim gibi meslek kuruluşlarının nasıl ortak hareket ettiği, yerel bileşenlerle bir araya gelip yerli bir uygulamayı ortay çıkarmak. Buna bir de belediyelerimizin kamu kurumlarının destek vermesi önemliydi. Bizim herhangi bir şahsi çıkarımız söz konusu değil. Önemli olan Mersin’deki esnafımızın ekonomik seviyesini yükseltebilmek. Aksaklıklarımız çıkabilir. Belki ekstra istekler gelecek. Belki öyle bir zaman gelecek ki bunların lojistiğine kadar ilerleyebileceğimiz konular olacak” ifadelerini kullandı.

“MERSİN HALKI ESNAFINA DESTEK OLMALI”

Uygulamadan ticari beklentileri olmadığını kaydeden Dinçer, “Çözüm ortağımız var onun yaptığı masraflar var. Biz çay parası ile sipariş verebileceğiz. Ulusal firmalarda esnafın verdiği siparişte yüzde 30’a varan komisyonlar var. Yapılan promosyonlar esnafa yükleniyor ama esnaf o firma kadar para kazanamıyor. Biz direkt komisyonu ortadan kaldıracağız. Esnaf dijital dönüşüme ayak uydurabilir hale geliyor. Sömürüyle ticaretin önüne geçip düşük rakamlı kontörlerle çalışacağız bakım masrafı olarak.  Öncelikli amaç esnaf ile mahalle halkını buluşturmak. İşin mantığı da oradan çıkıyor. Güvenilirlik anlamında da önemli. Yapılan iş garantisi var. Bize de MTSO’ya da kayıtlı olsa bunların bir kuruluşu var. Bunların hepsi deneyimden geçmiş, ustalık belgeleri, yetki belgeleri, MYK’ları var. Yaptıkları işte arıza çıksa telafisi bizde. Başta buna esnaf sanatkar inanacak ve inandırmak için de elimizden geleni yapıyoruz. Herkes bu sisteme inanmaya başladı. Bazı algılar vardı kırdık. Ardından Mersin’de yaşayan halk sahip çıkacak. Sistem sana evinde o an neye ihtiyacın varsa onu bulduruyor. Fayansın mı kırıldı, televizyonun mu bozuldu hepsi sistem içinde. Mersin halkı bunu kullansın istiyoruz. Bu istem kullanıldıkça esnafın kapasitesi artacak, kalifiye elemana ihtiyacı artacak. Halk karttaki firmaları da Esnaf Seninle’ye entegre edebileceğiz.  Bu program hakikaten uygulamamız tamamen yerli düşünce ile yerli meslek kuruluşları ve yerli firmaların bir araya gelmesiyle oluşan uygulama. Ben esnafın da halkın da sahip çıkacağına inanıyorum. İyi noktalara geleceğine inanıyorum. Uygulamada tüm yerel bileşenler var. Siyasi hiçbir durum yok. Tamamen Mersin’de bulunan 100 bin esnaf ve tacirin geleceğiyle ilgili bir konu. Kim ucundan tutup destek verirse Mersin halkına destek vermiş olacak” şeklinde konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA