Mersin trafiği rahatlayacak


Kent trafiğini rahatlatmak için Mersin Uluslararası Limanı’nın Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Devlet Demir Yolları ve Karayolları Genel Müdürlüğüyle birlikte hazırladığı ’Kapılar Projesi’ hayata geçti. 500 milyon liraya mal olacak projenin 18 ayda tamamlanması hedeflenirken, proje ile 10 girişli modern bir liman kapısı oluşturacakları bu sayede liman çevresindeki kamyon, TIR gibi ağır vasıtalardan oluşan trafiği azalacak.

 

Tarih : 26 Eylül 2022 Pazartesi 15:07

Necdet TAŞ

Divan Otelde düzenlenen projenin tanıtım toplantısına, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde ile ilgili kurumların temsilcileri katıldı. MIP Projeler Müdürü Necdet Aksoy’un sunumunun ardından konuşan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Johan Van Daele, “Programda konuşan MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, Türkiye'nin dünyaya açılan ana ticaret kapısı olduklarını söyledi. Ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir kısmına katkı sağladıklarını kaydeden Daele, "Bu kıymetli topraklarda faaliyet gösterdiğimiz ilk günden beri, Mersin ve Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı, Mersin'in sorunlarına çözüm üretmeyi önceliklerimizden görüyoruz. Yol haritamızı bu değerli amaçlar doğrultusunda şekillendiriyor, limanla birlikte bölgemizin ve hatta ülkemizin de büyümesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla paydaşlarımızın ve çevrenin ihtiyaçlarını analiz ediyor, sürdürülebilir kalkınma için tüm faaliyetlerimizi optimize etmeyi taahhüt ediyoruz” diye konuştu.

“PROJEYE 500 MİLYON LİRA BÜTÇE AYIRDIK”

Mersin'in ticaretteki büyümesiyle birlikte artan nüfus ve şehirleşmenin, trafik sorununu da beraberinde getirdiğini hatırlatan Daele, projenin ilk etabını 10 ay içinde tamamlanmayı planladıklarını belirterek, "Planlanan Kapılar Projesi ile özellikle liman çevresinde kamyon, tır gibi ağır vasıtalardan dolayı oluşan trafiği azaltacağız. 132. Caddeden açılacak yeni bir bağlantı ile 3 şeritten limana giriş yapılmasını sağlayacağız. Proje çerçevesinde inşa edilecek demiryolu üstü geçidi sayesinde, tırlar üst geçidin altından geçerek trafikte rahatça ilerleyebilecek. Proje sayesinde limanın giriş ve çıkış kapılarını yeniden düzenleyerek, 10 girişli modern bir liman kapısı oluşturacağız ve otomasyon sistemleri dahil 2024 yılının ilk çeyreğinde tam kapasiteli olarak hizmet vermeye başlayabileceğiz. En yeni ve güncel teknolojilerle araç, plaka ve yük tanıma sistemleri oluşturacağız. Gerekli evraklara sahip olmayan araçlar, gümrük gişelerine gelmeden kayıt noktasında liman dışına yönlendirilecek. Böylece kapıda yaşanan sıkışıklığa son vereceğiz. Kapı sistemindeki bu iyileştirme ile kargo elleçleme sürecini hızlandıracak, hizmet kalitesini artıracak ve lojistik zincirini daha az maliyetli hale getireceğiz. Verimli araç yönetimiyle çevresel sürdürülebilirlik için önemli adımlar atacağız. Projenin otomasyon sistemlerini içeren bu kısmı 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamen tamamlanmış olacak. Kapılar projesine 500 milyon liralık bütçe ayırdık. Projenin hayata geçmesinde kritik bir işlevi olan 6 şeritli köprünün inşası için ihtiyaç duyulan bin 680 metrekare arsanın tahsisini gerçekleştirdik. Bununla birlikte 2 köprü ile bir demiryolu deplasesi tamamlandı. MIP olarak, hissedarlarımızın desteğiyle Mersin'i limanıyla daha da güçlendirmeye hazır olduğumuz, bugüne kadar olduğu gibi sonraki süreçte de bu anlayışla çalışmaya devam edeceğimizi bir kaz daha belirtmek istiyoruz. Projenin Mersin'e ve halkına hayırlı olmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.

VALİ PEHLİVAN: “GELDİĞİM İLK GÜN LİMAN TRAFİĞİ DİKKATİMİ ÇEKTİ”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise Mersin Limanı’nın Türkiye’nin en büyük konteyner Limanı olduğunu dünya genelinde de 92. sırada olduğuna dikkat çekerek, “Mersin Limanı, alan olarak 124 hektar büyüklüğü ile yine aynı sahada faaliyet gösterebilen en büyük liman olma özelliğine sahip. 2.6 milyon TEU kapasiteye sahip konvansiyonel yükte de 10 milyon ton civarı bir kapasiteye sahip. Bu rakamlara bakacak olursak konteynır yükte toplam konteynır ticaretinin yüzde 22’si, konvansiyonel yükte de yüzde 27’si Mersin limanında işlem görüyor. Limanda ortalama 3 bin kişi istihdam edilmekle birlikte dolaylı olarak da 25 bin kişilik bir istihdama hitap ediyor.  Mersin Limanı konumu itibariyle ticaretin kesişme noktasında bulunuyor. Ülkemizin yüzde 50 hinterlandına hitap eden bir konumu var. Özellikle yurt içinde ticaret trafiği TIR ulaşımı ile sağlanıyor. Mersine geldiğim ilk gün gece yarısı doğu kapısından ile girerken TIR trafiği dikkatimi çekti. Uzunca bir kuyruk vardı. Ertesi gün mesaiye başladığımızda limandan sorumlu vali yardımcımız ile konuştuğumuzda burası ile ilgili bir projenin olduğundan bahsetmişti. Daha sonra MIP yetkililerinden kapsamlı bir sunum almıştık. Günlük ortalama 5 bin civarında TIR yıllık da yaklaşık 2 milyon tıra denk geliyor bu da sıkışıklığa yol açıyor. Bunun çözüme kavuşturulması gereği herkes tarafından kabul edilmiş ki böyle bir proje başlatılmış. Proje başlatılma aşamasına gelmiş” ifadelerini kullandı.

“ŞEHRE ORTAK FAYDA SAĞLAYACAK”

Bu konuda öncelikle Mersin Valiliği olarak gerekli takibi yaptıklarının altını çizen Vali Pehlivan, “Büyükşehir Belediyesi, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demir Yolları ilçe belediyesi olarak Akdeniz Belediyesi ve diğer belediyelerimiz kurum ve kuruluşlarımız ve limanda konuşlu kurum ve kuruluşlarımız tam bir ekip çalışması yapmak suretiyle böyle bir projeyi geliştirmiş oldular. Bu tır trafiğinde büyük bir rahatlamaya neden olacak. 3 etap halinde toplam 18 aylık bir süre öngörülüyor. Biz kendileri ile görüştük ne kadar kısa sürede tamamlanırsa şehrimizin o kadar faydasına olacak. Bununla ilgili de önlemlerini alacaklarını belirttiler. Proje ile yollar, köprüler ve kavşakların yanında dere geçişleri ile ilgili çalışmalar da yapılacak. Yine tren yolundaki geçitler sağlanacak. Bununla birlikte 10 kapının modernizasyonu sağlanacak. Büyük araçlarla kontroller teknik imkanlarla kullanılarak yerine getirilecek. Bu içerdeki yoğunlaşmanın azalması anlamına gelecek. Zamandan tasarruf edilmesi öngörülüyor. Liman içindeki akışkanlığın ahengin daha efektif şekilde yapılması ile maliyet avantajları sağlanması öngörülüyor. Bu yolla limanın şehre verdiği trafik yükü bu yollarla aşılacak. Ticari sirkülasyon sadece ilimiz için değil ülkemiz ve dünya için ticari akışkanlık daha elverişli boyutlara gelecek. Ticari faaliyette bulunan firmalar bunda avantaj sağlayacaktır. Can ve mal güvenliğinin sağlanmasında bu projenin katkısının olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 Konuşmaların ardından Vali Ali Hamza Pehlivan ve MIP Genel Müdürü Johan Van Daele ve beraberindekiler butonlara basarak Kapılar Projesinde ilk kazma vuruldu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA