AĞAM EĞLENİR BİZİMLE!


Mersin’de yapımı yılan hikayesine Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 2023’ün Şubat ayında tamamlanması hedefleniyor. Daha önce 29 Ekim 2022 tarihinde işi bitireceklerinin altını çizen Kozuva Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, bu kez bitim tarihi olarak 2023 Şubat ayını gösterdi. Yaklaşık 90 bin metrekareye yakın kapalı alanın hazır olduğunu belirten Kozuva, “Biz açmaya kalksak burayı 29 Ekim’de açabiliriz. Açmak istememizin sebebi 3 etabı da aynı anda açmak istememiz. 40 milyon avro fazla para harcayarak biz 3 etabı bitirmenin hedefindeyiz. 2022 yılının sonuna belki bir etabını açabiliriz diye düşünüyorum. Buranın komple bitmiş hali Şubat 2023 gibi görünüyor. Burada 1500 kişi 3 vardiya halinde çalışıyor. 2023 yılının başında yollar da bitecek. Hızlı tren, konusunda da 1-2 yıllık bir gecikme yaşanacağını düşünüyorum” dedi.

 

Tarih : 22 Ekim 2022 Cumartesi 17:05

Necdet TAŞ

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yapım işi yine uzadı. Havalimanının alt ve üstyapı işlerini üstlenen Kozuva Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, inşaat alanını Mersin, Adana ve Tekirdağ’dan gelen basın mensuplarıyla gezdi. Burada gazetecilere havalimanıyla ilgili bilgiler veren Kozuva, “Bu bölgede Çukurova Havalimanı’nı yapıyoruz. Çukurova Havalimanı bu bölgenin havalimanı olacak. Ne Tarsus’un, ne Adana’nın, nede Mersin’in havalimanı olacak burası. Burası bölge havalimanı olacak. Bu bölgeye değer katacak bir havalimanı olacak. Çukurova Havalimanı açıldığında Türkiye’nin 4. Büyük havalimanı olacak. Kargo’da 2. Büyük havalimanı olacak. Bu bölgenin kargoya çok büyük ihtiyacı var. Adana Havalimanımız bu güne kadar çok fazla hizmet verdi. Adana Havalimanı’nı 12 bin metre kare bir alanda hizmet ediyor. Buda bu bölgeye yakışık almıyor ve kaldırmıyor. 12 yıldan beri burası sıkıntılı olan bir havalimanıydı” dedi.

“90 BİN METRE KARE KAPALI ALANIMIZ HAZIR”

Temel atma töreni yapmadığını hatırlatan Kozuva, “Açılış kurdelesini keseceğim demiştim. İnşallah bunu yapacağız. Bizim havalimanımız 3 etap da yapılacak bir havalimanıydı. Birinci etabımız 7 milyon yolcuya kadar, 60 bin metre kareydi terminal binamız. İkinci etap havalimanımız 7 milyon ile 9 milyon arası yolcu ulaştığı zaman 85 bin metre kareye çıkıyorduk. 3 etabımız 9 milyondan sonra 107 bin metre kareye çıkıyorduk. Barının aslında ilk açıldığı zaman aslında yaptığımız hesaplamalarla 5-5.5 milyon civarında bir yolcusu olacak. Fakat biz dedik ki birinci ikinci etap olarak yapmayalım, 12 yıldan beri kanayan bir yara var burada. Yapmışken 3 etabı bir arada yapalım dedik. Bizim şuanda yaptığımız 107 bin metre kare bir bina var. Açmış olsam burayı 2 ay önce açardım. Şuanda yüzde 80 ile 85 arasında tamamladık. Bugün bizim 90 bin metre kare kapalı alanımız hazır. Biz açmaya kalksak 29 Ekimde açabiliriz. Açmak istememizin sebebi 3 etabı aynı açmak istememiz. 60 bin metre kareyi 1.5 ay önce açabilirdim. Burası uluslar arası havalimanı sonuçta burası. Uluslar arası havalimanında inşaatın devam etmesi büyük bir sıkıntı olacaktı. Hatta 40 Milyon Euro harcayarak biz 3 etabı birden bitiriyoruz. Gerçekten burası için çok artı olacak olan bir yer olacak” ifadelerini kullandı.

“29 EKİM’DE AÇABİLİRDİK AMA BUNU BİLEREK YAPMADIK”

Daha önce inşaatın 29 Ekim’de biteceği sözünü veren Kozuva, “29 Ekim’de açılacak demiştik. 60 bin metre kare olarak açılacaktı. Fakat 60 bin metre değil de 110 bin metre karenin tamamını açalım dedik. 12 milyon yolcuya belki de 10 yıl sonra ulaşacak burası. Fakat biz bir anda hepsini bir arada bitirmek istediğimiz için birkaç ay gecikmeye neden oldu. Buda bana göre gecikme değil çok büyük artısı olan bir yer olacak. Kargo binalarından bahsediyorum. 40 bin -50 bin kapalı kargo soğutmalı binalarımız var. Maalesef burası bittiği zaten Türkiye7nin 4. Büyük havalimanı olacak dediniz. 2022 yılının sonuna kadar belki bir etabını açabiliriz. Bana kalırsa yine açmaktan ziyade tamamını 2023’ün Şubat ayının 20’si gibi açmayı planlıyoruz. 3 vardiyalı 1500 kişi çalışıyor. İnşaatta çok büyük iş varmış gibi görünüyor ama yüzde 80’ini bitti. 1 ay sonra dış cephenin kaplanmış olduğunu göreceksiniz. Adana’daki yolcu sayısı 5 milyonlarda. İç hat yolculara hizmet veriyor. Burası uluslararası havaalimanı. Buraya 40 milyon Euro kazanmadan ekstra para harcıyorum. Bu havaalanı bitecek mi açılacak mı diye sorular geliyor. Biz burada temel atma töreni yapmadık. Tüm hesaplamalar yapılarak buranın projesi yaptı. 2023 yılının başında yollar da bitecek. Hızlı tren, konusunda da 1-2 yıllık bir gecikme yaşanacağını düşünüyorum.

ADANA HAVALİMANI KAPATILACAK MI?

İnşaat maliyetleri ve işletme giderleri ile ilgili de bilgiler veren Kozuva, “Buranın toplam maliyeti 174 milyon Euro. 25 yıl boyunca devlete vereceğimiz kira ve işletme giderleri de 550 milyon Euro. Yapılan sözleşmeler kapsamında yıllık 2 milyon 600 bin yolcu garantisi var. Biz, böylesi bir havalimanında yıllık 2 milyon 600 bin yolcu taşıyamıyorsak; o zaman kapatalım daha iyi. Ayrıca yıllık 2.6 milyon yolcu taşırsak; o zaman buranın elektrik maliyetini sadece karşılamış oluruz” dedi. Adana Havalimanı’nın kapatılacağı ilgili sürece sonra karar verileceğini ifade eden Kozuva, “Orası devletin alabileceği bir karar. Bizim, bu karara müdahale etme gibi bir şansımız yok. Ancak benim şahsi fikrimi soracak olursanız ben, Adana Havalimanı’nın kapanmasını isterim. Neden? Çünkü oradaki yolcular da bu havalimanını kullanmalı. Sonuçta biz firma olarak, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı 25 yıl işleteceğiz. Yapmış olduğumuz sözleşmelerde Adana Havalimanı ile ilgili maddeler de var, ancak bu konuda son karar, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın hizmete girmesi sonrasında verilecek. İstanbul Havalimanı yapıldı biliyorsunuz. Tekirdağ’a 150, Edirne’ye 300, Çanakkale’ye 500 kilometre uzaklıkta. Bana burada işleyiş çok önemli. Pegasus Havayolları, şu anda Adana Havalimanı’nda dış hatlardan kalkıyor. Adana Havalimanı’nı sadece ve sadece 12 bin metrekare. Yakışıyor mu? Yakışıyorsa kalsın. Gerçekten bu bölgeye yakışıyorsa kalsın. Orada çok daha farklı şeyler yapılabilir. Eğitim uçuşları yapılabilir. Havacılıkla ilgili yine bir merkez olabilir. Fuarlar düzenlenebilir. Orada her türlü şey yapılabilir. Ancak yine söylüyorum, bu konuda kararı verecek olan biz değiliz. Kendi fikrim olarak, bu bölgeye yakışmayan bir havalimanından bahsediyoruz. Orası da büyütülüp, pistleri uzatılabilirdi ama maalesef, kentin göbeğinde kaldı. Ben, olaya Mersin ya da Adana penceresinden bakmıyorum. Bölgesel olarak düşünüyorum. Burası sadece Adana’nın, Mersin’in, Tarsus’un ya da Osmaniye’nin değil, bölgesel bir havalimanı. Bu nedenle bölgenin sahip çıkması gerekiyor. Havalimanının Adana’ya uzaklığı 35; Mersin’e de 45 kilometre. Yani Mersin’e daha uzak bir havalimanı. Taksi ve otobüs duraklarından bahsedelim. Şu anda her iki işletmedeki arkadaşlarımız şu an ne yapıyorlarsa yine aynı işi yapacaklar. Şu anda orada 30 taksi varsa, burada 100 olacak. 10 otobüs çalışıyorsa bu 40 olacak. Bu bölgeye zaten yeterli olacak.

ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI İLE İLGİLİ TEKNİK BİLGİLER

Terminal binası 1. etap 60bin metrekare ve 2. etap 25bin metrekare ile toplamda 85bin metrekare tamamlandı, 3. etabın biten kısmı ile beraber tamamlanan kısım 103bin metrekare. Yapımına devam edilen 3. etabın bitmesiyle beraber 110 bin metrekare alana çıkacak.  Yıllık hedeflenen yolcu sayısı 12 milyon. Türkiye'de kargoda ikinci büyük hub olacak. Yolcu taşımada 4. büyük havalimanı. Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacak. 2 pist, 1 adet yolcu apronu, 1 adet kargo apronu ve 1 adet özel uçaklar apronu bulunacak. Vatandaşa rahat ve konforlu hizmet vermek için 52 adet bilet check-in bankosu yer alacak. Yurt dışına gidecek vatandaşlar ve Türkiye'ye gelecek misafirler için 10 adet gidiş katında 12 adet giriş katında olmak üzere toplamda 22 adet pasaport bankosu bulunacak. Projede bin 68 araçlık kapalı, 26 açık otobüs parkı ve 60 açık taksi parkı olmak üzere toplamda bin 154 araçlık otopark hizmet verecek olup bununla birlikte diğer destek birimlere ait binalarda bulunan otoparklarla bu sayılar çok daha artmaktadır. Havalimanı, bir adet 60 metre genişliğinde, 3 bin 500 metre uzunluğunda ana pisti; bir adet 45 metre genişliğinde, 3 bin 500 metre uzunluğunda yedek pisti; taksi yolları ile özel, kargo ve yolcu olmak üzere yaklaşık 50 uçağa hizmet verebilecek apronlara sahip. Proje, yüzde 85 oranında tamamlandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA