Hüseyin KIRKGÖZ
Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Nehri, Mut ilçesindeki zeytinyağı fabrikalarının geçtiğimiz aylarda başlayan hasadın tamamlanması ile ürünlerin işleme safhasına geçilmesiyle oluşan atıklar sonucu karardı. Göksu ırmağının kararması ile ilgili Silifke Sağlık Müdürlüğü ekipleri Silifke’de bulunan zeytinyağı fabrikalarına denetim yaptı. Denetimde Silifke’deki zeytinyağı fabrikalarının her hangi bir olumsuz durumunun olmadığı anlaşılırken, Mut ilçesinden bir fabrikanın yapılan araştırmalar sonucu ırmağa atık bıraktığı öğrenildi. Silifke Sağlık Müdürlüğü konu ile ilgili Mut İlçesine bildirilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne resmi yazı yazdı. Mut’taki denetimler sonucunda nehirde kirliliğe neden olan zeytinyağı fabrikasına 131 bin 370 TL para cezası verildi. Özellikle Mut ilçesinde bulunan bir zeytinyağı fabrikasının bıraktığı atık sular Göksu Nehrine karışarak, Akdeniz’e kadar ulaşıyor. Silifke’nin genel görünümü de etkileyen kara sular Göksu’nun gerçek rengi olan gök rengini de yok ediyor. Çevre dernekleri geçmiş yıllarda Çevre Bakanlığına yaptıkları başvurular sonrasında bazı yağ fabrikalarına ceza yazılmıştı ancak cezanın da çözüm olmadığı Göksu’nun karaya dönüşmüş renginden belli oluyor.
KİRLİLİĞİN KAYNAĞI MUT’TAKİ ZEYTİNYAĞI FABRİKASI
Silifke Sağlık Müdürlüğü konu ile ilgili şu açıklamada bulundu; “Göksu kirliliği ile yapılan incelemelerde toplam 3 adet zeytinyağı fabrikası denetlenmiş olup herhangi bir atık taşmasına veya Göksu nehrine karasu verildiğine rastlanmamış, ancak Evkafçiftliği bölgesindeki fabrikada 15 gün önce havuzda taşma olduğu taşan kara suyun ise hemen yan tarafındaki yeni yapılan çukura verildiği ifade edilmiştir. Tarafımızdan da havuz çevresi ırmağa kadar olan bölüm gezilmiş ancak herhangi bir atık suyun verildiği tespit edilememiştir. Sonuç olarak Silifke’de ki fabrikalardan herhangi bir taşma olmadığı Göksu nehri kirliliği ise Mut sınırı içerisinden de aynı siyahımsı bir kirliliğin olduğu Mut Hocalar Mahallesindeki ırmaktan da anlaşıldığı ve resimlenmiştir. Mut’a bildirilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazdık” ifadelerine yer verildi.
ÇEVRE DERNEKLERİNDEN ZEYTİNYAĞI FABRİKALARINA TEPKİ
Mersin Çevre Doğa Derneği Silifke Şube Başkanı Ayşe Doğan, Göksu Nehrini kirleten fabrikalara kalıcı yaptırımlar uygulanmasını istediklerini belirterek, “Yapılan araştırmalarda atık sularda kirletici parametre olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı değeri, karasu da evsel atık suyun 300-400 katı daha fazla olduğu saptanmıştır. Yani Zeytin Karasuyu evsel atıklardan daha kirletici bir özelliğe sahiptir. Zeytin karasuyu, içerdiği yüksek organik kirlilik nedeni ile çevre kirlenmesine sebep olmaktadır. İçeriğinde Azot, Magnezyum, Potasyum, Fosfat tuzları, Şeker, Bitkisel yağları da içerdiği gibi, Azot bileşikleri, Organik asitler, İnorganik içerik ve çeşitli mineral tuzların bulunması nedeniyle akıtıldığı alanlardaki canlılara zarar verebilmektedir. Zeytin Kara suyundan kaynaklanan çevre kirliliği, ülkemizin de altına imza koyduğu Çevre Koruma ve Atık Yönetmeliği Yasasını uygulamaya koyması bile bu zararları en aza indirebilir. Ve bu atıklardan yararlı maddeler ile beraber enerji üretimini de sağlayabilir. Yeter ki bu konuda yapılan çalışmalara destek verilsin. Ayrıca Göksu’yu kara suları ile kirleten fabrikalara kalıcı ve etkili yaptırımların uygulamaya konulmasını arzu ediyoruz. Mut’ta fabrikalar çalışacak, görüntü kirliliğini bizler mi çekeceğiz? Bu nasıl bir anlayış, nasıl bir adalet? Irmağımızda ki ve denizimizdeki balıklar ve canlılar telef olurken, sessiz kalmamız düşünülemez!” diye konuştu.