Siyaset uğruna zaman yitirmeyelim!


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi Olağan Genel Kurulu Galası’na katılarak iş insanlarıyla bir araya gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Metro Projesi’nin kente değer katacak bir proje olduğunun altını çizerek, “Metro için destek istiyorum. Metro bu kente değer katacak bir projedir. Siyaset uğruna zaman yitirmeyelim. Mersin’in geleceğine dair bu yatırıma hepimiz katkı sunalım. Siyaseten yapılan söylemler, siyaseten yaratılan kaos, gerginlik en büyük zararı kente veriyor. Derdimiz, AK Parti, CHP, MHP İYİ Parti meselesi değil, başka siyasi partiler meselesi değil. Derdimiz Mersin. Ortak paydamız Mersin” dedi.

 

Tarih : 24 Ocak 2023 Salı 11:58

Necdet TAŞ

MÜSİAD Mersin Şubesi 21. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel Kurula; nceki dönem Kalkınma Bakanı, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,  MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Serdar Yıldızgörer, AK Parti Mersin milletvekilleri Hacı Özkan, Zeynep Gül Yılmaz, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, AK Parti İl Başkanı Cesim Ercik, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, ÇukurovaSİFED Başkanı Hüseyin Kış, TURAB Genel Başkanı Fahri Kuş, MÜSİAD Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, STK Temsilcileri katıldı. Toplantı Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. MÜSAD'ın çalışmaları ile ilgili sineviyon gösterimi gerçekleştirildi. MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Serdar Yıldızgörür, teşekkür konuşmasında bulunarak, bayrağı yeni şube başkanı Mehmet Sait Kaya'a başarı dileğiyle devretti. MÜSİAD ve iş insanlarıyla yeniden bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladığı konuşmasında Elvan, iş insanlarını ekmeğini taştan çıkaran insanlar olduğuna dikkat çekerek,"Sizlerle ne kadar gurur duysak azdır" dedi. Bizdeki  girişimcilik ruhu çok yüksek ve arzu dolu olduğunu ifade ettiği konuşmasında dünyanın büyük sarsıntı yaşadığı bu ortamda, arz ve talep dengelerinin altüst olduğunu ifade eden Elvan,"İş insanlarımız 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi” şeklinde konuştu. Mersin'in stratejik konumuyla, ticaretiyle, sanayisiyle ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına inanılmaz katkı sağlamış bir kent olduğunu dile getiren Elvan, “Akdeniz'in incisidir. Mersin, ülkemizin en önemli cazibe merkezlerinden biridir. Mersin'de üç dört sene önce organize sanayi bölgemizi artırmamız gerektiği düşüncesi içinde bazı kaygılar yaşanıyordu ama o günlerde sayısı sadece 3 olan organize sanayi bölgesi, bugün dokuz hatta on sanayi bölgesine ulaştı” dedi.  Bu organize sanayi bölgelerinde yatırımcıların sıra beklediğini ifade eden Elvan,Tarsus'ta yen yapılan organize sanayi bölgesine 400'e yakın sanayicinin yatırım yapmak için arazi tahsisi yapmak için sıra beklediğini belirtti. Elvan, "İş insanlarımızın Mersin'e ve Ülkemize hizmet etmek için canı gönülden çalışıyor” dedi.

VALİ PEHLİVAN: “YATIRIMLARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise, “2023 yılının ayrı bir önemi olduğunu hepimiz biliyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü ve yeni bir yüzyıla hazırlanıyoruz. Tabii yeni bir yüzyıla hazırlanırken, yüz yıl önce verilen mücadeleleri de elbette ki hep birlikte yad ediyoruz, hatırlıyoruz. Yüz yıl önce Kurtuluş Savaşı yıllarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen mücadeleler neticesinde Cumhuriyetimiz ilan edildi. O günlerde iki ana başlık olduğunu ifade edebiliriz. Bunlardan birisi istiklal, birisi de istikbal mücadelesiydi. İstiklal mücadelesi tam bağımsızlık anlayışına dayanıyordu. İstikbal mücadelesi ise muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefi anlayışına dayanıyordu. Aradan geçen yüz yıllık bir süre zarfında mücadele devam etti, bugün de devam ediyor. Her alanda özellikle tam bağımsızlık anlamında ülkemizde tam güvenliğin, huzurun sağlanması anlamında sınırlarımız içinde ve ötesinde devlet olarak mücadelelerimiz ve bununla birlikte işte o muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefine ulaşmak maksadıyla da gene her alanda sayısız yatırımlar hayata geçiriyor. İlin Valisi olarak Mersinimizdeki kamu yatırımlarını yakından takip ediyor, faaliyet gösterilen bütün sektörlerle yakın temas içerisinde bulunmaya gayret gösteriyoruz. Ocak ayının başında bir basın toplantısıyla 2022 yılı yatırımlarını değerlendirmiş ve kamuoyuyla paylaşmıştık.  O toplantıda başlıklar halinde bütün kamu kurumlarımızın yatırımlarını anlatmış, özetlemiş, kamuoyuna, Mersinli hemşehrilerimizle paylaşmıştık” şeklinde konuştu. 2022 yılında Mersin’de toplamda 348 değişik proje yürütüldüğünü ve bu projelerin mali değerinin yaklaşık 53 milyar TL olduğuna dikkat çeken Vali Pehlivan, “Bu projelerin değişik başlıklarda, ulaşımdan eğitime, sağlıktan gençlik spora akla gelebilecek bütün alanlardaki bu yatırımlar içerisinde tamamlanan proje sayısı 108’dir. Bu projeler için de yaklaşık 13 milyar TL harcama yapılmış. Bu yatırımların İlimizde hayata geçmesi konusundaki desteklerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza İlimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. Sayın Bakanlarımız başta olmak üzere bütün Bakanlıklarımıza ve emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. İlimizin dinamiklerinin ortaya çıkartılması, özellikle iş dünyasına, siz kıymetli iş insanlarına, yeni yatırımlar, yeni yatırım alanlarının oluşturulması konusunda özellikle de OSB'lerin harekete geçirilmesi konusunda gene çok güzel adımlar atıldı bugüne kadar. Bu vesileyle hem OSB sayımızı bir ikilerden onlara çıkması hem diğer bütün yatırım alanlarında gene sayısız projenin hayata geçmesi hususlarda desteklerini esirgemeyen bu akşam da aramızda olan Sayın Lütfi Elvan Bakanımıza da huzurlarınızda teşekkürler ediyorum” dedi.

“BÜTÜN BU YATIRIMLAR HEPİMİZİ HEYECANLANDIRIYOR”

“Bütün bu yatırımlar elbette ki hepimizi heyecanlandırıyor. Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yeni bir yüzyıla doğru yol alırken her alanda bu yatırımların hayata geçmesinden heyecan duyuyoruz. Nitekim dünya çok önemli krizlerden geçti, geçiyor. Buna rağmen bütün çarkların dönüyor olması, ülkemizde üretimin devam etmesi, istihdamın artması, ham madde ve emtia fiyatlarındaki artışa rağmen, arz ve tedarik süreçlerinde sıkıntılar yaşanıyor olmasına rağmen yine de rakamların parametrelerin olumlu seviyede seyretmesi ülkemizin genelinde olduğu gibi ilimize de olumlu yansıdı, yansıyor” ifadelerini kullanan Vali Pehlivan, “Nitekim geçtiğimiz yıl, yani 2022 yılında ihracatta yüzde 45 oranında artışla 6 milyar dolara ulaştık. Bu rakam kuruluşu ilimizde 2 bin 230 firma tarafından gerçekleştirdi. İlimizde bulunan 4 gümrük kapısındaki toplam ihracat rakamımız ise 16 milyar dolara ulaştı. 19 milyar dolar civarında da ithalat yapıldı. Ticaret hacmimiz 35 milyar dolara ulaşarak gerçekleşti. Bu bağlamda duş ticaret hacmimiz yüzde 35 artış gösterdi. Ülkemizde pandemi ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu sıkıntıların aşılması süreçlerinde devletimizin ilgili Bakanlıklarımızın teşviklerinin elbetteki payı büyüktür. Bununla birlikte siz değerli iş insanlarının yılmadan yatırımları sürdürmesinin üretime devam etmesinin istihdam sağlamasının payı da şüphesiz bir o kadar büyüktür. Sizlere ziyadesiyle müteşekkiriz. OSB'lerimizde özellikle Mersin Tarsus OSB'de dördüncü etabın işlemleri bitti. Beşinci, şimdi altıncıyı, yedinciyi konuşmaya başladık. Elbette bundan heyecan duyuyoruz. Bu yerlerle ilgili çalışmalar devam ederken bir yandan da onlarca, yüzlerce firmanın yatırım için beklediğini görüyoruz. OSB'lerimizdeki istihdam, 30 bin rakamlarına doğru artarken, hedef 50 bin ve inşallah o rakamlara doğru gidecek. Bu da gene siz kıymetli iş insanlarının, devletimizin de teşviklerinden yararlanarak atacağı adımlarla olacak. Bizler de inşallah bugüne kadar olduğu gibi devletimiz adına bütün Bakanlıklarımız adına sizlerin yanında ve yakınında olmaya devam edeceğiz diyorum” diye konuştu.

BAŞKAN SEÇER: “BU BELEDİYE İYİ YÖNETİLİYOR. MALİ DİSİPLİNİ ÇOK SAĞLAM”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, iş dünyası ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Mersin’in iş dünyası ile büyüyen bir kent olduğunu söyledi. Kentin tarihinde ana dokunun ticaret, liman ve dünya ticareti olduğunu, dolayısıyla Mersin’e Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden çalışmak için gelen insanlar olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Hiç kimse doğduğu yeri, vatanını, memleketini bırakıp, çoluğunun çocuğunu alıp bir başka şehre gelmez. Ama Mersin’e herkes gelmiş. Doğu’dan, Güneydoğu’dan, Orta Anadolu'dan, Karadeniz'den, Ege'den, Trakya'dan.. Her yerden. Hoş gelmiş, sefa gelmiş, İyi ki de gelmiş, rengarenk bir kent olmuş. Mersin'de nüfus artıyor ve ben bu durumdan rahatsız değilim. Olumlu yatırımlar vardır. Hepimiz bunun farkındayız ve enerjisi yüksek, bereketli bir kentte yaşamaktan da çok keyifliyiz. Ben kendimi dünyanın en mutlu Belediye Başkanı olarak addediyorum. Böyle bir müstesna kentin Belediye Başkanıyım. Mersin’in keşfedilmediğine inanıyorum. Mersin’in keşfedilmemiş hali buysa keşfedilmiş hali inanın bana muazzam olur” diye konuştu. Bu tür toplantıları önemsediğini çünkü ekonomiye yön veren iş dünyası ile bir araya geldiğini söyleyen Başkan Seçer “Siz bizim velinimetimizsiniz, çünkü sizden toplanan vergilerden kesilen paylar belediyenin gelirleri olarak geliyor. Ne kadar vergi Mersine o kadar yerel yatırım, ne kadar vergi o kadar merkezi hükümetten, tabi ki ne istediğimizi bilirsek o kadar çok yatırım gelecek” dedi. Göreve geldiğinde ağır borç yükü ile karşılaştığını ifade eden Başkan Seçer “Ama şimdi geldiğimiz noktayı size söylesem inandırıcı gelmez. Toplam bağlı kuruluşlar, iştirakler hepsi içerisinde, yaklaşık 15,5 milyar TL bizim bütçemiz var. Yaklaşık olarak da bu bütçeyi realize etmek için 13-14 TL milyar civarında bir gelir olacak. Öngörümüz bu. Peki, bizim borcumuz ne? 3 milyar 750 milyon TL, hepsi dahil. Bu dönemde ufak tefek borçlanmalar da oldu. Şimdi geldiğim bütçeye bakıyorum, o zamanki gelirime bakıyorum, devraldığım borca bakıyorum, geldim 3 milyar TL borç var toplam. Geliri nedir bu belediyenin? Oradan buradan 2019 yılında bize gelen paranın tamamı 2 milyar 250 milyon TL. Yanlış duymadınız, 2 milyar 250 milyon TL gelir var. Realize edilen 2019 bütçe geliri var, 3 milyar TL’de o yılın başında kucağınızda borç var. Ama bugün 2023 yılına girerken 15,5 milyar TL’lik bütçem var diyorum, Realize edeceğim gelir bütçem 13-14 milyar lira. TL bazında olduğu için sizi yanıltmasın, Dolar bazına vurursanız 320 milyon dolar borcumuz azalmış” diye konuştu.

“METRO PROJESİNDE SİYASET UĞRUNA ZAMAN YİTİRMEYELİM”

Büyükşehir Belediyesi’nin mali disiplini iyi bir belediye olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, “Bu nereden oldu para basmadıysak? Gelen istiaptan oldu, öz gelirlerimizden oldu. Şimdi buraya kadar bu şehrin ne kadar güçlü olduğunu herhalde rakamlarla anlattım size. Çünkü vergi gidiyor ve tabi bizim de hakkımızı verin; bu belediye iyi yönetiliyor. Mali disiplini çok sağlam. Bakın çok çok sağlam bir mali disiplini var. Bu kadar köprüleri, köprülü kavşakları, yolları, fakir fukaraya garip gurebaya bakımı yine bu bütçeden yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı. Konuşmasında eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a da teşekkür eden Başkan Vahap Seçer “Ben size yerel yönetimlerden sorumlu Başkanınız olarak yerel vizyon çizeceğim mutlaka. Biraz sonra Sayın Bakanım da söz alacak, Türkiye ekonomisini değerlendirecek. Çok değerli bakanımızla parlamentodan da tanışırız, mesaimiz oldu. Zaman zaman çok kıymetli desteklerini de gördüm. Burada huzurlarınızda da kendisine teşekkür etmek istiyorum. Ayrı bir hukukum olan bir insandır kendisi. Bu kadar yatırımları yapıyoruz. Bizim yaptığımız yatırımlar iyidir, fena değildir, yeterli değildir. Yerel yöneticiye ne kadar büyük kaynak aktarılırsa, uygun finansman bulursa, israf etmeden akıllı yatırımlar yaparsa, şehrini inanılmaz noktalara getirir. Biz şu anda bu noktadayız. Metro için destek istiyorum, rakamları verdim. Metro bu kente değer katacak bir projedir. Siyaset uğruna zaman yitirmeyelim. Mersin'in geleceğine dair bu yatırıma hepimiz katkı sunalım” diye konuştu.

“ORTAK PAYDAMIZ MERSİN”

Metro projesinin 2019’da ki yatırım programına alındığını hatırlatan Başkan Seçer, “Sayın Bakan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı iken bizzat ilgilenmiş, bu konuda belediyemize önemli katkılar yapmıştır. Neden; çünkü AK Parti, CHP, MHP İYİ Parti meselesi değil, başka siyasi partiler meselesi değil derdimiz. Derdimiz Mersin. Ortak paydamız Mersin. Biz daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Bu yatırımı Mersin daha yaşanabilir bir kent olsun, gelişen bir kent olsun, dünya kenti olsun, tanınsın diye yapmak istiyoruz. Merkezi hükümetin de buraya önemli katkılar yapması gerektiği zaten aşikâr. Yapılmadı mı? Yapılıyor. Eksik kalanlar var, hepimiz biliyoruz” dedi. Bu yatırımların başta havaalanı olmak üzere kente çok büyük değer katacağını, özellikle Çeşmeli-Taşucu otoban ya da çevre yolu otoyol bağlantısının yapılmasının çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Seçer, “Taşucu farklı bir lojistik merkezi haline geliyor. Orayı da düşünürseniz bunlar çok önemli. Yaptığımız bir hata var, onu söyleyeceğim. Gelecek 10 yıllara, 20 yıllara kentimizi hazırlayamamışız. Oysaki hazırlamak zorundayız. Hani bazı sesler gelir, ‘Metro, gerekli mi bu kadar yatırım?’ gibi. Şimdi için belki hakikaten tartışılabilir. En azından ‘Ya olmasa da olur, 2-3 sene sonra olsun’ diyebiliriz ama 5 yıl sonra ‘Neden yapmadık’ diye üzülürüz” dedi. Kent nüfusunun hızla artığını ve bu yüzden yerel yönetimlerin altyapı çalışmaları yapması gerektiğini söyleyen Başkan Seçer, bunu belediyelerin kendi öz kaynaklarıyla yapamayacağına, merkezi hükümetin gereken desteği göstermesi gerektiğine dikkat çekti. Başkan Seçer, “Bu bir uyarıdır. Bunu kendi öz bütçeleri ile kaynakları ile hiçbir belediye yapamaz, yapamıyor da. Bunlar önemli yatırımlardır. İşte nükleer santral yapılıyor. Orada büyük bir altyapı sorunu başladı. Çünkü oraya bir nüfus hücumu oldu, nüfus patlaması oldu. Bunlar yıllar önceden programlanıp oranın temeli atılmadan realize edilmeye başlansaydı bugün bu sorunları yaşamayacaktık” şeklinde konuştu.

“20 YILDIR ÇÖZEMEDİĞİMİZ MERKEZİN İMAR SORUNUNU ÇÖZDÜK”

Mersin kent merkezinin yıllardır çözülemeyen imar sorununu çözdüklerini de sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “20 yıldır çözemediğimiz merkezin imar sorununu çözdük. Mezitli’nin de Yenişehir’in de Toroslar’ın da çözdük.  Akdeniz önemli bir yer, hepiniz istiyorsunuz. Sanayi tesisi kuracağım yer yok, lojistik tesis kuracağım yer yok, enerji depolama alanlarına ihtiyacımız var, yer yok. Bunların nazım planlarını, Büyükşehir Meclisi’nde hepsini kabul ettik. Şu anda uygulama planları birçoğu yapıldı. 1/1000’likler ve yapım çalışmaları da süratle devam ediyor” dedi. Konuşmasının sonunda siyasilere seslenen Başkan Seçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesele siyaset yapmaksa, siyaset yapmasını bilmekse, ben Ankara siyasetinden yerel siyasete geldim. Ancak şunu gördüm; siyaseten yapılan söylemler, siyaseten yaratılan kaos, gerginlik en büyük zararı kente veriyor. Siyasetçiye bir şey olmaz. Bugün ben varım, yarın başka arkadaşım gelecek. Ya da bugün bir milletvekili görev yapar, bir başka dönem bir başka arkadaşımız gelecek. Ben bu değerlendirmeleri tüm samimiyetimle hep şehrim için yapıyorum. Lütfen yerelin menfaatini ilgilendiren konularda siyasi söylemlerden, düşüncelerden kendimizi ari tutalım.”

Görev süresi dolan MÜSİAD Mersin Eski Şube Başkanı Serdar Yıldızgörer ve MÜSİAD Mersin Yeni Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan’ın açılış konuşması gerçekleştirdiği programda; MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı tarafından Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi Elvan ile Vali Ali Hamza Pehlivan’a; teşekkür plaketi takdim edildi. Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi Elvan, Vali Ali Pehlivan ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı tarafından; önceki dönem yönetim kurulunda görev alan üyelere teşekkür beratları verilirken MÜSİAD üyeliğinde 15 yıl ve daha uzun süre üyelik yapan üyelere ve programa destek veren sponsorlara plaket takdimi yapıldı. MÜSİAD Mersin Yeni Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan ve MÜSİAD Mersin yeni yönetim kurulu üyelerinin takdimi ve akabinde toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA