Mersin Kadın Platformu’ndan anayasa değişikliği tepkisi


Hükümetin başörtüsüne anayasal güvence gerekçesiyle, anayasanın din ve vicdan özgürlüğü ile ilgili 24. Maddesi ile aile ile ilgili 41. Maddesinde yapmak istediği değişiklikler kadınların tepkisini çekti. Mersin’de anayasa değişikliği teklifine tepki gösteren kadınlar, “Anayasa değişikliği teklifine hayır! Eşit, özgür ve laik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Seçim kaygısıyla meclisteki oylamada bu değişikliğe destek vermeyi düşünenlere sesleniyoruz; bu suça ortak olmayın. Bu değişikliğe de bu değişikliğin müzakere edilmesine de hayır” diye haykırdı.

 

Tarih : 24 Ocak 2023 Salı 13:06

Neşet TORUN

Mersin Kadın Platformu, TBMM Anayasa Komisyonu’nda, başörtüsüne ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine tepki gösterdi. Pozcu Koton önünde bir araya gelen Mersinli kadınlardan eşitlik, özgürlük ve laiklik çağrısı geldi. Platform adına bir basın açıklaması yapan Elmas Kara, “Anayasa değişikliği teklifine hayır! Eşit, özgür ve laik bir ülkede yaşamak istiyoruz.  Bu anayasa değişikliği anayasanın laiklik ilkesine ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Kazanılmış haklarımıza saldırıdır. Önce baş örtüsü ile başlayan daha sonra Anayasa değişikliği tartışmalarına evrilen süreçle bir kez daha bedenlerimiz ve hayatlarımız pazarlık konusu haline getiriliyor. Bizlerin gündemi dahi olmayan suni gündemlerle hayatlarımıza ve halklarımıza saldırmaktan vazgeçin. Bizim gündemimiz de talebimiz de net: Eşitlik ve özgürlük” ifadelerini kullandı.

“PAZARLIK YAPMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

“Laiklik; eğitimde, siyasette, toplumsal yaşamda her gün ihlal edilirken, bir dine ve mezhebe ait bir giyinme biçiminin Anayasal güvenceye kavuşturulması istenmekte, laikliğe aykırı bir hüküm anayasa maddesi haline getirilmeye çalışılmaktadır” şeklinde konuşan Kara, “Seçim kaygısıyla meclisteki oylamada bu değişikliğe destek vermeyi düşünenlere sesleniyoruz: Bu suça ortak olmayın. Bu değişikliğe de bu değişikliğin müzakere edilmesine de hayır! Anayasa değişikliğini ‘aile ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit, saldırı, çürüme ve sapkın akımların dayatmalarına karşı korumak’la gerekçelendiren AKP iktidarı nefret söylemini derinleştiriyor, LGBTİ+ları açık hedef haline getiriyor. Bu değişiklik ile evlilik birliği kadınla erkek arasında tanımlanarak LGBTİ+’ların var oluşu da yok sayılıyor. Ayrımcılığa neden olan, eşitlik ilkesini yok sayan bu değişiklik teklifine, bu teklifin müzakere edilmesine hayır! Anayasa değişikliği teklifi ile kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını tırmandıran AKP iktidarını ve anayasa değişikliğini masalarına koyanları uyarıyoruz! Yaşamlarımız ve bedenlerimiz üzerinden pazarlık yapmanıza izin vermeyeceğiz. Eşit, özgür ve lâik bir yaşam için mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA