Mersin’in ‘Acil Eylem Planı’ yok!


Mersin’in deprem ve sel gibi afetler için ‘Acil Eylem Planı’ olmadığının altını çizen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Ortak akılla belediyeler merkezi hükümetle çalışmalı. Yerel yönetimler olarak bizler de özeleştiri yapıp dersler çıkarmalıyız. Kentlerin bir acil eylem planı olmalı. Siz yaptınız mı diye sorarsanız vallahi biz de sadece toplanma yerleri konusunda başarılıyız. Onun dışında değil. Yine de o bile fayda sağladı. Onu bile sağlayamayan belediyeler var. Olası sel ve depremlere karşı diğer şehirlerin olduğu gibi de bizim de acil eylem planımız olmalı. Altyapısıyla üst yapısıyla insanı merkeze alıp siyaset dışı bir şekilde bir acil eylem planı oluşturmalıyız” dedi.

 

Tarih : 10 Şubat 2023 Cuma 17:15

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi, Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapıldı. Deprem bölgesinde bulunmasından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılmadığı toplantıda konuşan belediye başkanları ve meclis üyeleri, olası bir depreme karşı Mersin’in acil hareke geçmesi çağrısında bulundu.

TARHAN: “DEPREM TRAVMASI NEDENİYLE YÜKSEK KATLI YERLERDE OTURMAK İSTEMİYORLAR”

Yerel yönetimler olarak belediyelerin de özeleştiri yapmaları gerektiğinin altını çizen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Hepimizin dersler çıkarması gerekir. Belki 1999 depreminden ders almış olsaydık bu felaket yaşanmazdı. Mersin için en önemli konu yiyecek ve giyecek konusu değil. Daha özel talepler isteniyor bizden. Özellikle ikinci el kıyafetleri kimsenin yardım paketlerinin içine koymaması gerekiyor. Mersin’e 100 binin üzerinde depremzede geldi ve gelmeye de devam edecek. Mezitli’ye de deprem bölgelerinden gelen çok sayıda depremzedeler geldi. Artık kısa vadeli de olsa bu vatandaşların taleplerine cevap vermemiz gerekiyor. Belediyelerin merkezi hükümetle koordineli olarak bu işe el atması lazım. Yurtlar ve oteller doldu. Vatandaşlar Yeşilovacık’a gönderilmek istendi ancak bu kabul görmedi. Halen travmayı atlatabilmiş değiller. O yüzden yüksek katlı binalarda kalmak istemiyorlar. Yani bu açıdan mekan ve barınma sorunu var. Çadır buna çare değil. Uzun vadede bu insanların kalabileceği yerler ayarlamamız lazım” dedi.

“ORTAK AKILLA HAREKET ETMELİYİZ”

Depremzedelerin isyan edeceği yanlış bir hareket yapılmaması uyarısında da bulunan Başkan Tarhan, “Mersin olarak elimizdeki imkanları randımanlı olarak kullanamıyoruz. Örneğin gökdelendeki 800 yataklı konaklama alanını kullanamıyoruz. Yine boş duran ve kullanılmayan çok sayıda tesisimiz var. İçişleri Bakanlığı tesisi var. O da olmazsa boş yerlere toplu konteynerler yapmalıyız. Ondan sonra iş sorunu ortaya çıkacak. Herkesin bu açıdan sağlıklı çözümler için bir araya gelmesi lazım. Hazineye ait yerler biraz daha rasyonel olarak halkın isteklerine göre kullanılması lazım. Konteyner köy yapalım. Yoksa herkes tek başına bir şeyler yapmak isterse kaos olur. Daha akıllı çözümler üretmemiz lazım. Ortak akılla belediyeler merkezi hükümetle çalışmalı. Yerel yönetimler olarak bizler de özeleştiri yapıp dersler çıkarmalıyız. Kentlerin bir acil eylem planı olmalı. Siz yaptınız mı diye sorarsanız vallahi biz de sadece toplanma yerleri konusunda başarılıyız. Onun dışında değil. Yine de o bile fayda sağladı. Onu bile sağlayamayan belediyeler var. Olası sel ve depremlere karşı diğer şehirlerin olduğu gibi de bizim de acil eylem planımız olmalı. Altyapısıyla üst yapısıyla insanı merkeze alıp siyaset dışı bir şekilde bir acil eylem planı oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.

YERLİKAYA; “MERSİN UZUN SOLUKLU DÜŞÜNMEK ZORUNDA”

AK Partili Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya ise, “Mersin uzun soluklu düşünmek zorunda. Çünkü Mersin, bu depremden etkilemese de bundan sonraki depremlerden çok büyük etkilenecek. Nüfus olarak her Mersinlinin yakını bu depremden etkilendi. Mersin’e 160 bin civarında depremzede geldi ve gelmeye de devam edecek. Bugünden sonra artık uzun vadeli işler yapılmalı. Konteyner kent ile ilgili Mersin düşünülmüyor. Çünkü 1 ay içerisinde konteyner kentler deprem olan şehirlerde olacak. Bizim ilk etapta yapmamız gereken şey; bu insanlarımızın barınma sorununu halletmek. 2 ay bu insanlarımıza sahip çıkmalıyız. Eleştirilecek çok şey belki olabilir ama gün birlik olma günü” dedi.

TAT: “MERSİN YAPILAŞMASINI GÖZDEN GEÇİRMELİ”

MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat da, “Tarihimizin en büyük afetini yaşadık. Acımız tarif edilemez durumda. Millet ve devlet olarak zor günlerden geçiyoruz. Yaşadığımız bu acı olay derin izler bırakarak tarihe geçecektir. İnşallah bundan sonra ortak akılla çözümler geliştireceğiz. Mersin, göçlerle nüfusu her geçen gün artan bir şehir. Yapılaşma çok hızlı. Mersin eğer 7 şiddetinde bir depreme maruz kalırsa daha ağır felaketler yaşayabilir. Yaş olarak 50-60 yaşında çok eski binalarımız var. Yerel yönetimler olarak belediyelerin bu işe el atması lazım. Özellikle merkezde yer alan belediyelerin çok geçmeden acilen bununla ilgili toplantılar yapılmalı. Biz yarınlara dair tedbirler almalıyız. Yapılaşmamızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Elimizdeki yaşlanmış ve endişe yaratan yapıları yıkarak yeniden yapılaşmaya gitmemiz gerekir” diye konuştu.

GÜLTAK; “MERSİN’E CERRAHİ MÜDAHALE LAZIM”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise, “Çok büyük bir afet yaşadık. Seçildiğimiz günden beri söylüyoruz; Mersin’in en büyük sorunu imar ve kaçak yapı stokodur diye. Deprem bir gerçek. Bizim de bu gerçeğe göre şehrimizi inşa etmeliyiz. 5 yıldan sorumluyuz. Kaçak yapılarak izin veriyor muyuz? Kaçak yapıları mühürlüyor muyuz? Bunlar önemli. Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Şurada kaldı 1 yılımız. Mersin’in biran önce kaçak yapılardan kurtulması lazım. Bundan sonra seçilecek başkanların buna göre plan ve proje yapmaları lazım. Kağıt üzerinde kentsel dönüşüm projeleri var ancak pratikte kimse yapmıyor. Mersin eğer yarın ağlamak istemiyorsa bu kaçak yapılardan biran önce kurtulması lazım. Bu iş pansuman ve antibiyotikle çözülmez, cerrahi müdahale lazım” şeklinde konuştu.

ÖZYİĞİT; “YENİŞEHİR’DE 5 BİNA BOŞALTILDI”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, “Tarihimizin en büyük felaketini yaşadık. 1998 ve 1999 depremlerinde yine bu sözler kullanılmış ama kimse ders almamış. Umarım bu felaketten bu sefer ders alırız. İmar afları çağdaş bir ülkeye yakışmaz. Biz gelmeden önce imar affı gelmişti. Bu aftan önce 2 katlı yapılar bir kat daha yapıp aftan faydalanıp imar aldılar. Daha sonra yapılan yine kaçak binalar var. Biz o kaçak binaları meclis kararları alıp yıkacağız. GMK bulvarının hemen güneyinde yer alan binaların sağlıklı olmadığını biliyoruz. 70’li yıllarda deniz kumuyla yapılmış bu binalara yönelik sağlıklı ve kalıcı çözümler bulmalıyız. Sıva çatlağı bir inşaatın sağlıksız olmadığını ifade etmez. Yaptığımız denetimlerde Yenişehir’de 5 binanın tehlike oluşturduğu gerekçesiyle boşalttırdık” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA