Haber Merkezi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB Türkiye Çimento ve Çimento Ürünleri Meclisi Başkanı Fatih Yücelik, Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Toprak Sanayi Ürünleri Meclisi Başkanı Kadir Başoğlu, Seramik Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı ve Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, İklimlendirme Meclis Üyesi ve İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Şanal, Demir-Demir Dışı Metaller Meclis Üyesi Ayhan İleri, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri Zeki Kıvanç, Faik Yavuz ve Ömer Zeydan'ın katılımıyla basın toplantısı düzenledi.
“BİRLİKTE AYAĞA KALDIRACAĞIZ”
TOBB'un diğer yönetim kurulu üyelerinin de video konferansla katıldığı toplantıda Hisarcıklıoğlu, “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ili ve yaklaşık 14 milyon insanı etkilediğini dile getirdi. Yaklaşık 50 bin kişinin depremde hayatını kaybettiğini, 173 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, evsiz veya barınma ihtiyacı olanların sayısının ise toplamda 1,7 milyon kişiye ulaştığını bildirdi. Depremzedelerin normal hayatlarına dönebilmeleri için çalıştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, afetten etkilenen şehirleri el birliğiyle ayağa kaldıracaklarını vurguladı. Bu amaçla harekete geçtiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “İnşaat malzemeleri üreten 7 sektör meclisimizle bir araya geldik. Oda ve borsalarımız ve sektör meclislerimiz ilk günden itibaren müthiş bir seferberlik içinde hareket etti. TOBB camiası olarak 6 uçak, 7 gemi ve 3 bin 900 TIR yardım malzemesi, 41 TIR çadır, 970 konteyner, 141 seyyar mutfak, 551 iş makinesi ve mobil vincin bölgeye sevkini sağladık” dedi. Mağdur vatandaşların yanında olmak için 3 kez bölgeye gittiklerini de hatırlatan Hisarcıklıoğlu, yaşanan felaketi yerinde gördüklerini, vatandaşların acısını paylaştıklarını bundan sonra da bölgede olmaya devam edeceklerini söyledi.
11 İLDE YAPILACAK KONUTLARIN İNŞAAT MALZEMELERİNDE FİYAT ARTIRILMAYACAK
Bu süreçte halkın ve özel sektörün dünyaya örnek olacak bir dayanışma örneği gösterdiğini ve deprem bölgesine her türlü yardımı intikal ettirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Madencilerimiz, arama-kurtarma ekipleri, ilk günden itibaren organize olarak arama kurtarma çalışmalarına destek oldu. Huzurlarınızda canları pahasına bu fedakarlığı gösteren ülkemiz madencilerine ve imkanı ölçüsünde yardımda bulunan şirketlerimize, vatandaşlarımıza burada çalışan kardeşlerimize teşekkür etmek istiyorum. Aramızda olan sektörlerimiz bununla yetinmiyor ve büyük bir adım daha atma kararı alıyor. Devletimizin başlatacağı deprem konutları inşa projesine bizden de bir katkı olsun diyorlar. Bu kapsamda deprem bölgesine yapılacak konutlarda kullanılacak inşaat malzemeleri için fiyat sabitleme taahhüdü veriyorlar. Ham madde ve girdi maliyetlerinde artış olmadığı sürece deprem bölgesine yönelik fiyat sabitlemesine gidiyorlar. Depremden etkilenen 11 ilde yapılacak konutlarda kullanılması öngörülen inşaat malzemelerinde fiyat artırılmaması noktasında mutabakata vardılar. Kendilerine teşekkür ediyorum." Hisarcıklıoğlu, toplantıda temsil edilen sektörlerin, depremin ilk gününden itibaren kamu yetkilileriyle koordineli şekilde deprem bölgesine yardım ve destek sağladıklarına dikkat çekerek, bu sektörlerin ayrıca, deprem konutlarının hızlı ve güvenilir şekilde bir an önce yapılabilmesi için ellerini taşın altına koyduklarını ifade etti.