Kurtlar çobanların belalısı oldu


Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Halkalı Yaylası’nda küçükbaş hayvanlarını otlatan çoban kurt ile göz göze geldi. Bir anda ne yapacağını bilemeyen çoban Kemal Erçiş soğukkanlılığını koruyarak kurt ile bir müddet göz göze gelmesinin ardından kurt tehlike yaratmadan uzaklaştı. Öte yandan soğukkanlı çoban kurt ile karşılaşmasını cep telefonuna çekerek kaydetti.

 

Tarih : 7 Mart 2023 Salı 16:52

Hüseyin KIRKGÖZ

Çobanların, küçükbaş hayvanlara saldırıları nedeniyle en çok dert yandığı tehlike boyutunda olan kurtlar, sürülere tehlike yaratmaya devam ediyor. Anamur Halkalı Yaylasında küçük baş hayvanlarını otlatan çoban Kemal Erçiş, Halkalı Yaylası Kızıl Boğaz mevkiinde kurt ile halk terimi ise canavar ile karşılaştı. Küçükbaş hayvan sürüsü ve çoban Erciş kurt ile göz göze geldi. Bir anda ne yapacağını bilemeyen çoban Kemal Erçiş soğukkanlılığını koruyarak kurt ile bir müddet göz göze gelmesinin ardından kurt tehlike yaratmadan uzaklaştı. Öte yandan soğukkanlı çoban kurt ile karşılaşmasını cep telefonuna çekerek kaydetti. Çoban Kemal Erçiş sosyal medya hesabından diğer çobanlara uyarıda bulunarak, “Arkadaşlar Halkalı Yaylası Kızılboğaz mevkii kazık alanlarda canavar Kurt görülmüştür çoban arkadaşlarımın dikkatine” ifadelerini kullandı.

BU İLK SALRIRI DEĞİL

Mersin’in Anamur ve Bozyazı ilçelerinde, son dönemde kurt sürülerinin saldırıları, tehlikeli seviyede artış gösterdi. Bölgede hayvan besicilerinin ve özellikle de çobanların kurtlarla başı belada. Hatırlanacağı üzere bundan tam 1 yıl önce Bozyazı ilçesinde ağıla giren kurtlar, 10 keçiyi telef etmişti. Aç kalan kurtlar, Bozyazı ilçesine bağlı Kızılca Mahallesi'nde hayvancılıkla uğraşan Ali Şimşek'in evinin altında bulunan ağıla girdi. Gece yarısı ağılın penceresinden giren kurtlar, 10 keçiyi telef etmişti. Yine Anamur’da Ekim ayında Avanos Yaylasında 60 koyuna bakarak, 2 Çocuğunun, ablasının ve annesinin geçimini sağlamaya çalışan Çoban İbrahim Arı’nın 35 koyunu kurtlar tarafından telef edilmişti.

ANAMUR BOZYAZI ZİRAAT ODASI UYARMIŞTI

Kurt saldırılarıyla daha de yetkililere uyarılarda bulunan Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “Kurtları avlamanın yasak olması nedeniyle yaban hayatı korumak için Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri dağlardaki kurtların peşinde araçları ile geziyor. Ekipler kurtların neslini korumak için dağ dağ geziyor ancak çobanı koruyan yok. Kurtları öldürmeniz mümkün değil. Çoban, kurdu dağda hayvanlarını yerken yakalayıp öldürse bile suçlu duruma düşüyor. Çobanın nesli tükeniyor onu görmüyorlar. Hayvancılık yapan insanlar sürülerini dağa salamıyorlar. Kısa bir yerden döndürüyorlar. Adam zaten yem alamıyor. Keçinin en büyük tüketeceği ürün çalı ve ot. Çoban hayvanını dağa saldığı zaman kurttan korkuyor. Eve getirdiği zaman bu defa yem vermesi gerekiyor. Yem alacak para yok. Ne yapacağını şaşırmış durumda. “Çobanlar yem alamadıklarını ve kurttan korktukları için de dağa hayvanlarını salamadıklarını söylüyor. Dağda çobanlık yapıp kurttan şikayetçi olmayan yok. Çobanlar ise sürekli bizi arayarak bize bu konu ile ilgili bir bakan yok mu? diye feryat ediyorlar. Bu konu ile ilgili Bozyazı Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bilgi verdik. Kaymakamlık yetkilileri ilgilenecekleri bildirdi. Adamın 60 koyunu var. 20 tanesini kurt telef etmiş. 20 tanesinin ise boyunun sıkmış hayvanlar can çekişiyor. Adamın 20 koyunu kalmış. Lenger Mahallesi’nde kurt saldırısı nedeniyle hayvanları telef olan köylüler var. Kurt sürüleri çobanlarımızı hayvanlarını katlediyor. Üreticilerimiz mustarip. Yetkililer bu soruna bir çare bulmalı” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA