Karayolları çalışanları çözüm istiyor


Karayolları, çevre şehircilik, AFAD, İlbank, tapu kadastro gibi işyerlerinde örgütlü üyelerinin haksızlıklara uğradığını iddia eden Yapı Yol-Sen Mersin Şube Başkanı Alaattin Süzer, özellikle maaş ve sosyal haklar alanında acil çözümlere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

 

Tarih : 4 Nisan 2023 Salı 14:01

Neşet TORUN

Eğitim-Sen binasında konuyla ilgili basın açıklaması yapan Yapı-Yol Sen Mersin Şube Sekreteri Alaattin Süzer, çoğunlukla teknisyen, tekniker ve mühendisleri olmak üzere tüm teknik hizmetler sınıfı özelinde, bütün kamu emekçileri maaşlarındaki azalmayı gün geçtikçe çok daha bariz ve hatta komik denecek düzeyde hissettiğini ifade ederek, “Ülkemizin gelişmesinde büyük rol oynayan, Türkiye’yi Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hazırlayan eserlerin yapımı, Kamu Mühendislerinin öncülüğünde ve sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir. 2022 yılında kamu kurumları tarafından yürütülen 3.134 adet projeye toplam 184,3 milyar TL 2023 yılında ise 643,2 milyar TL tahsis edilmiş ve edilmeye devam etmektedir. Söz konusu projelerin her aşamasında görev yapan Kamu Mühendislerinin birinci derecedeki sorumluluklarına rağmen ne yazıktır ki elde ettikleri ortalama gelir 2023 Şubat ayı verilerine göre sadece 18 bin TL’dir. Yoksulluk sınırının 30 bin 700 TL, açlık sınırın 11 bin TL olduğu düşünülürse Kamu Mühendislerine verilen maaşın açlık sınırının az üzerinde olduğu görülmektedir” şeklinde konuştu.

“GÜN GEÇTİKÇTE YOKSULLAŞIYORUZ”

Bu dramatik tablonun değiştirilmesi için atılması gereken adımlardan birinin; Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak “Teknik Sorumluluk Tazminatı’’ adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması olduğunu kaydede Süzer, “6 Şubat 2023’te ülkemizde yaşanan deprem felaketinde mühendisliğin ne kadar önemli bir konu olduğu görülmüş ve kamu yararı adına, yapıların inşa ve denetim aşamalarında Kamu Mühendislerinin daha fazla rol alması gerektiği ortaya çıkmıştır. 11 tane ili etkileyen deprem felaketinde, Kamu Mühendislerinin aktif rol aldığı yapıların yeterli performans gösterdiği görülmüştür. Günümüzden 8 yıl öncesinde mühendis, Hakim-Savcı ve Hekimler birbirlerine çok yakın gelir elde etmekteydiler. 2016 yılında Kamu Mühendis maaşı 4 bin 257 TL, Hakim-Savcı maaşı 5 bin 130TL, Hekim maaşı ise 4 bin 850TL civarında iken; 2023 şubat ayında Kamu Mühendisleri 18- 20 bin TL, Hakim Savcı 40-50 bin TL, Hekimler ise 45-60 bin TL civarında ortalama maaş almaktadır. Hakim ve Savcılar ile Hekimler bu anlamıyla hak ettikleri maaşları kısmen almalarına rağmen yine Kamu Mühendisleri özelinde tüm teknik hizmetler sınıfı maalesef almamakta ve gün geçtikçe yoksulluğa terk edilmektedir” diye konuştu.

“EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ”

“Diğer yandan kamuda istihdam edilen kariyer meslek grupları içerisinde yer alan mühendislerin görev süreleri ile orantılı bir maaş farkı bulunmamaktadır. Örneklemek gerekirse; kamuya yeni atanan bir hâkimin maaşı ile meslekte 15-20 yılını tamamlayan bir hâkimin maaşı arasında ciddi bir fark vardır ve bu durum bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi anlamında makuldür. Ancak kamuya yeni atanan bir mühendis ile meslekte 15-20 yılını geçiren bir mühendis arasında bilgi ve tecrübeye dayalı maaş farkı neredeyse yoktur” ifadelerini kullanan Süzer, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu durum bilgi ve tecrübenin mühendisler lehine ödüllendirilmediğinin net bir göstergesidir.  Ayrıca, mühendis personelin üstlerinin de mühendis kökenli olması iletişimin sağlıklı olması ve kararların doğru alınması açısından önemlidir. Bu mağduriyetlerin giderilmesi, mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi için, “Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılmalı ve kamu mühendislerinin hizmet süresi göz önüne alınarak en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarı üzerinden belirli oranlarda maaşlarında dengi mesleklerde olduğu gibi mühendislere de uygulanarak maaş artışı sağlanmalıdır. Aksi takdirde İlkokul yıllarında ilerde ne olmak istiyorsun sorusuna ‘’Mühendis’’ cevabını veren çocuk bulmak artık mümkün olmayacak bir meslek grubuna dönüşmeden Kamu Mühendislerine bir an önce ‘’Seyyanen Zam’’ ‘’Teknik Sorumluluk Tazminatı’’ ve ‘’mühendislik Meslek Kanununu’’ çıkarılmalı ve iyileştirme acilen yapılmalıdır.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA