Şantiyelerde kalifiye eleman bulmak zorlaşıyor


İnşaat sektöründe yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı adeta had safhaya ulaştı. İnşaatların artmasına rağmen sektör nitelikli çalışan bulmakta zorlanıyor. Sektör temsilcileri ara eleman açığının kapatılması için teknik okulların sayısının artırılmasını ve gençlerin bu okullara yönlendirilmesini istiyor.

 

Tarih : 13 Haziran 2023 Salı 17:39

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci konuya ilişkin yapmış olduğu basın açıklamasında, “Sektörümüz ara eleman konusunda kırmızı alarm veriyor, iş var nitelikli ara eleman yok, şantiyelerimiz durmak üzere. Bu sadece bizim sektörün kanayan yarası değil, adeta tüm sektörlerimizde kangren olmaya giden bir konu. Bu nedenle Türkiye Yüzyılı’nın Kabinesinden çözüm bekliyoruz, eğitim politikamız sil baştan ele alınmalı, ara eleman teşvikli yeni sistemler oluşturulmalı” diye konuştu.

DUVARCI USTASI BULUNAMIYOR

İnşaat sektörü her geçen gün artan maliyetler karşısında zorlu bir dönemden geçerken bir yandan da yetişmiş insan gücü anlamında ciddi sorunlar yaşıyor. Herkesin üniversite mezunu olduğu günümüzde usta ve ara eleman bulmak zorlaşırken, yetişmiş olan insan güçlerinin de son yıllarda yurtdışına kayması sektörün kırmızı alarm vermesine neden oluyor. İnşaat sektöründe çalışanların; yüzde 15’i beden işçisi olarak, yüzde 2,7’si muhasebeci, yüzde 2,5’i sıvacı, yüzde 2,2’si işletmeci, yüzde 2,1’i büro memuru, yüzde 2’si elektrikçi, yüzde 2’si sıhhi tesisatçı, yüzde 1,7’si şoför, yüzde 1,7’si kalıpçı, yüzde 1,6’sı sekreter, yüzde 1,5’i temizlik görevlisi, yüzde 1,4’ü inşaat mühendisi, yüzde 2,6’sı demirci, yüzde 2’si boyacı, yüzde 2’si iş makineleri operatörü olarak çalışıyor. Yüzdelik dağılım böyle iken sektöre iş başvurularında inşaat mühendisi yığılmaları yaşanıyorken bir duvarcı bir sıhhi tesisatçı bulanamıyor.

ÇÖZÜMÜN ADRESİ: TEKNİK OKUL SAYILARININ ARTTIRILMASI

Yaşanan ara eleman sıkıntısını değerlendiren Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci konuyla ilgili, şunları söyledi: “Sektörümüz için şu anda nitelikli personel bulabilmek emtia bulmak kadar zorlu bir süreç haline geldi. Alçı sıva, kalıp, duvar, demir ustası ve hatta vasıfsız işçi bulamıyoruz. Nitelikli bir ustanın günlük yevmiyesi 1000-1200 liraya ulaştı ancak yine de çalışacak usta yok. Genç nüfusta yüzde 21’lere gelen işsizlik oranı var.  Bu noktadan baktığınız zaman çözüm aslında düşünüldüğü kadar da zor değil. Teknik okulların açılması ve mesleki lise sayılarının arttırılması teşviklerinin verilmesi gerekiyor.”

TÜRKİYE YÜZYILI’NIN KABİNESİ’NDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ!

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, özellikle başlangıç seviyesinde çalışacak, mesleki eğitim almış ara elemanların yetersiz kalması, sektörün verimliliğini düşürürken ülke ekonomisine de büyük zararlar verdiğini belirterek Türkiye Yüzyılı’nın Kabinesine şu çağrıda bulundu: “Türkiye yüzyılımızda yeni bir döneme daha adım attık.  Bu kapsamda göreve başlayan her bir kabine üyemizi tebrik ediyorum. Her birinin Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin kalkınması ve refahı için önemli bir katkı sağlayacağına inancımız sonsuz. Özellikle bu alanda Milli Eğitim Bakanımıza çağrımız bulunuyor. Bu eğitim modeli sil baştan değiştirilmelidir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere neredeyse tüm bakanlıkları, sektörleri ilgilendiren bu konuya ilişkin Türkiye Yüzyılı’nın kabinesindeki ilgili tüm bakanlarımızdan bir an önce bu konuyu gündemlerine almasını istiyoruz. İnşaat sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerimiz durma noktasına geldi.

 

 USTALAR YURTDIŞINA GİDİYOR

“Gençlerimizi yenidünya düzeninde direk okullardan alarak böyle bir sisteme adapte edemiyoruz. Ailelerimiz de yeteneklerine göre çocuklarını mesleki bir eğitime yönlendirmiyor. Ancak ortaokul döneminden başlayarak yeteneğine göre şekillenecek bir teknik lise, ardından teknik 2 yıllık bir yüksekokul ve bu dönem içerisinde yapılacak ustaların yanında zorunlu staj, sahalarda tam kapasite çalışması 20 yaşına gelmiş bir gencimizi sektöre kalfa-usta olarak kazandırabiliriz. Hem genç iş gücümüz açıkta kalmaz hem sektörlerimiz ara eleman sorunu yaşamazlar. Lise eğitim hayatından sonra okumamış şu anda işsiz olan 20-25 yaş aralığındaki genç gruplarımız için de belki bir ustalık okulu gibi bir sistem de düşünülebilir. Bu şekilde inşaat sektörümüze doğru bir iş gücü hacmi yönlendirilirse hem işsizlik sorunu çözülür hem de yaklaşık 300’e yakın alt sektörü destekleyen sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı artar” şeklinde konuşan Ekinci, “Yurtdışında inşaat sektörü alanında ciddi atılımlar var ve yetişmiş iş gücü de buralara kayıyor. Sektörümüz tek bir sorunla karşı karşıya değil. Bir yandan geriden gelen insan kaynağı bulunamıyorken öte yandan son dönemde yetişen kalifiye elemanlar da dolar geliri nedeniyle yurtdışı şantiyelerini tercih etmeye başladılar. Böyle devam ederse, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ‘’kalifiye ustalar” en çok kazanan meslekler arasında olacak. Belki de bir bürokratın almadığı ücretleri alacaklar” ifadelerini kullandı. Mersin Yapı Müteahhitleri olarak bu konunun çözümü için çalışmalara ve temaslara başlayacaklarının altını çizen Nesim Ekinci, birçok kurumla bu konunun çözümü için masada bir araya geleceklerini ve ilerleyen günlerde sahalara ineceklerini ifade etti.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA