Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) Kent Tarihi Kurulu ve İçel Sanat Kulübü iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘100. Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’ sona erdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Cumhuriyet’in 100. yılına özel düzenlediği sempozyum13-14-15 Ekim tarihlerinde 3 gün boyunca 4 oturum ve 1 arkeolojik gezi şeklinde gerçekleştirildi. Sempozyumda; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve gelişme süreci tarihi, siyasî, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları akademik bir anlayışla ortaya konuldu.
OTURUMLAR VERİMLİ GEÇTİ
Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan sempozyumun 2. gününde devam eden 2. Oturum’da Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan tarafından ‘İngiliz Basınında Türk - Rum Ahali Değişimi’; Türk Alman Üniversitesi’nden Prof. Dr. B. Aykut Arıkan tarafından ‘Cumhuriyet Döneminde Basın ve Medya’; Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. H. Hale Künüçen tarafından ‘Cumhuriyet'in 100. Yılında Atatürk’ ve Emekli Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Tayhani tarafında da ‘Lozan'a Ömür Biçme Bilgiçliği, Adalar Gerçeği ve Yüz Yaşına Giren Atatürk Cumhuriyeti’ konu başlıklarından sempozyum verildi. 3. Oturumun Başkanlığı’nı Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seçil Karal Akgün yaptı. Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hürriyet Gökdayı tarafından ‘Cumhuriyet Döneminde Türk Dilinin Gelişimi’; İş Bankası Yönetim Kurulu Eski Başkanı Ersin Özince tarafından ‘Erken Cumhuriyet Döneminde Milli Sermayenin Oluşturulma Çalışmaları Bağlamında İş Bankası Örneği’; Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Birgül Bozkurt ve Doç. Dr. İbrahim Bozkurt tarafından ‘Cumhuriyet Döneminde Çağdaşlaşma ve Ulusallaşma Sürecinde Eğitim’ ve Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Esra Dik tarafından da ‘Cumhuriyet Dönemi Kamu Yönetimi Reform Girişimleri’ konu başlıklarında sempozyum verildi. 4. Oturum Başkanlığı’nı Prof. Dr. Hürriyet Gökdayı yaptı. Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayla Çelik tarafından ‘Atatürk'ün Gözünden Fen Bilimlerine Bakış’; Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fikret Zorlu ve Dr. Öğretim Üyesi Z. Sara Belge tarafından ‘Mersin'in Kentsel Gelişimi: 1923-2023’; Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Güngör tarafından ‘Cumhuriyet’in Modernleşme Projesi Bağlamında Yurttaşlık ve Kadın’ ile iş insanı Selami Gedik tarafından da ‘Cumhuriyet Döneminde Mersin Uray Caddesi'nin, Toplumsal, Siyasal ve Ekonomik Önemi’ konu başlıkları üzerinde konuşuldu.
ERDOĞAN: “KENDİMİ BANA BUGÜN BİR MERSİNLİ GİBİ HİSSETTİRDİNİZ”
Oturumların tamamlanmasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, yaptığı kapanış konuşmasında, son sözün bir Cumhuriyet kadınına kaldığından söz ederek, “Tabi ki son sözü söylemek çok zor. Çok söz söylendi. Kendimi bana bugün bir Mersinli gibi hissettirdiniz. Onun için ilk önce çok teşekkür ediyorum. Mersin’i görmedim ama konuşmalarla gitmiş, görmüş kadar oldum. Bugün sizlerle birlikte çok değerli, eğitimli ve bilinçli bir topluluğa hitap etmekten çok mutlu oldum. Son 2 yıldan bu yana gittiğim toplantılarda ya değerlendirme oturumunda, ya değerlendirme bildirgesinin hazırlanmasında ya da kapanış konuşmasını yapmakta şahsıma hep görev verildi. Bu bağlamda çok mutluyum” dedi. 2012 yılından beri akademinin içinde olduğunu kaydeden Erdoğan, “Gittiğim her toplantıda, bir Cumhuriyet kadını olarak ‘Buradayım’ diye söze başladım. İçimizde bir ışık, hep ümit ışığı var. Biz kadınlar, akademisyenler, öğrenciler her zaman ümitli, coşkulu ve heyecanlı olmalıyız ki arkadaki bizi dinleyen gençlere bunu hissettirebilelim. Bugün 2 günden bu yana Mersin'de gerçekten muhteşem bir şekilde ağırlandık” dedi ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti. Erdoğan son olarak da “Yarım gün daha olsaydı ben artık Mersin’den bir nüfus kağıdı çıkartıp gidecektim. Cumhuriyetimizin nice 100 yıllarını kutlamak üzere burada sizlerle tekrardan görüşmek dileğiyle” diye konuştu. Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayla Çelik, sempozyumla ilgili değerlendirmeler yaparak, “Çok güzeldi, etkinlikler iyiydi. Konuşmacılarımız çok açıklayıcıydılar, bizi çok mutlu ettiler. Bu sempozyuma katkı sunmak beni çok mutlu etti. Kentimizin ruhunu yansıtan bir sempozyum oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne ve İçel Sanat Kulübü’ne teşekkür ederim. Sunumlarda Mersin’in tarihini, Mersin’de yaşananları ve Mersin’in nasıl geliştiği ile nüfusunun nasıl arttığı gibi konularda hem katılımcılar hem de panelistler çok önemli bilgiler verdiler. Katılımcılar konuyu sorularıyla derinleştirdiler” dedi.
BOZKURT: “BİLGİMİZİ, GÖRGÜMÜZÜ BİR KAT DAHA ARTTIRDI”
Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Birgül Bozkurt da, sempozyum fikrinin İçel Sanat Kulübü’yle başladığını ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de çok önemli katkıları olduğunu söyleyerek, “Baştan zaten beklentilerimiz büyüktü ama çok verimli geçti. 2 gündür pek çok yönüyle Cumhuriyetimize dair değerlendirmeler ele alındı. Gerçekten çok keyifliydi. Biz zaten Mersin’de yaşıyoruz. Mersin’in tarihi alanında da çalışmalarımız oluyor ama bu sempozyum bilgimizi, görgümüzü bir kat daha arttırdı. Her şey çok güzeldi” diye konuştu. Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Bozkurt ‘100. Yılında Cumhuriyetimiz Sempozyumu’nun, alanında uzman birçok kişinin katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. Cumhuriyet’in 100. yılında çeşitli kentlerde birçok etkinliklerin yapıldığına dikkat çeken Bozkurt, “Mersin de Cumhuriyet Sempozyumu’na yer veren kentlerden biri oldu. Verimli geçtiğini düşünüyorum. Cumhuriyet’i ‘Modernleşme Projesi’ olarak adlandırmıştık. Dolayısıyla Türkiye'nin yüzünün çağdaş dünyaya dönük, modernleşme yolunda hızlı adımlar atan bir ülke olması, eşit haklara sahip yurttaşlar bağlamında mutlu insanların yaşadığı bir ülke olması direkleriyle ‘Yaşasın Cumhuriyet!’ diyorum” ifadelerine yer verdi.
KÜNÜÇEN: “MERSİN'İN BAMBAŞKA BİR YÜZÜNÜ GÖRDÜK”
Başkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hale Künüçen ise çok anlamlı bir sempozyum gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Künüçen, “Hem çok anlamlı bir zaman diliminde hem de çok anlamlı konuşmalarla Mersin'in bambaşka bir yüzünü gördük. Mersin'in kent tarihine ilişkin çok enteresan sunumlar dinledik. Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne geçen 100 yıl içinde hem sosyal bilimin temel alanları ile ilgili, örneğin iktisat, sosyoloji, mimari, sinema sanatı, işletme, hukuk ve tarihle ilgili çok güzel sunumlar yapıldı hem de anılar, anekdotlar ve çeşitli görsellerle bizi adeta tarihe ışınladılar. Çok anlamlı, keyifli, yararlı ve verimli bir sempozyum olduğunu düşünüyorum” dedi. Sempozyuma katılan Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Yağmur Erdoğan da, “Bir öğrenci gözüyle anlatmam gerekirse açıkçası bizim için çok verimli ve faydalı bir sempozyum oldu. Cumhuriyet’in yüzüncü yıl dönümünde böyle bir sempozyum içerisinde olmak, bu anı bu şekilde yaşamak bizim için gerçekten çok güzeldi” ifadelerini kullandı. Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Damla Gül Bars ise, “Daha önce böyle kapsamlı bir sempozyuma katılma şansım olmamıştı. Benim için çok verimli oldu. Hem sempozyumun işleyişini öğrenmiş oldum hem de Cumhuriyet ve Mersin tarihi hakkında birçok bilgi edindim. Farklı hocalarla tanışma şansım oldu, farklı görüşlere tanık oldum. Benim için gerçekten çok verimliydi, çok güzel ve özenliydi” diye konuşarak emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Sempozyumda son olarak panelistlere katılım ve teşekkür belgeleri takdim edilirken; sempozyum aile fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.