İş kazası değil, iş cinayeti!


Mersin’de motokuryelik yapan 20 yaşındaki Bilal Şık, duran bir aracın açılan kapısına çarparak hayatını kaybetti. Bilal Şık’ı defnettikten sonra kazanın olduğu yerde yolu trafiğe kapatan emekçiler, mezarlıkta yaptıkları basın açıklaması ile en çok ölüm yaşanan meslek grubu olarak hakları için yasal düzenleme çağrısı yaptılar. Olayla ilgili bir açıklama yapan Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Koca ise, “Bu yaşananlar trafik ya da iş kazası değil, iş cinayetidir. Trafik ya da iş kazası değil göz göre göre gelen iş cinayetlerini yaşıyoruz. Motokuryelik amasız fakatsız derhal ‘Yüksek Tehlikeli İşler Statüsüne’ alınmalı” dedi.

 

Tarih : 23 Ekim 2023 Pazartesi 14:23

Neşet TORUN

Mersin'de hafta sonu Toroslar ilçesi Kuvayi Milliye Caddesi’nde Yemek Sepeti moto kuryesi 20 yaşındaki genç emekçi Bilal Şık duran bir aracın açılan kapısına çarparak yaralandı. Olay yerine intikal eden sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan Şık, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Genç kurye Bilal Şık’ın cenazesi arkadaşlarının konvoyu eşliğinde hastane morgundan alındı. Bilal Şık’ın adeta cinayet niteliğindeki ölümü, her gün ölümle burun buruna yaşayan kuryelerin isyanına neden oldu. Bilal Şık’ın cenaze törenine katılan kentteki moto kuryeler Arpaçsakarlar Mezarlığında defin sonrası bir basın açıklaması yaparak, ölümlere isyan etti.

“SENDİKAYA BAĞLI SGK’LI ÇALIŞANLAR OLMAK İSTİYORUZ”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Meclisi Üyesi Bülent Ufuk Ateş’in de katıldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Bizler bunun adına kan ile beslenen işveren modeli diyoruz. Bu firmalar sermayelerine sermaye katmak için bizlerin sosyal güvenlik haklarımızı ellerimizden alıyorlar. Bu modelde çalışan arkadaşlar kendi Bağ-Kur’ların kendisi yatırıyor, kendi motorlarını yine kendileri alıp, bakım ve yakıt giderlerini de kendileri karşılıyorlar. Kazandığımız 3 kuruşun 1 kuruşu vergiye, 1 kuruşu yakıta gidiyor. Bizlere kalan bir kuruş ile yaşamaya çalışıyoruz. Fakat her gün ölerek. Bizler her gün kellemizi koltuğumuzun altına alarak günlük en az 250 km yol yapan ve ‘bugün ölmedik diyerek’ fakat her gün bu korkuyu içimizde yaşayan emekçileriz. Taleplerimiz; tüm arkadaşlarımız adına esnaf kurye modelinden derhal vazgeçilmesi ya da geliştirilmesidir. Sendikaya bağlı SGK’lı çalışanlar olmak istiyoruz. Özel sağlık sigortası istiyoruz. Kurye çalışanları için yıllık yıpranma payı istiyoruz. Bugün burada Bilal’in başına gelen hepimizin başına gelebilir. Hepimiz ölebiliriz yarım saat sonra hangimizin ölmeyeceği belli değil. Bugün Bilal öldü yarın Ayşe, Mehmet hepimiz ölebiliriz. Kırmızı ışıktan sağa sola bakmadan geçiliyor, ayna kontrolleri yapılmıyor.”

“HİÇBİR SOSYAL GÜVENCEMİZ DAHİ YOK”

İsmini vermek istemeyen bir kadın kurye ise riskli meslek grubuna alınmak istediklerinin altını çizerek, “Mesleğimizin riskli meslek grubunda değerlendirilmesini istiyoruz. En çok ölü veren meslek şuanda kuryelik. Çok fazla kayıp veriyoruz ama hala bir yasal düzenleme yapılmıyor. Üstelik hiçbir sosyal güvencemiz dahi yok. Çoğumuz maddi imkansızlıklar nedeniyle kendimiz de sigortamızı da yatıramıyoruz. Kadın kurye emekçisi olarak trafikte diğer kuryelerin yaşadığından çok daha fazlasına dayanmak zorunda kalıyoruz. Ara sokaklara kadar takip edenler, rahatsız edenler olabiliyor. Trafikte sıkıştıranlar, taciz edenler oluyor. Ama biz kadınlar toplumun her yerinde varız ve var olmaya da devam edeceğiz. Motorlar hiçe sayılıyor. Sürücü kurslarında bu konuda özel eğitim verilmeli” diyerek, trafikte özellikle araç sürücülerinin motorlu kuryelere saygısı duymaması ve hiçe saymasını eleştirdi. “Kuryeleri hiçe sayıyorlar” diyen işçi, “Aracın kapısını açarak ölümümüze sebep oluyorlar” dedi.

Moto kurye çalışanları cenaze sonrası Bilal Şık’ın hayatını kaybettiği kazanın yaşandığı Toroslar ilçesi Kuvayi Milliye Caddesi’ne giderek yolu trafiğe kapatıp eylem yaptılar. Sloganlar atarak çaldıkları kornalar ile tepkileri ortaya koyan kuryelere çok sayıda vatandaş da destek verdi.

KOCA; “KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİ”

Olayla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi( Yeşil Sol Parti) Mersin Milletvekili Perihan Koca ise, “Bu yaşananlar trafik ya da iş kazası değil, iş cinayetidir. Mersin'de Kuvayi Milliye Caddesi’nde Yemek Sepeti motokuryesi 20 yaşındaki gencecik emekçi kardeşimiz Bilal Şık duran bir aracın açılan kapısına çarparak hayatını kaybetti. Trafik ya da iş kazası değil göz göre göre gelen iş cinayetlerini yaşıyoruz. Motokuryeler çalışırken ölmek istemiyoruz feryadını her gün; güvenceli iş ve yaşam talebi ile dillendiriyor! Her gün ölümle burun buruna çalışan motokuryelik amasız fakatsız derhal ‘Yüksek Tehlikeli İşler Statüsüne’ alınmalı” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA