Haber Merkezi
MTSO 3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Hibe, Kredi ve Destekler Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Toplantıda KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker, Türk Eximbank Mersin Şube Müdür Yardımcısı Murat Kılıç, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İletişim Uzmanı Erhan Şimşek ile İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ahmet Kürşad Arslan katılımcıları kredi ve destekler konusunda bilgilendirdi. Toplantının açılışında konuşan 3 No’lu Komite Başkanı Mehmet Beşir Sevimli, ülke olarak ekonomik açıdan zor bir süreçten geçildiğini hatırlatarak bu süreçte sektör temsilcilerine katkı sunmak adına böyle bir toplantı düzenlemek istediklerini söyledi. Kurumların desteği ile neler yapabileceklerini görmek istediklerini kaydeden Sevimli, tüm üyeleri bu desteklerden daha çok yararlanmaya davet etti.
ÖZDAMAR: “GÜÇLÜ TARIM, GÜÇLÜ SANAYİNİN TEMELİDİR”
MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, tarım ve tarıma dayalı sanayinin yalnızca beslenme anlamında değil sağladığı ekonomik katmadeğeri açısından da hayati önem taşıdığını söyledi. Bu anlamda önde gelen ürünler arasında bakliyat ve hububatı gösteren Özdamar, “Eskiden tarım devletiydik şimdi sanayi devleti olduğumuzu söylüyoruz. Ancak unutulmamalı ki sanayimiz büyük oranda tarım ve gıdaya dayalı. Tarım, sanayinin en temel itici faktörü. Güçlü tarım güçlü sanayinin temelidir” dedi. Bu noktada bakliyat ve hububatın da stratejik ürünler olduğunu dile getiren Özdamar, Ukrayna – Rusya savaşı başladığında buğday krizinin petrol ve doğalgazın önüne geçmiş olmasının da bunun en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin bakliyat üretiminde önemli bir potansiyel taşıdığını hatırlatan Özdamar, bu üründen yüksek katmadeğer oluşturacak yeni ürünler geliştirdikçe hem sağlıklı beslenme olanaklarının hem de ekonomik faydanın artırılabileceğine dikkat çekti. Üretim yanında Mersin’in bakliyat ticaretinde markalaşmada, lojistiği ve dünyaya dağıtımında da bakliyatın başkenti olmayı başardığını kaydeden Özdamar, “Bu noktada, sektörün güçlü ve kaliteli bakliyat şirketlerinin, Mersin merkezli olması bizim için ayrıca önemli ve gurur kaynağıdır” dedi. Bir dönem sadece ithalata dönerek kaybedilen bakliyat ve hububat ürünlerinde bugün net ihracatçı konuma ulaşmanın umut verdiğini dile getiren Özdamar, “Demek ki destek ve planlamalar işe yarıyor. Bu stratejik ürüne ne kadar destek verilse değer. Verimlilik, Ar-Ge ve dahası etkin kümelenme çalışmalarının bu sektörde daha da güçlü olmamızı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“DÖKME LİMAN PROJESİNİ GÜNDEMDE TUTUYORUZ”
MTSO olarak sektöre özel bir dökme liman projesini gündemde tuttuklarını da hatırlatan Mustafa Özdamar sözlerini, “Mersin ekonomisi bakliyatın bereketi ile daha da büyüyecektir. Bu anlamda sektöre, Mersin ve ülke ekonomisine, istihdamına ve ihracatına destek olan tüm Mersin bakliyat firmalarımızı ve destek veren tüm kurum ve kuruluşları kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. MTSO olarak her daim yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum” diyerek tamamladı.
“KREDİ VE DESTEKLER ANLATILDI”
Toplantıda Türk Eximbank Mersin Şube Müdür Yardımcısı Murat Kılıç, Eximbank tarafından sağlanan reeskont kredileri ve kendi kaynaklarından sağladıkları Eximbank kredilerinin detaylarını aktardı. Firmaların ihracata başlamaları ya da ihracat kapasitelerini artırmaya yönelik destek verdiklerini dile getiren Kılıç, bu dönemde sağladıkları en cazip kredi olarak Çin’den yapılacak alımlara sağlanan 360 gün vadeli, yıllık maliyeti yüzde 6’ya denk gelen Çin Yuan’ı kredisini gösterdi. Kılıç konuşmasının sonunda banka olarak yaptıkları alacak sigortalarına da değindi. TKDK İletişim Uzmanı Erhan Şimşek, Türkiye’ye AB standartlarında tesisler kazandıracak, örnek tesislerin Türkiye’de yaygınlaştırılmasını sağlayacak destekler verdiklerini bildirdi. Hayvancılık işletmeleri, gıda işleme sektörü ve çiftlik faaliyetleri olmak üzere 3 ana sektörde destek verdiklerini bildiren Şimşek, başvuru dönemlerinin internet ya da kurumun sosyal medya hesaplarından takip edilip ardından internet ya da kurumdan başvuru yapılabileceğini söyledi. KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker kurumunun verdiği desteklerin detaylarını aktararak, tüm başvuruların ve evrak teslimlerinin e-devlet üzerinden gerçekleştirildiğini bildirdi. Girişimcilik eğitimlerinin ise online verildiğini dile getiren Peker, “Ayrıca artık tematik desteklere başladık. Şu anda firmaların dijitalleşmesi destekleniyor. Önümüzdeki sürecin konusu yeşil dönüşüm desteği olabilir” dedi. İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ahmet Kürşad Arslan ise işbaşı eğitim programı hakkında bilgiler paylaştı. Bu programın işçi ve işverene katkılarını aktardı.