Yeşil Gemi, carettaları öldürüyor


Mersin Limanında derinleştirme çalışması yapan yeşil gemiyi gündeme getiren CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, bu geminin derinleştirme çalışması yaparken hem carattaların ölümlerine neden olduğunu hem de çevreyi kirlettiğini öne sürdü.

 

Tarih : 9 Kasım 2023 Perşembe 14:24

Necdet TAŞ

Konuyu Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında gündeme getiren CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız ise, limanın hemen dışında Atatürk Parkı önünde bekleyen ve merak konusu olan yeşil geminin çevre tahribatına yol açtığını iddia ederek, “Bu gemi orada denizin tabanını yükseltmek için balçıkları temizliyormuş. Denizin dibindeki balçıkları, kumları temizlemek için çalışıyormuş. Fakat anladığım kadarıyla temizlediği balçıkları kendi içerisinde biriktiriyor, gece 12.00 mesaisinden sonra o balçıkları karaya taşıyormuş. Niye peki bunu gece yapıyor? Yine tanıkların ve orada çalışanların anlattıkları üzerine söylüyorum. Bugüne kadar onlarca yüzlerce carettanın ölümüne sebep olmuş bu balçık gemisi. Orada yapılan çalışmalarda yüzlerce caretta kaplumbağası ölmüş durumda. Biliyorsunuz caretta carettalar yasal olarak da güvenceye alınmış doğa harikaları, yıllardır ekoloji mücadelesi veren kişiler bu canlılar için göğüslerini siper ediyorlar. Orada solungaçlarına balçık dolduğu için ölen balıkları söylemiyorum bile. Denizin dibi neden boşaltılıyor. Bugüne kadar böyle bir temizlik işi olmadı da şimdi parkın önündeki denizin balçıklarını neden temizliyoruz? Onu da araştırdık. Maalesef defalarca dile getirdiğimiz iş şimdi gerçek olmaya başlıyor. Yani Atatürk Parkı’nın önü limanın genişleme alanı haline getirilmeye çalışılıyor. Yani orada balçık temizleme işi bittikten sonra, çünkü denizin dibindeki balçık ve kumlu alanlar temizlenmeden dolgu yapılamıyormuş, mühendis arkadaşlar da bize söylediler. Oradaki balçık ve kumları temizleyip ardından limanın dışında kalan Atatürk Parkı önündeki alanı dolduracaklar” diye konuştu.

“BU KENTİN LİMANA İHTİYACI VAR”

Anayasa Mahkemesi’nin limanın genişletilme kararını henüz vermediğini hatırlatan Yıldız, “Liman işletmecisi Singapurlu şirket genişleme projesi ile hem çevreyi hem kenti işgal ediyor. Defalarca söyledik, yine söylüyoruz. Atatürk Parkı liman için önemli, bu kentin hafızasında ciddi yeri olan bir yer. Şu anda kentin özellikle Akdeniz ve Toroslar ilçesinde yaşayan yoksullarının denizi gördükleri, denize karşı oturup piknik yapabildikleri tek alan. Belki Yenişehir ve Mezitli’de oturan kişiler için böyle bir ihtiyaç olmayabilir. Toroslar ve Akdeniz’de yaşayan dar gelirli yurttaşlar için Atatürk Parkı gerçekten çok önemli, yok edilmemesi gerekir. Atatürk Parkı’nın batı kısmına AVM yapılacak, her ne kadar ismine Su Sporları Merkezi dense de oraya AVM yapacağız. Bu tarafta limanı kapatacağız, yani Atatürk Parkı’nı yok edeceğiz. Gördüğüm kadarıyla idarenin önümüzdeki dönem önüne hedef olarak koyduğu şey bu; Atatürk Parkı’nı yok etmek. Mevcut limanın doğusunda boş araziler var. Bu kentin evet limana ihtiyacı var. Evet bu liman bu kente çok şey kattı. Biz bir yandan söylediğim değerleri korurken bir yandan bu halkın nefes alma alanlarına çökmeyi engellememiz lazım. Meclisin bu duruma bir şey demesi lazım. Yoksa bu kentte liman yapılacak yer çok. Mevcut limanın doğusuna geçtiğinizde 30 bin dönümden fazla arazi var. Mevcut limanın genişletilmesi isteniyorsa doğu tarafına doğru genişletilsin, niye insanların nefes alabileceği 3-4 dönümlük araziyi kapatmaya çalışıyoruz. Kaldı ki buradaki alanı doldurup parkı da limanın içine katarsak şimdi bulunduğumuz yollar olmak üzere yaşam alanlarımız, belediyenin taş binası da dahil olmak üzere yaşanamaz hale gelecek. Orası başka bir coğrafi konuma kavuşturulacak. Bu kent son 40 senesinde çok ciddi tahrikata uğradı. Ama şimdi 21. Yüzyılda iletişimin bu kadar gelişmiş olduğu bir çağda hala bunu yapmaya devam ediyorsak bunun ismi başka türlü ifade edilir. Biz bugün Atatürk Parkı’nı AVM ve liman olarak yapmak istiyorsak bunu bu kente ihanet olarak kabul ederim” dedi.

 

ASLAN; “DENİZİN EKOSİSTEMİ BOZLUYOR”

Öte yandan Mersin Çevre Platformu da konuyla ilgili Liman A Giriş Kapısı önünde basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdi. Platform adına açıklama yapan Mersin Çevre Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Yeryüzü iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi pek çok sorunla karşı karşıyadır. Gezegenimizin Ormanları yok edilerek, havası suyu ve toprağı kirletilmektedir. Atmosferdeki Küresel Isınma artık İklim Krizine dönüşmüştür. İklim krizine karşı önlem alınmazsa hepimizin geleceği tehlikededir. Gelişmiş ülkeler iklim krizinin risklerini azaltmak ve kirletilen çevreyi temizlemek için Yeşil ve ormanlık alanlarını  genişletme ve kirletici teknolojileri kurmamaya ve aşırı tüketmemeğe  karar vermiştir. Kentimizde Dünyamızın ve Ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmektedir. Bu anlamda Atatürk Parkını korumak yerine Bugün Mersinin Akciğerlerine hançer saplayacak kirli bir yatırım olan Atatürk Parkında liman genişleme projesinin, yapım çalışmaları başlatılmıştır. Atatürk parkında liman genişleme projesinin hukuki süreci olan Anayasa mahkemesinde devam eder iken Hukuk tanımaz MIP tarafından gece saatlerinde liman genişleme çalışmalarını başlatmış olup, bu çalışmalar sırasında binlerce balığın ve Carettaların ölümüne neden olmuştur. Denizde yapmış olduğu dip taramaları Denizin ekosistemini bozmaktadır” ifadelerini kullandı.

“ATATÜRK PARKI’NA SAHİP ÇIKIN”

Atatürk Parkında yapılacak liman genişletme çalışmalarının Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkının tamamen konteynerlerle dolacağını iddia eden Aslan, “Bu proje Atatürk parkını tamamen ortadan kaldıracaktır.    Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Mersin liman genişlemesi için yapılacak 176 bin m2' lik sahanın dolgu malzemesi Mersin'e ait mahallelerde planlanan taşocaklarından taşınıp getirilecek ve Atatürk parkı önündeki denize dökülecektir. Kıyı dolgusu için 4 milyon 284 bin ton taş ihtiyacı, mahallelerdeki taş ocaklarından Atatürk parkına 350 bin kamyonla taşınırken trafik yükü ve hava kirliliği yaratacaktır. Ayrıca projenin yapılabilmesi için denizin dibinden çıkarılacak asbest hepimizi zehirleyecektir. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik bir proje olan Atatürk Parkında liman genişleme projesi MIP şirketine rant kazandıracaktır. Mersinin simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersinde tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı’nının halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkının karşı olduğu bu projeden  MIP derhal vazgeçmelidir. Mersin halkını  Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA