Yaş meyve sebze sektörünün milli ekonomiye sağladığı net döviz girdisi, hasat sürecinden paketlemeye, nakliye aşamasından ihracata kadar olan süreçte milyonlarca insana istihdam yaratması dolayısıyla stratejik önem taşıdığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, lider Birlik olarak “Kaliteli Türk Malı” algısını daha da güçlendirmek ve pazar çeşitliliğini artırmak için molasız çalıştıklarını dile getirdi. Başkan Ferhat Gürüz, ekim ayının ilk haftasında İspanya’nın başkenti Madrid’te düzenlenen Fruit Attraction Fuarı’na milli katılım organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini ve verimli iş görüşmeleri yaptıklarını söyledi.
“ÇİN, HİNDİSTAN, JAPONYA VE KANADA’YA ÖNCELİK VERİLMELİ”
Başkan Ferhat Gürüz, “Toplam 16 firma ile katıldığımız Fruit Attraction, dünyanın en önemli meyve sebze fuarlarından biri olarak kabul ediliyor. Bu fuar, sadece İspanyolların değil, bütün dünyadan ithalatçıların ve satın almacıların buluşma noktası oluyor. Biz de Madrid’te kurulan bu büyük pazarda yeni ihracat bağlantıları için çalışmalar yaptık. İhracatçı firmalarımızın temsilcileri, fuarın ilk gününde Türkiye pavilyonunu ziyaret eden Madrid Büyükelçimiz Sayın Nüket Küçükel Ezberci, Ticaret Müşavirlerimiz Savaş Tarhan ve Nazlı Seza Onat ile İspanya pazarıyla ilgili istişarelerde bulundu. Narenciye çeşitleri, nar ve ayva ihracatımızı artırmaya yönelik çalışmalarımızın olumlu yansımalarını yakın zamanda görmeyi umuyoruz.” dedi. Yine ekim ayında Türkiye genelinde en fazla yaş meyve sebze ihracatı yapan iller sıralamasında zirvede bulunan Mersin’in sektör dinamikleriyle Ankara’ya gittiklerini ifade eden Başkan Ferhat Gürüz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı makamında ziyaret ettiklerini söyledi. Başkan Ferhat Gürüz, “Mersin Milletvekilimiz Sayın Levent Uysal, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ve Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ile birlikte yaptığımız ziyarette yaş meyve sebze sektöründe yaşanan ve narenciye ihracatına yönelik sorunların aşılması için değerlendirmeler yaptık.” diye konuştu. Pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik hedef ülkelerle bitki karantina protokollerinin sonuçlandırılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışmalar yaptıklarını, Çin, Hindistan, Japonya ve Kanada pazarlarına öncelik verilmesinin son derece önemli olduğunu bildirdi.
“PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ HAMLELERİMİZ İHRACAT RAPORLARINA YANSIYOR”
Türk yaş meyve ve sebze sektörünün ekim ayında ihracat performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Ekim ayında 448 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren sektörümüz, en yüksek değerlere limon, mandalina ve domateste ulaştı. Bu dönemde yüzde 74 artışla 57,1 milyon dolarlık limon, yüzde 20 artışla 55,3 milyon dolarlık mandalina ve yüzde 43 artışla 40,7 milyon dolarlık domates ihraç ettik. Narenciyedeki rekolte artışından dolayı üreticiler tarafında doğabilecek dezavantajları bertaraf etmek için ihracatçılarımız var gücüyle çabalıyor. Söz konusu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Rusya, Irak ve Almanya ilk üç sırada yer aldı. Rusya’ya 61,2 milyon dolar, Irak’a 49,4 milyon dolar, Almanya’ya 26,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Almanya, Romanya ve Polonya gibi Avrupa Birliği ülkelerine yönelik ihracat artışımız, ülkemizin yaş meyve sebze ürünlerinin kalitesini yükselttiğinin bir göstergesidir. Ekim ayında ihracat hacminde en güçlü artışları sağladığımız ülkeler Irak, Kanada, ve Hindistan oldu. Irak pazarında yüzde 394 artış yakalayan sektörümüz, Kanada’ya yüzde 328 artışla 2,5 milyon dolar, Hindistan’a yüzde 136 artışla 7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu ülkeleri Yunanistan, Filistin ve Polonya takip etti. Hindistan ve Kanada özelinde yaşanan ihracat artışlarını önemsiyoruz. Özellikle Kanada’ya yönelik ihracatımızda narenciye ürünleri satışının etkisi büyük oldu. Bu ürün grubunda Kanada pazarında ekim ayında yüzde 1.337 oranında artış sağladık. Birlik olarak konusu dönemde Hindistan pazarında yüzde 178, Kanada pazarında yüzde 421 ihracat artışı sağladık. Sektörümüze öncülük etmeye devam ediyoruz. Suudi Arabistan pazarını geri kazanmak için de büyük gayret gösteriyoruz. Suudi Arabistan’a ekim ayında yüzde 66 artışla 7,8 milyon dolarlık ihracat değerine ulaşmamız umut vericidir. Pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarımızın olumlu sonuçlarının ihracat raporlarına yansımaya başlaması motivasyonumuzu daha da artırıyor. 2023 yılı Ocak-Ekim dönemi raporlarına baktığımızda Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatımız 2,6 milyar doları aştı. Bu performansın devam etmesi halinde 2021 yılındaki rekorumuzu da geçip son 10 yıl içindeki en yüksek ihracat değerine ulaşacağız.”