Haber Merkezi
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Bedri Tan Sağtürk’ün de iştirak ettiği, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün “Sanatın Unutulmaz Yolculuğu” konulu 30. Yıl Özel Gösterimi programına katıldı. Programa; Vali Ali Hamza Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Bedri Tan Sağtürk, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener ve çok sayıda sanatsever katıldı.
“HER SANAT DALININ TARİHSEL BİR GELİŞİM SÜRECİ VAR”
Etkinlikte konuşan Vali Pehlivan, Mersin Kültür Merkezi Opera salonunda düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmasında; “Kıymetli sanatseverler, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hepimizin bildiği bir sözü var; “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir.” Sanat yaşamımıza dair pek çok konu, unsur, olgu içerisinde ayrı bir yer tutar. Gerek kişisel yaşamımızda gerek toplumsal yaşamda sanat, insanların ruhunu dinginleştirir, zihnini berraklaştırır ve yaşama renk katar. Medeniyetlerde, kültürel zenginlikleriyle uzun vadeli olur. Kültürel zenginlikler içerisinde sanatın ayrı bir yeri ve önemi vardır. Her sanat dalının muhakkak ki tarihsel bir gelişim süreci var. Opera, Avrupa'da 16. yüzyıl Rönesans döneminde İtalya'da, bale de İtalya ve Fransa'da aynı yüzyıllarda antik Yunan'ın ve Roma'daki tiyatral faaliyetlerin yeniden keşfedilmesi ve adeta reprodüksiyon haline getirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Mitolojik hikayelerden, efsanelerden, güncel konulardan esinlenip birçok sanat dalının aynı sahnede bütünleştirilerek sergilendiği bir sanat dalıdır. Ülkemizde, bu alandaki çalışmalar, Osmanlı Devleti dönemine dayanmaktadır. 17. yüzyılda birtakım çalışmalar yapılmış ve organizasyonlar gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra çok sesli müzik alanında atılımlar yapılmış ve bu alana önem verilmiştir. Mızıka-i Hümâyun adıyla Osmanlı Devleti’nde var olan yapı, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na dönüştürülmüştür ve günümüzde de faaliyetini sürdürmektedir.
“GEÇTİĞİMİZ YIL 92 TEMSİLİ YAKLAŞIK 50 BİN SEYİRCİ İZLEMİŞTİR”
“1970 yılında önceden Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde olan opera ve bale faaliyetleri müstakil bir genel müdürlük kurulmak suretiyle faaliyetine devam etmiştir. Mersin’de de; 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulması kararlaştırılan ancak 1993 yılında Necati Cumalı'nın aynı adlı eserinden uyarlanan “Boş beşik” adlı gösterinin sergilenmesiyle Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün resmi olarak kuruluşu gerçekleştirilmiştir ve bugün 30. yılını kutlamaktadır. Bugün aramızda Opera ve Bale Genel Müdürümüz Tan Sağtürk Bey de bulunuyor” ifadelerini kullanan Vali Pehlivan, “Kendisi, Aralık 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü aldı. Kendilerini öncelikle tebrik ediyorum. Bu sene Eylül ayında da Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak atandı. Genel Müdürlük görevinin de hayırlı uğurlu olmasını diliyor, ekip arkadaşlarıyla birlikte başarılar diliyorum. Bu akşam sahne alacak olan ve bugüne kadar sahne almış olan bütün sanatçılarımızı da tebrik ediyorum. Kurulduğu günden bugüne çok çeşitli, çok sayıda konserler veren Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü bünyesinde, geçen 30 yıl içerisinde toplam 3.191 konser verilmiştir, gösterim yapılmıştır. Toplamda da yaklaşık 1 milyon 200 bin seyirciye ulaşılmıştır. Geçtiğimiz yıl 92 temsili yaklaşık 50 bin seyirci izlemiştir. Bu akşam 30. yıl anısına icra edilecek olan programı izleyeceğiz. Dünden bugüne bu konuda emek ortaya koyan yönetici kademesinden, icracılarına, müzisyenlerine, enstrümanistlerine, solistlerine kadar bütün ekibi tebrik ediyorum. 30. yılınız kutlu olsun” dedi.
Programda, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Bedri Tan Sağtürk de bir konuşma gerçekleştirdi, duygu ve düşüncelerini paylaştı. Yapılan konuşmaların ardından Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, seçkin eserlerden oluşan repertuarı sergiledi.