Necdet TAŞ
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunların nedenlerinin tespit edilmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Meclis araştırması önergesi verdi. Mecliste önerge lehine konuşan Kış, “Ekonomik krizin giderek derinleştiği, yoksullaşma sürecinin hızla büyüdüğü, TÜİK verilerinin sarayın çıkarlarına göre şekillendiği bir süreçte vatandaşlarımız ev kiraları sebebiyle barınma krizi yaşamaktadırlar. Kira fiyatlarındaki artış kontrolden çıkmış durumdadır. Mahkemelerde kiracı-ev sahibi davalarında ciddi artışlar olmuştur” ifadelerini kullandı.
“TOPLUMSAL CİNNET OLUŞTURULDU”
“Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 Büyükşehir’de ortalama kira bedellerinin asgari ücretin yüzde 79’unu aştığı ifade edilmektedir. Yetkililer ise “Gayrimenkul tarihinde ilk kez böylesi bir fiyat artışıyla karşı karşıyayız.” demektedirler. Ülkenin her yerinde, yoksulluk sınırı altında, kiralarını ödeyemediği için eşyalarıyla sokağa atılan, ev sahibi ya da kiracısı tarafından darp edilen, kavga sonucu ölümlerin gerçekleştiği olaylara çokça şahit olmaktayız” şeklinde konuşan Kış, “Bu kriz, toplumsal cinnet boyutuna ulaşmış ve vatandaşlarımız Hükûmetin çözemediği barınma krizini artık canlarıyla ödemeye başlamışlardır. Neredeyse her gün ev kiraları ve barınma krizi sebebiyle kavgalar, intiharlar ve ölüm haberleri çokça basına da yansımaktadır. Gerilimler, yaralanmalar ve ölümle sonuçlanan olaylar bitmek bilmiyor ama biz burada ne yapıyoruz? Birazdan 86 maddelik torba kanunun görüşmelerine devam edeceğiz. Bu torba kanunun içinde ne vatandaşın barınma sorunu var ne de vatandaşın ekonomik krizle ilgili sorununa bir çözüm var. Baktığımızda, sosyal devletin asli görevi; yoksullara, esnafa, çiftçiye, memura ve emekliye yönelik politikalar üretmektir. Değerli milletvekilleri; yoksulluk sınırının ülkemizde 45 bin 686 TL’ye, açlık sınırının da 14 bin 25 TL’ye çıktığı; en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL olduğu bir dönemde vatandaşlarımızın en büyük sorunu ne derseniz, barınma sorunu ve fahiş ev kiraları olmuştur. AKP iktidarının gözü ne yoksulu ne emekliyi ne memuru ne de asgari ücretliyi görmektedir. Bir avuç mutlu azınlığın servetine servet katılmakta, onlara kaynak aktarımı yapılmaktadır. Gelir dağılımındaki eşitsizlik ülkenin ekonomik ve sosyal yaşantısında büyük yaralar açmıştır. Ekonominin bütün göstergeleri bozulmuştur diyebiliriz. Ekonomide yapısal problemler çözülememiş, vergiler ve zamlarla vatandaşın üzerinden çözülmeye çalışılan bir politika uygulanmıştır yani her gün yeni bir zam ve yeni bir vergi haberiyle uyanıyoruz. İşte, AKP'nin yarattığı bu yanlış ekonomi politikası ev sahibi ve kiracıları da karşı karşıya getirmiştir. Bunun adı artık “toplumsal şiddettir, “toplumsal cinnettir diyebiliriz” dedi.
“MERSİN’DE KİRA ARTIŞLARI CİDDİ YÜKSELİŞTE”
Vatandaşların borç krizi içinde olduğunu ifade eden Kış, “Bazı ekonomik tespitleri sizlerle paylaşmak istiyorum: Faiz oranlarında yaşanan yükseliş sebebiyle borçlu vatandaşların borçlarını çevirmeleri giderek güçleşmiştir. Yüksek faiz oranlarına rağmen kredi kartı borçluluk oranı geçen yıla göre yüzde 180 artmış durumda. İcralık olmayan vatandaş sayımız neredeyse yok denecek sayıda azdır. Vatandaşların TOKİ’yle 59 milyar liralık taksitli konut borcunu her gün duymaktayız. Vatandaşlarımız borç içerisinde bir hayata mahkûm edilmiş durumdadır. Hiçbir vatandaşımız 1 maaşıyla temel giderlerini maalesef karşılayamaz durumdadır. Değerli milletvekilleri, başta İstanbul olmak üzere birçok kentte kira artışları devam etmektedir. Olağanüstü artışların önüne geçilemediği gibi, kalıcı çözümlerin bulunmaması hâlinde de şiddet olayları giderek artacaktır. Yasal düzenlemeler eksik ya da yetersiz kalmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, şu anda en fazla kira artışı olan iller arasında seçim bölgem Mersin de yer almaktadır. Depremlerden sonra ve yabancıların da en fazla talep ettiği kent olması sebebiyle Mersin’de kira artışları ciddi yükselişe geçmişti. Öğrencilerimiz de barınma krizinin en büyük mağdurlarındandır. Yurtlarda asansör faciaları sonucu kaç öğrenci canıyla bedel ödedi? Tüm bunlar AKP iktidarının yarattığı utanç tablosudur. Değerli milletvekilleri, bu sorunun en başından bu noktalara geleceğini bizler görmüştük ve 28’inci Dönemin başlamasıyla beraber Meclis araştırması önergesi vermiştik. Buradan AKP ve MHP sıralarında oturan vicdanlı ve duyarlı milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum: Ev kiraları maaşlarından fazla olan Türkiye dışında başka bir ülke gösterebilir misiniz bize? Gelin, hep birlikte tüm ülkenin kanayan yarası olan barınma sorunu için, ev sahibi-kiracı arasındaki sorunların çözümü için Meclis araştırma komisyonunu kuralım. Bugün bu eller evet için kalksın diyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından öneri AK Parti ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.