Kumaş tasarımında gelenek gelecekle buluştu


Dokuma kumaşın değerini ortaya koyan, tasarımcı adayları ile tasarımcılar için özgür ve yaratıcı bir ruh oluşturmayı sağlayan Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) 12. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda yenilikçi ve özgün tasarımlar ödüllendirildi. 10 finalist arasında yapılan değerlendirmede Gökçe Enginer “Gökkubbe” isimli tasarımıyla birinciliğe, Ceyda Eylül Kaya “Monet’s Garden” adlı koleksiyonuyla ikinciliğe ve Aleyna Gürşahin “47 Ronin” isimli temasıyla üçüncülüğe hak kazandı.

 

Tarih : 15 Aralık 2023 Cuma 12:28

Haber Merkezi

Moda tasarımı ile tekstil mühendisliği öğrencilerine yüksek para ödüllerinin yanı sıra eşsiz eğitim imkânları sağlayan ATHİB 12. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın Final Sunumu ve Ödül Töreni, tekstil endüstrisinde önemli rol oynayan illerden Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Ramada Otel’deki etkinlikte Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Burcu Atay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Aleyna Gürşahin, Ceyda Eylül Kaya, Feyda Nur Çilingir, İdil Zeynep Yiğit, İpek Ünlü, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Enise Güleş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Gizem Nur Kemiksiz ve Rümeysa Kaylesiz, Marmara Üniversitesi’nden Gökçe Enginer tasarımlarını sergiledi. Jüri heyetinin gün boyu süren değerlendirmelerinin sonucunda dereceye giren genç tasarımcılar belirlendi. Düzenlenen ödül törenine Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç, ihracatçı birliklerinin temsilcileri, Kahramanmaraş protokolü ve davetliler katıldı.

“ÖZGÜN VE EVRENSEL DEĞERLER YARATMAK İÇİN YENİLİKÇİ TASARIMCILARA İHTİYAÇ VAR”

Törenin açılış konuşmasını yapan ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç, 6 Şubat’taki deprem felaketlerinde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarak sözlerine başladı. Zeki Kıvanç, tekstil alanında uluslararası pazarda daha etkin olmak istediklerini, modanın peşinden sürüklenen değil, modayı belirleyen bir ülke olma amacını taşıdıklarını belirtti. Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektörlerinin 32 milyar dolar ihracat hacmine ulaştığını, 1,3 milyon kişiye istihdam sağladığını dile getiren Zeki Kıvanç, 60 milyar dolar ihracat hedefine entegre üretim yapısını tasarım üstünlüğü ile birleştirerek ulaşmak istediklerini söyledi. Kıvanç, “Bölgemizdeki tekstil firmalarının tasarım anlayışını benimsemelerini arzuluyor, bu sayede küresel arenada rekabet avantajını artırmayı planlıyoruz. Kendi kültürümüzü koruyarak özgün ve evrensel değerler yaratma hedefimize ulaşmak için her alanda yaratıcı ve yenilikçi tasarımcılara ihtiyaç var. Bu tasarımcılar ortaya çıksın diye bu yarışmayı düzenliyoruz.” dedi. Zeki Kıvanç, konuşmasının sonunda ATHİB 12. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’na sponsorluk desteği veren Bakırlar Tekstil, Bossa, Island Denim Tekstil, Kıvanç Tekstil, Kimteks Tekstil, Kipaş Mensucat, Oğuz Tekstil, Palmiye Dokuma Şirikçioğlu Mensucat, Arifoğlu İplik ve Ulusoy Tekstil’e teşekkür etti.

“TÜRK TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN YENİLENME SÜRECİNDE GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ”

ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan ise millet olarak asrın felaketinin açtığı yaraları dayanışma içinde sarmanın gayretini gösterdiklerini dile getirirken tekstil ve hammaddeleri sektörüne büyük katkı sağlayan Kahramanmaraş’ın yeniden yükseleceğine, üretimini ve ihracatını daha da artıracağına olan inancını vurguladı. Tekstil sektöründe fiziki üretim yapan dev fabrikalar kurmanın artık yeterli gelmediğine dikkati çeken Başkan Fatih Doğan, sürdürülebilir üretimde markalaşmanın öne çıktığını, bu konuda tasarımı ve tasarımcıları çok önemsediklerini belirtti. Doğan, “Madem Avrupa’nın en büyük ikinci tedarikçisiyiz, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın gereği dönüşüm sürecini hızla hayatımıza geçirmeliyiz. Ülkemizde yeşil dönüşüm konusunda ilk adımı tekstil sektörü olarak biz attık, bunu hızla ve kalıcı olarak devam ettirmeliyiz.” diye konuştu. Türk tekstil sektörünün küresel arenadaki yerini koruması ve daha ileriye gitmesi için yenilenme sürecinde gençlere güvendiklerini vurgulayan Başkan Doğan, şunları söyledi: “Üniversite- sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın hem bölgeye hem de ülkemize katma değerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizin hem gençleri için hem de sanayicimiz için kıymetli ve içimize sinen bir iş yapıyoruz. Bunu alnımızın akıyla 12’nci defa yapıyoruz. Her sene hem yarışmacı sayımız artıyor, hem de bizim onları yüreklendirmek için çalışma azmimiz artıyor.”

“YENİLİKÇİ VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİM İÇİN 22 MİLYAR LİRA DESTEK VERECEĞİZ”

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ise ATHİB 12. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın finalinin Kahramanmaraş’ta yapılmasının toparlanma sürecinde büyük moral verdiğini söyledi. Depremin açtığı yaralara rağmen Türkiye’nin ihracatta rekorlar kırarak ilerlediğini ve kasım ayı sonu itibarıyla 11 aylık dönemde 232,9 milyar dolar değere ulaşıldığını anımsatan Kılıçkaya, yıl sonunda 255 milyar dolar hedefinin üzerine çıkılacağına inandığını belirtti.  Ticaret Bakanlığı olarak yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıkarılması için ihracatçı firmalara birçok fasılda destek verdiklerini anlatan Kılıçkaya, 2023 yılında 9,4 milyar lira olan destek tutarının 2024 yılında 22 milyar TL’ye çıkarılacağını açıkladı. Kılıçkaya, yeni yılda 27 sektörde 41 projeyle markalaşma faaliyetlerini desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.

“MARKALAŞMANIN YOLU TEKNOLOJİ, EĞİTİM VE AR-GE FAALİYETLERİNDEN GEÇİYOR”

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer de yaratıcı ve yenilikçi tasarımları öne çıkaran ATHİB Yönetim Kurulu’nu ve organizasyonda emeği geçenleri tebrik etti. Kahramanmaraş’ın Türk tekstil sektörünün gelişimine yön veren bir şehir olduğunu dile getiren Vali Ünlüer, kentte markalaşmayı başaran ve katma değerli üretim yapan önemli firmalarla gurur duyduklarını söyledi. Markalaşmanın yolunun sektörün teknoloji düzeyinin artırılması, eğitimin güçlendirilmesi ve AR-GE faaliyetlerine önem verilmesinden geçtiğini kaydeden Vali Ünlüer, Valilik olarak bu konularda tekstil firmalarının her zaman yanında olmaya ve destek vermeye devam edeceklerini bildirdi. Vali Ünlüer, “Gençlerimizin düşünceleriyle, fikirleriyle ve tasarımlarıyla önümüzdeki dönemlerde çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Ülkemizde pamuğun üretildiği ilk andan kumaşa dönüşmesine kadar giden yolculuğuna değer katan Kahramanmaraş’ımızda bu yarışmanın yapılmasını çok kıymetli buluyorum.” dedi. Konuşmaların ardından dereceye giren genç tasarımcılar açıklandı. Marmara Üniversitesi’nden Gökçe Enginer “Gökkubbe” isimli tasarımıyla birinciliği kazandı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Ceyda Eylül Kaya “Monet’s Garden” adlı koleksiyonuyla ikinciliğe ve aynı üniversiteden Aleyna Gürşahin “47 Ronin” isimli temasıyla üçüncülüğe layık görüldü. Mimar Sinan Üniversitesi’nden İpek Ünlü, “Gaudism” isimli tasarımıyla Koton Özel Ödülü’nün, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Gizem Nur Kemiksiz, “Look At The Sky” adlı koleksiyonuyla LCW Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Yarışmanın birincisi 200 bin, ikincisi 150 bin, üçüncüsü 100 bin lira para ödülünün sahibi olurken, yabancı dil eğitim ödülü de kazandı. Tüm finalistlere numune dokuma tezgahı hediye edildi. Dereceye giren genç tasarımcıların ödüllerini Vali Ünlüer, İhracat Genel Müdürü Kılıçkaya ve ATHİB Başkanı Fatih Doğan birlikte verdi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA