Mersin’de hekimler ‘Gazze’ için yürüdü


Mersin’de çeşitli hastanelerde görev yapan doktor, sağlık çalışanı ve tıp fakültesi öğrencileri, işgal rejiminin saldırıları nedeniyle Gazze’de yaşananlara dikkat çekmek amacıyla, giydikleri kanlı önlüklerle sessiz yürüyüş eylemi düzenledi. Mersin İdman Yurdu Meydanından, ellerinde Filistin bayrakları ile kanlı önlükler ve kanlı eldivenler giyerek Özgecan Aslan Meydanı’na kadar yürüdü.

 

Tarih : 17 Aralık 2023 Pazar 11:59

Necdet TAŞ

Mersin'de çeşitli hastanelerde görev yapan doktor, sağlık çalışanı ve tıp fakültesi öğrencileri, işgal rejiminin saldırıları nedeniyle Gazze'de yaşananlara dikkat çekmek amacıyla, giydikleri kanlı önlüklerle sessiz yürüyüş eylemi düzenledi. Mersin İdman Yurdu Meydanından, ellerinde Filistin bayrakları ile kanlı önlükler ve kanlı eldivenler giyerek Özgecan Aslan Meydanı'na kadar yürüdü.  Burada, grup adına basın açıklamasını okuyan Mersin Üniversitesi tıp birinci sınıf öğrencisi Melih Hilmi Tekin, 7 Ekim'de başlayan saldırıların artık şiddetlenen çatışmalarla birlikte katliama dönüştüğünü söyledi.

"BİNLERCE SİVİL, KADIN VE ÇOCUK ACIMASIZCA KATLEDİLDİ"

İşgalci israil'in, Filistin'de on yıllardır devam ettirdiği sistematik işgal ve zulümün 7 Ekim'den bu yana, soykırımdan başka hiçbir kelimeyle anlatılamayacak boyutlara ulaştığına dikkat çeken Tekin, “Bu katliam, bütün dünyanın gözü önünde devam etmekte ve gücü yetenler ise sessizce izlemektedir. İnsan hakları ve uluslararası hukuk kuralları açıkça ihlal edilerek binlerce sivil, kadın ve çocuk acımasızca katledilmiştir. İşgalciler tıbbi malzemelerin temini ve sağlık hizmetlerinin sunumu da engelleyerek kuvözdeki bebeklerin dahi ölümüne neden oldu. Gazze'de geçtiğimiz hafta itibariyle 283 sağlık çalışanı öldürüldü. 7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından bombalanan 24 farklı hastane ve hizmet dışı bırakılan 100'den fazla ambulans da dâhil olmak üzere, Gazze'deki sağlık tesislerine toplamda 212 saldırı düzenlendi. İsrail onlarca doktoru tutukladı, onların nerede olduğu bilinmiyor. Gazze Şehri'nin ana hastanesi olan Şifa Hastanesi Başhekimi Muhammed Ebu Salmia, 22 Kasım'dan bu yana işgalci israil tarafından tutuklu bulunuyor. Diğer pek çok kıdemli doktor, neredeyse iki haftadır hiçbir suçlama olmaksızın işgalci israil ordusu tarafından gözaltında tutulmaya devam ediyor ve kimse onların nerede olduğunu bilmiyor. Gazze'deki 35 hastaneden 26'sı şu anda hizmet dışı, dokuzu ise kısmen işlevsel durumda. Bu hastaneler aynı zamanda ülke içinde yerlerinden edilmiş binlerce kişiye de barınak sağlıyor. Yakıtın tükenmesi nedeniyle hastanelerin kapanması sonucu artık kuzeydeki yaralıları tahliye etmek imkânsız halde, bunun yerine hastalar ölüme terk ediliyor” şeklinde konuştu.

“NORMALLEŞTİRMEYECEĞİZ VE SİNDİRİLMEYECEĞİZ”

Salgın hastalıkların baş gösterdiği ve atma tehlikesine karşı tedbir alınması gerektiğini belirten Tekin, “Aşırı kalabalık olan Birleşmiş Milletler barınakları; Hepatit A, menenjit, ishal salgını, bit, cilt enfeksiyonları gibi çok sayıda bulaşıcı hastalığın yayıldığı sığınaklar haline geldi. Geçtiğimiz hafta itibariyle 7 binden fazlası çocuk olmak üzere 18 binden fazla Filistinli öldürüldü, binlercesi ağır olmak üzere en az 46 bin kişi yaralandı. Hekimler ve sağlık çalışanları olarak işgalci İsrail'in bu saldırılarına karşı tepki göstermeye, Gazze'deki sivillerin, çocukların, kadınların, meslektaşlarımızın ve hastaların hayatlarının korunması adına mesleğimize yakışır bir duruş ortaya koymaya kararlıyız. Bu hafta Sessiz Yürüyüşümüzü İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak 36 ilde, yurtdışında ise Londra, Chicago, Sydney başta olmak üzere 26 şehirde, dünyada toplam 62 şehirde gerçekleştiriyoruz.  Biz de Adana'daki sessiz yürüyüş için toplandık. Adana özelinde yürüyüşümüzü İHH(İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı) ile beraber gerçekleştirdik” dedi.  Sağlık Bakanlığına ve Dünya Sağlık Örgütüne seslenen Tekin, “Biz hekimler ve sağlık çalışanları olarak Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz: 'Hastanelerimizde muadilleri olan ve işgalci israil'e destek veren ilaç ve tıbbi malzeme firmalarının ürünlerini istemiyoruz. Hastanelerimizde işgalcilere destek veren hiçbir gıda ürününün satışını kabul etmiyoruz.' Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler, Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri, NATO... Sizlere soruyoruz: 'Kimin insan, neyin insan hakkı olduğuna birilerinin çıkarlarına göre mi karar veriliyor? Buradan tüm dünyadaki hekimler, sağlık çalışanları ve vicdan sahibi insanları harekete geçmeye, bu onurlu yürüyüşte yer alarak zulme karşı durmak adına Sessiz Yürüyüş kervanımızda ses olmaya davet ediyoruz. Kanıksamayacağız, normalleştirmeyeceğiz ve sindirilmeyeceğiz. Sabırla ve azimle zulme karşı duranlar olacağız” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA