Mersin’de kurtuluş coşkusu!


Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Mehteran Takımı eşliğinde yürüyen Mersinliler ile kağnı ve cepheye mermi taşıyan kadınlar da temsili olarak canlandırıldı. Özellikle Jandarma Genel Komutanlığına bağlı komando birliğinin tüfekli hareket gösterileri ile helikopterde üzüm salkımı gösterisi nefes kesti.

 

Tarih : 3 Ocak 2024 Çarşamba 16:03

Necdet TAŞ

Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Mersin Valiliği koordinasyonunda düzenlenen '3 Ocak Kurtuluş Günü' kutlamaları, sabah saatlerinde Toroslar Belediyesi önünden başladı. Toroslar Belediyesi tarafından organize edilen yürüyüşe, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri ve öğrenciler katıldı. Belediye önünden Tren Garı'na kadar yürüyüş yapıldı, kortej bölge halkının sevgi gösterileriyle karşılandı. Mehteran Takımı eşliğinde yürüyen Mersinliler ile kağnı ve cepheye mermi taşıyan kadınlar da temsili olarak canlandırıldı. Tren Garı'ndaki törende ise gazilerin oluşturduğu temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, Vali Pehlivan, Tuğamiral Fırat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından karşılandı. Vali Pehlivan, trenden inen gazilerin öperek uzattığı Türk bayrağını, öperek teslim aldı. Gazilere çiçeklerin sunulmasının ardından törene katılanlar bando eşliğinde, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

AZERBAYCANLI GAZİLER DE TÖRENE KATILDI

Cumhuriyet Meydanı'nda Vali Pehlivan, Tuğamiral Fırat ve Başkan Seçer'in, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sürdü. Vali Pehlivan, Tuğamiral Fırat ve Başkan Seçer'in, cipe binerek kutlamalara katılanları tebrik ettiği törene, Karabağ Savaşı'nda gazi olan Azerbaycanlı askerler de katıldı. Öğrenciler şiirler okudu, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösteri yaptı. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'ndan bir asker de günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Öte yandan törende, Jandarma Genel Komutanlığına bağlı komando birliğinin silahlı hareketi ile Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) personeli tarafından helikopter ile gerçekleştirilen ‘üzüm salkımı’ gösterisi büyük ilgi gördü. Cumhuriyet Meydanı üzerinde birkaç tur atan helikopterden sarkan jandarma ekipleri, görsel bir şölen sundu. Vatandaşlar, gösteriyi cep telefonlarıyla kaydetti.

VALİ PEHLİVAN; “MİLLETÇE TEK YUMRUK HALİNDE KENETLENDİK”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Necip Milletimiz; şanlı tarihi boyunca kurduğu köklü devletlerle dünyaya yön vermiş, tarihinden, kültüründen, milli ve manevi değerlerinden aldığı güç ve birikimle medeniyet inşa etmeyi başarmış, tarih sahnesine çıktığı günden bugüne hiçbir zaman esaret altında bir yaşamı asla kabullenmemiş daima özgür ve bağımsız bir millet olarak varlığını muhafaza etmiştir. Bu uzun tarih yolculuğunda milletimiz elbetteki türlü çeşit zorluklarla, düşmanların diz çöktürmeye, yıkmaya, yok etmeye yönelik saldırılarıyla karşılaşmıştır. Ancak bağımsız vatanını canından aziz bilen milletimiz, kutsalına yönelik saldırılara her defasında tek yürek, tek yumruk halinde kenetlenerek karşı koymuş, eşsiz kahramanlıklar ve büyük fedakârlıklar neticesinde vatanımızın birliği ve dirliğini kardeşlik ruhuyla bütünleştirip korumuştur. Milletimizin tarihte kurduğu en büyük devletlerden biri olarak 600 yıl boyunca üç kıtada var olmak suretiyle dünyaya hükmeden Osmanlı Devleti’nin, Çanakkale’den Yemen’e, Balkanlar’dan Kafkaslar’a kadar geniş bir coğrafyada pek çok cephede aynı anda başarıyla mücadele etmesine rağmen dahil olduğu ittifakın Birinci Dünya Savaşı’nın kaybedeni olmasını fırsat bilen itilaf devletleri, kutsal vatan topraklarımızın dört bir yanını, Mondros Mütarekesine istinaden kendi aralarında pervasızca pay etmeye kalkmıştır. Bununla yetinmemiş, kahraman ordumuzun savaş kabiliyetinin elinden alınması, silahlarına el konulması, ordumuz dağıtılması ile işgalleri karşısında direnecek bir yapı bırakmamayı hedefleyerek milletimizin umutlarını kırmaya, inancına ket vurmaya çalışmışlardır. Necip milletimizin canıyla kanıyla bin yıldır vatan kıldığı bu toprakların her bir ferdi için taşıdığı paha biçilmez değeri hesaba katmama gafletinde bulunan düşman kuvvetlerinin kurdukları oyunun sorunsuz bir şekilde işleyeceği kibri ve karşılarına hiçbir engel çıkmayacağı zannıyla ülkemizi dört bir yandan işgale başlamaları karşısında; “Canı cananı bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda” inancıyla son neferi kalana dek mücadele etme kararlılığında bütünleşmiş olan milletimiz kale gibi dimdik durmuştur “Ya istiklal ya ölüm” anlayışıyla hareket eden milletimizin kahraman evlatları, ecdadının taşıdığı ruh ve inancın bu topraklarda daima baki kalacağını kanıtlayarak küllerinden yeniden doğmuş, Kuvayi Milliye çatısı altında birleşmiş ve her bir karış toprağı sıkılsa içinden mübarek şehit kanı fışkıracak vatanımızın dört bir yanında düşmana karşı kurtuluş mücadelesi vermiştir” dedi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİMİZİ DAHA DA YÜCELTMELİYİZ”

Mondros Antlaşmasının üzerinden henüz bir hafta geçmişken, zihnindeki kurtuluş savaşı meşalesini 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakacak olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 5 Kasım 1918 tarihinde Mersin’e geldiğinde söylediği; “Bizim için savaş henüz bitmedi, asıl kurtuluş savaşına bundan sonra başlayacağız. Ona göre hazırlıklı olmamız gerekir” sözlerini emir telakki eden Mersinlilerin, ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi vatan, bayrağı, istiklali ve istikbali için canı pahasına büyük bir mücadele ortaya koyduğunu hatırlatan Vali Pehlivan, şöyle devam etti; “Mersin’in yüreği vatan aşkı ile çarpan evlatları yekvücut olarak toprağına sahip çıkmış, el birliği ve güç birliği yaparak vermiş oldukları mücadelelerini 3 Ocak 1922’de elde ettikleri kurtuluş zaferiyle taçlandırmıştır. Bugünün nesilleri olarak bizlere düşen, şanlı tarihimizden aldığımız güçle, aziz ecdadımızdan aldığımız ilhamla, geçmişten bugüne kadar verilen mücadeleleri, yapılan fedakarlıkları asla unutmadan, alnımız açık, başımız dik bir şekilde özgür ve bağımsız olarak yaşamamızı borçlu olduğumuz kahramanlarımızın, aziz ecdadımızın mukaddes hatıralarına layık başarılara imza atmak; birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhu ile var gücümüzle çalışmayı sürdürmek, kurtuluş gününü kutlamakta olduğumuz Mersinimizi ve Ülkemizi her geçen gün daha da ileri seviyelere taşımaktır. Büyük fedakarlıklar ve kahramanlıklar sonucu kazanılan Cumhuriyetimizin 100. yılını üç gün önce geride bıraktığımız 2023 yılında büyük bir gurur ve coşku ile kutladık. Türkiye Cumhuriyetimizi daha da yüceltmek; devlet ve millet olarak sahip olduğumuz bütün bilgi, birikim ve tecrübelerimiz ışığında bilimde, teknolojide, eğitimde, tarımda, sanayide, kültürde, sanatta, bilişimde ve akla gelebilecek bütün alanlarda güzel ülkemizi daha güçlü, daha müreffeh, yarınlara taşımak azmiyle Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, Türkiye Yüzyılına adım atmış bulunuyoruz. İkinci yüzyılımızın ilk günlerine tekabül eden 3 Ocak 2024 Mersinimizin Kurtuluşu’nun 102. yıldönümünde, bu yüzyılın her bakımdan tam manasıyla Türkiye Yüzyılı olması için Mersin İli olarak üzerimize düşen katkıyı en güçlü şekilde verme kararlılığında olduğumuzu ifade ediyoruz. Bu duygularla; Mersinli saygıdeğer hemşehrilerimin 3 Ocak Kurtuluş Gününü içten en iyi dileklerimle kutluyor, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadele kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi minnet, saygı ve rahmetle yad ediyorum.”

UYSAL: “BAĞIMSIZLIK MÜCADELEMİZ 102. YILDIR YANMAYA DEVAM EDİYOR”

MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal da, 3 Ocak mesajında şunları söyledi;  “Bağımsızlık destanı yazan Mersinliler varoluş mücadelesinde, inanç ve azimleriyle kimseye boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Türkiye’nin en güzel şehirlerinden olan Mersin’imizin kurtuluşunun 102.yılını sevinç ve mutlulukla kutluyoruz. Birinci dünya savaşından sonra, işgalcilerin saldırısına uğramış Mersin; Türk milletinin ve hemşehrilerimizin esarete boyun eğmeyeceğini yedi cihana göstermiş ve bağımsızlık meşalesini 3 Ocak 1922 tarihinde bir daha sönmemek üzere yakmıştır. Özellikle o süreçte Mut, Mersin, Gülnar, Silifke ve Arslanköy’de kurulmuş olan müdafaa-i hukuk teşkilatları, çeşitli savunma birlikleri oluşturmuş yörede Fransızlara karşı önemli bir mücadele vermişlerdir. Her biri inanmış, vatan topraklarının bölünmez bir bütün olduğunu ispatlamıştır. Yüzlerce kültüre ve medeniyete yıllardır ev sahipliği yapan Mersin tam 102 yıldır barışın, hoşgörünün başkenti olmaya devam ediyor. Aziz Atatürk’ün bize söylediği ‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ sözü zihnimizden hiç çıkmamalı, şehrimiz için çalışırken de pusulamız olmalı. Atalarımız, cennet şehir Mersin’de bizler huzurlu yaşayalım diye 3 Ocak 1922 tarihine kadar savaştı ve canını feda etti. Hep söylüyoruz başka Mersin yok. Mersinli olan, Mersinli bilinci taşıyan her bir vatandaşımızın 3 Ocak Mersin’in Kurtuluş Günü’nü kutluyorum. Kuvayı Milliye ruhuyla kentimizin Türk topraklarına dahil edilmesi için azimle işgalcilere karşı çıkan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu uğurda şehit düşen atalarımıza, vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.”

KOCAMAZ; “NE MUTLU Kİ MERSİNLİYİM”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Bugün 3 Ocak Mersin’imizin Fransız işgalinden kurtuluş günü. Hepimize kutlu olsun. Bize bu zafer ve gurur gününü yaşatan, bu coşkulu törenleri yapmamıza vesile olan tüm ecdadımızı saygı ve minnetle anıyor, Aziz Atatürk başta olmak üzere Allah cümlesinden razı olsun diyorum. Bu vesile ile şehitlerimize rahmet, ebediyete irtihal etmiş tüm gazilerimize de mağfiret diliyorum. Allah’ım bu Aziz Vatan topraklarını bir kez daha ve ila nihayi hain düşman çizmelerine çiğnetmesin! Milletimize de tekraren kurtuluş mücadelesi verdirtmesin. Amin. Bizlerde Atalarımızın canları ve kanları pahasına Vatan yaptığı bu topraklara ve güzel Mersin’imize hep birlikte sahip çıkalım. Atamızın 17 Mart 1923 tarihinde Mersin’i ziyaretleri esnasında biz Mersinlilere talimatı olan “Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız” sözünü asla aklımızdan çıkarmayalım ve Mersin’i hak ettiği noktalara hep birlikte taşıyalım. Mersin’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılını kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazi olup ahirete intikal eden kahramanlarımızı saygı, hürmet ve minnetle anıyorum. Rabbim bu Millete tekrar bir Kurtuluş mücadelesi yaşatmasın ve Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalsın. Ne mutlu ki Mersinliyim diyene. Ne mutlu Türk’üm diyene” ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise, “Mersin’imizin kurtuluşunun 102. yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluş mücadelesi veren kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Kurtuluş günümüz kutlu olsun!” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA