Tepe; “Demokrasi için medya güçlü olmalı”


Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Törende konuşan MGC Başkanı Rüstem Kaya Tepe, “Bütün medya çalışanları gazeteciler şuan zor durumdalar. Gazetelere verilen ilanların sayıları azaldı. Çok büyük bir baskı maliyetleriyle karşı karşıyalar. Demokrasinin güçlü olmasını istiyorsanız, medyanızı güçlü tutmanız lazım. Gazeteciler, sesini duyurmak isteyen vatandaş adına bir şekilde bunu siyasi otoriteye ulaştırmaya çalışır” dedi.

 

Tarih : 10 Ocak 2024 Çarşamba 14:23

 

Necdet TAŞ

 

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törene Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, MGC Başkanı Kaya Tepe ile gazeteciler ve bazı kurum temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende MGC Başkanı Kaya Tepe çelenk sundu.

 

“BİZİ VAR EDEN DEĞERLERE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

 

Programda açıklamada bulunan MGC Başkanı Kaya Tepe, 10 Ocak’ın tarihsel süreci hakkında bilgiler verdi. 10 Ocak tarihinin, gazetecilerin haklarının yasal güvenceye alındığı gün olduğunu söyleyen Kaya Tepe, "1961 yılında 9 patron olayı sonucu gazeteciler kazanım sahibi oldu. Bu sebeple bugünü tarihe taşımamız, bizi var eden değerlere sahip çıkmamız gerekiyor. Gazeteciler tarihin her döneminde en zor şartlarda görevini yaptılar. Teknolojik gelişmelerin, ekonomik gelişmelerin bize fayda sağlayacağını düşünürken, ne yazık ki öyle olmadı. Özellikle teknolojinin gelişmesi, dijital medyaya geçiş, eski geleneksel medyayı çok zor durumda bıraktı. Bütün medya çalışanları gazeteciler şuan zor durumdalar. Gazetelere verilen ilanların sayıları azaldı. Çok büyük bir baskı maliyetleriyle karşı karşıyalar. Demokrasinin güçlü olmasını istiyorsanız, medyanızı güçlü tutmanız lazım. Gazeteciler, sesini duyurmak isteyen vatandaş adına bir şekilde bunu siyasi otoriteye ulaştırmaya çalışır" dedi.

 

“10 OCAK, GAZETECİLERİN DAYANIŞMA GÜNÜDÜR”

 

10 Ocak tarihini, gazetecilerin dayanışma günü olarak niteleyen MGC Başkanı Kaya Tepe, "Profesyonel gazetecilerin bu işi yaparken gazetecilik etik değerlerine bağlı olduğunu, ona göre gazetecilik yaptığını unutmamak gerekir. Tabi bütün gruplarda örgütlü olmak, birlik olmak çok önemli ve emeğin en yüce değer olduğunu, dayanışmanın, birlikte hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Basın ahlak ilkelerine bağlı, tarafsız, toplum yararını her şeyin üstünde tutan ve özel hayata saygılı bir anlayışla çalışmalarını sürdüren bütün basın mensuplarının gününü kutluyorum. Gazetecilik uğruna hayatlarını kaybeden her bir meslektaşımıza, her bir vatan evladına Allah'tan rahmet diliyorum. Bu zor şartlar altında ilkeli ve doğru anlayışıyla toplumun gözü, kulağı olmaya devam eden gazetecilerin birlik ve beraberlik simgesi olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun" diye konuştu.

BAŞKAN TARHAN’DAN AK PARTİLİ HATİPOĞLU’NA TEPKİ

Törene katılarak Mersin basınını yalnız bırakmayan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, “Birlik ve dayanışma gününüzü ben de kutluyorum. Uğur Mumcu’dan, Ahmet Taner Kışlalı’ya, Metin Göktepe’den, Abdi İpekçi’ye ve Filistin’de İsrail tarafından katledilen gazetecileri de anmak istiyorum. Çok zor bir görev yaptığınızı biliyorum. Uzun yılladır belediyelerde çalıştığım ve başkanlık yaptığım için bunu yakinen biliyorum. Aslında belediyeler de sizin işinizle ilgili kurum kuruluşlardır” dedi. AK Parti Eskişehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu’nun, "Eğer büyükşehir belediye başkanı olursam büyük bir destek vereceğim yerel basına. Belediyemizde oluşturduğumuz bazı komisyonlarda belediyemizin ve Eskişehir’imizin lehine yapılacak çalışmalarda basında çalışan arkadaşlarımızı da değerlendirmeyi düşünüyoruz. O dönem için asgari ücret neyse tüm basın mensuplarımıza belediye imkanlarından, belediye şirketlerinden tüm basın mensuplarımıza bir asgari ücrette belediye olarak biz vereceğiz. Ve bu konuda yerel basınımızı destekleyeceğiz" sözlerine de tepki gösteren Başkan Tarhan, “Bu sözler haddini aşan sözler. Tabi ki Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti gereken tepkiyi gösterdi ancak Türkiye’deki tüm basın camiası bu sözlere tepki göstermeli” diye konuştu.

 

BAŞKAN ÖZYİĞİT; “BAĞIMSIZ MEDYA YOK EDİLİYOR”

 

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise, “Yasama, yürütme, yargı ve bağımsız medya. Bir ülkede demokrasinin varlığından iddia edebiliyorsak burada bu dört ayağın doğru işlemesi gerekiyor. Bu dört ayağın doğru işlemediğini, bağımsız medyanın geçtiğimiz yirmi yılı içerisinde kamplara ayrıldığını, havuzların oluşturulduğunu çok iyi biliyoruz. Şimdi yaşadığımız başka bir olgu var, o da maalesef bir Anayasa Mahkemesi kararının inatla ve inatla kabul edilmemesi. Bağımsız yargı noktasına sıra geldiğini görüyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in ilan ettiği ve 14 Ocak Pazar günü saat 13.00’te Ankara’da yapılacak Cumhuriyetin değerlerini koruma mitingine tüm basın mensuplarını davet ediyorum. Çünkü ülkemizin bugüne gelişindeki taşlar adım adım örüldü ve o taşların ne anlama geldiğini ifade eden devrimci gazeteciler teker teker katledildi. Uğur Mumcu başta olmak üzere, Abdi İpekçi’den, Ahmet Taner Kışlalı’ya bu ülkeyi kimlerin nereye taşıdığına dair haber veren, yazı yazan insanlar katledildi. İnsanların haber alma hakkını özgürce, bağımsızca, cesurca yerine getiren bütün gazetecilerin önünde ben saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu.  Başkan Tarhan, törenin sonunda fotoğraf makinesi ile gazetecilerin fotoğrafını çekti.

 

KOCAMAZ; “GAZETECİ BİR ÜLKENİN VE BİR MİLLETİN AYNASIDIR”

 

Yazılı bir açıklama yaparak gazetecileri kutlayan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz da, “Ülkemizin yükselmesi, ilerlemesi ve doğru yolda yürümesi ancak ülkede fikir sahibi insanların varlığı ile mümkündür. Gelişim ancak okuyarak, yazarak ve sorgulayarak sürecini tamamlar. Şüphesiz ki bu da kalem sahibi, kelam sahibi bireylerin çoğalması ile olur. Basın camiası ve gazetecilik mesleği bu gelişimin beslendiği en önemli alandır. Çünkü gazeteci bir ülkenin ve bir milletin aynasıdır. Yanlışlar karşısında sessiz kalmaz, kötü olanı fark ettirir, sorgulatır; bir toplumun uyanmasında, doğruyu görmesinde ayna görevi görür. Yeter ki basın elinde ki bu gücü bağımsız, toplumun salt yararına ve çıkarına kullanabilsin, gazeteci ben özgürüm diyebilsin. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Basın, hiçbir sebeple baskı ve etki altına alınamaz’ bu özgürlüğün kısıtlandığı ve bittiği gün unutmayalım ki, ülke her anlamda gerilemeye mahkumdur. Bu vesile ile her ne olursa olsun mesleğinde dürüstlüğü, tarafsızlığı ilke edinmiş, haksızlığın karşısında durmuş, elindeki bu özgürlüğü kendi çıkarı için değil milletin çıkarı için kullanan tüm çalışan Gazetecilerimizin gününü kutlar, sizleri sevgi saygı ile selamlarım” dedi.

 

KIRATLI; “GAZETECİLER TOPLUMU DOĞRU AYDINLATMALI”

 

AK Parti Mersin Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Ali Kıratlı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, gazeteciliğin demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu vurguladığı mesajında, gazetecilerin toplumun bilgiye erişim hakkını savunarak ve kamuoyunu aydınlatarak önemli meseleleri gündeme getirmesiyle birlikte demokratik süreçlere katkı sağladığını belirterek, “Toplumun aydınlanması, doğru haberlere ulaşması için birer kılavuz görevi üstlenen basın mensupları demokrasinin korunmasında önemli bir rol oynar. Basın mensupları doğruyu arama, gerçekleri gün yüzüne çıkarma ve toplumu bilgilendirme konusundaki çabalarıyla büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Basın mensuplarının doğru ve tarafsız haberleri sayesinde toplum olarak daha bilinçli, daha şeffaf ve daha demokratik bir yapıya sahip oluyoruz. Bu özel günde, sizlere teşekkür etmek ve gösterdiğiniz fedakarlık için minnettarlığımızı ifade etmek istiyorum. Teknolojinin gelişmesiyle beraber bilgi kirliliğinin hızla yaygınlaştığı, dezenformasyonun ve kara propagandanın gerçeklerin önüne geçtiğini üzülerek gördüğümüz şu günlerde gece gündüz demeden büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarken, sağlık, başarı ve kolaylıklar diliyorum” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ YILMAZ; “TUTUKLU GAZETECİLER ÜLKE İMAJINI ZEDELİYOR”

CHP Mezitli İlçe Başkanı Av. Ulaş Yılmaz 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’de haksız yere tutuklanan gazetecilerin varlığının utanç verici olduğunu ifade ederek, “Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle, özverili ve sorumluluk sahibi çalışmalarıyla topluma haber sunan tüm gazetecilerin değerini vurgulamak isterim. Tarafsızlık, doğruluk ve güvenilirlik gibi değerleri koruyarak, toplumu aydınlatmak adına gösterdikleri çabalar takdire şayandır. Onların emekleri, demokrasinin sağlıklı işlemesi açısından büyük önem taşımaktadır. Fakat üzülerek söylemek gerekir ki ülkemizde haksız yere esir tutulan onlarca gazeteci bulunmakta. Bu da Türkiye’nin yargı sisteminin ne denli bozuk olduğunu bize gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2023 yılı bilançosunda, Türkiye'de 43 gazetecinin cezaevine girdiği açıklamıştı. Birçok alınan yanlış karar gibi bu olayda; Dünya genelinde bakıldığında Türkiye’nin imajına ciddi şekilde zarar vermekte. Bunların tüm sebebini biliyoruz ve siyasetçi, gazeteci ağını güçlü kurduğumuzda bu bozuk düzeni ortadan kaldıracağımıza inanıyorum. Bu vesile ile görevini adil, tarafsız ve ilkeli şekilde yapan her bir gazeteciye teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA