Neşet TORUN
Mersin’deki köylülerin taş ocaklarıyla başı beladan kurtulmuyor. Yenişehir ve Toroslar ilçelerine bağlı 11 köyün ortasında 7 taşocağı planlanmasına köylüler tepkili. Hem tarım alanlarının hem yaşam alanlarının olumsuz etkilenmesinden ve su kaynaklarının kurumasından endişe eden köylüler, Çevre Şehircilik ve İklim Müdürlüğü binası önünde eylem yaptı. Yetkililere “Köylerimizde taş ocağı istemiyoruz” şeklinde seslenen köylüler, “Doğayı katletme tarımı yok etme” ve “Para sizin olsun doğa bizim” sloganları attı.
BÖLGEDE 7 TAŞ OCAĞI KURULMASI HEDEFLENİYOR
Burada bir konuşma yapan Turunçlu Mahallesi Muhtarı Durmuş Patacı, “Bölgemizde Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli, Çukurkeşlik ve Hacgediği mahallelerinde ayrı ayrı 7 adet taşocağının yapımı için ÇED raporlarının onay hazırlıkları sürüyor. Değirmençay - Turunçlu mahalleleri sınırları içerisinde kalan ve yapımı Tüsan Yapı Sanayi Anonim Şirketi tarafından planlanan taş ocağının ÇED raporu 30 Ocak 2024 tarihinde Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde askıya çıktı. Tüsan Yapı Sanayi A.Ş tarafından planlanan taşocağı Mersin 1/100 bin ölçekli İl Çevre Düzeni planında kısmen ‘Orman Alanı, Tarım Alanı ve Doğal Karakteri Korunacak Alan’ olarak işaretli bölge içinde kaldığı tespit edilmiş olup; doğal ve ekolojik niteliği korunacak alanlar, doğal karakteri korunacak alanlar, kayalık taşlık alanlar, sazlık bataklık alanlar, makilik fundalık çalılık alanlar başlıklı 8.23.4 maddesinde ‘bugünkü arazi kullanımı devam ettirilecek bu alanlarda, zorunlu olan teknik altyapı hizmeti uygulamaları dışında, doğal bitki örtüsü, topografya ve silüet etkisini bozacak ya da çevre tahribatına sebep olacak hiçbir uygulama yapılamaz ve bu alanlar yapılaşmaya açılamaz’ hükümlerinin yer aldığı alanda işletmeye açılmak istenmektedir” ifadelerini kullandı.
“İÇME SUYU KAYNAKLARI ZARAR GÖRECEK”
ÇED alanına 525 metre yakınında Bozon mahallesinin içme suyu ihtiyacı karşılayan K-6 nolu içme suyu kaynağının bulunduğuna dikkat çeken Muhtar Patacı, “Bu projeden Turunçlu, Karahacılı, Kuzucubelen, Emirler, Uzunkaş, Değirmençay, İnsu ve Bozon mahalleleri çok olumsuz etkilenecektir. 6 mahallede planlanan taşocakları bölgesel olarak birbirine çok yakın olup, Kırmızı, Erçel ve Efrenk derelerine, Değirmençay Barajı Sulama Projesi’ne ait sulama ana kanalına, MESKİ içme su kaynağına, tarım alanlarına ve yerleşim yerlerine çok yakındır. Bölgede ormanlık ve tarım arazileri yoğunluklu olup yayla turizmi yapılmaktadır. Halkın geçim kaynağı tarımdır. Taşocaklarından kaynaklı oluşacak sorunlar bölgesel olarak değerlendirildiğinde bölgenin ormanlık ve tarım alanlarına, içme suyu kaynaklarına, derelerine ve yayla turizmine çok zarar verecektir. Patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü ve toz insan sağlığının bozulmasına neden olacak olup, özellikle oluşacak gürültü insanların ve çocukların psikolojisini çok olumsuz etkileyecektir. Üretilecek malzemenin kamyonlarla taşınması ayrıca çok ciddi bir kirlilik yaratacaktır. Mahallelerin geçim kaynağı olan tarımın olumsuz etkilenmesi bölge insanlarının yoksullaşmasına ve göç etmesine neden olacaktır. Bugün köylerimizden binlerce insanımızın imzaladığı dilekçelerle Turunçlu, Değirmençay, Hamzabeyli, Çukurkeşlik ve Hacgediği Mahallelerinde taş ocaklarının kurulmaması için itiraz ediyoruz. Havamızın, suyumuzun, toprağımızın taşocaklarıyla kirlenmesini ve sağlığımızın bozulmasını istemiyoruz. Mahallelerimizde planlanan taşocaklarının derhal iptal edilmesini istiyoruz. Mahallelerimizde taş ocakları projeleri iptal edilene kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.