Necdet TAŞ
Bünyesinde kurulu bulunan 69 meslek odası ve 55 bin üyesiyle kent ekonomisi ve sosyal hayatının lokomotif gücü Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Başkanlar Kurulu toplantısı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in katılımıyla yapıldı. Birlik Hizmet binasında yapılan Başkanlar Kurulunun açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, esnafın devletine bağlı, milleti için bütün fedakârlığı karşılık beklemeden yapan Ahi Evran’ın kültürünü ahlakını yaşatan bir kurum olduğunun altını çizerek, “Dünya değişiyor, insanlar değişiyor, iş yapma biçimleri değişiyor. Bildiğiniz gibi döviz kurundaki dalgalanma, yüksek enflasyon, fiyat istikrarsızlığı, işgücü maliyetleri, finansman krizi her kesimden esnafımızı derinden etkiliyor. Covid ve Deprem sonrası kayıt dışı çalışma büyük oranda ARTIŞ gösterdi, yine ilimizde kronikleşen sanayi sitesi sorunu ile mücadele ediyoruz. Bizim görevimiz bu değişimde esnaflarımızı ve teşkilatımızı korumaktır. Esnaflarımızı değişen dünyaya hazırlamak, gücünü korumak için öncelikle Birlik olmaya, Dayanışmaya ihtiyacımız vardır. Bu amaçla Birlikteliğimizi güçlendirmek, Birliğimize ve odalarımıza fayda sağlamak amacıyla faaliyetlerimizi planlarken Başkanlar Kurulu toplantılarımızı ve diğer toplantılarımızı her 3 ayda 1 yaparak en iyisini ve en doğrusunu hep birlikte bulacağız. Şüphesiz ki esnafı güçlendirmenin yolu güçlü teşkilat yapısından geçmektedir. Güçlü teşkilat için ekonomik gücümüzü arttırmamız çok önemlidir” dedi.
“GÜÇLÜ TEŞKİLATLAR, GÜÇLÜ ESNAFLAR YARATACAKTIR”
“Özellikle vurgulamak isterim ki güçlü teşkilatlar, güçlü esnaflar yaratacaktır. Bunun için Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak gücümüzü birlikteliğimizden, kardeşliğimizden alarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Birliğimizin mali durumunu güçlendirmek için Tasarruf Önlemlerini aldık, harcamalarımızı gözden geçirdik. Personel kadromuzda zorunlu olarak kısıtlamaya gittik. Daha az kişiyle daha fazla verimli çalışmaktan başka çaremiz olmadığı için Tasarruflarla, Harcamaları kontrol ederek bu gemiyi yürütmeye çalışıyoruz. Değerli başkanlarım az önce de söylediğim gibi “güçlü teşkilat, güçlü esnaf” ancak güçlü ekonomi ile mümkün olacaktır. Elimizden geldiğince Yönetim Kurulu arkadaşlarımızla birlikte Birliğimizi ekonomik olarak güçlendirmek, teşkilatımıza destek olmak için çalışacağız. Ekonomik olarak güçlü olmak önemli olsa da aynı zamanda teşkilatımıza, esnaflarımıza yatırım yapmak onları değişen dünyaya hazırlamak için Birliğimizde yerel, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla projeler yürütüyoruz” ifadelerini kullanan Sarı, “Birlik olarak 3 proje yürüttüyoruz. TESK’in iş birliğinde İMEP projesini devraldık, toplamda 91 esnafımıza destek sağladık bunun 40 tanesini son 6 ayda gerçekleştirdik. Toplamda yaklaşık 2.5 milyon değerinde tamirat, bakım ve demirbaş alımlarını gerçekleştirdik. “Bu işletmeleri Çıraklık Eğitimine Kayıtlı Çırağı olan ve en az 3 ay Türk ve Suriyeli Çırak çalıştıran işletmeler arasından seçerek yaptık”. TESK Genel Başkanımıza huzurlarınızda ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bu projenin devamı yeniden imzalandı. 4 yıl devam edecek olan projede Mersin Birliğimizi de dahil ettirdik. Esnaflarımıza, teşkilatımıza hayırlı olsun. Ayrıca MEKSA Vakfının Mersin Birliğimize Şubesinin Faaliyete Geçirilmesi için gerekli girişimlerin yapılmasını, MEKSA Vakfıyla ilimizde büyük projeleri hayata geçirmek için Genel Başkanımızdan özellikle talep ediyoruz” dedi.
PALANDÖKEN; “ZİNCİR MARKETLER YALNIZCA GIDA ÜRÜNLERİNİ SATABİLMELİ”
Daha sonra söz alan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Değişim ve vizyon her şeyi daha mükembel yapıyor. Değerli Veysel Başkanımda bu özellikler var. Güçlü esnaf, güçlü birlik yaratma yolunda büyük başarılara imza atacağına inanıyorum. Bizim esnafımız daha çok gelenekçidir, değişime dönüşüme, hızla ayak uyduramaz. Ama vizyonu geniş başkanlarımız bugünkü gördüğümüz büyük projeleri hayata geçirebiliyorlar. Kendilerini tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Sayın Başkanımızla birlikte MESKA Vakfını Mersin’e kazandırma çalışmasındayız. Yine AB destekli projeleri hayata geçirerek, Birliğimizi ekonomik açıdan daha güçlü konuma getirme çalışmasındayız” dedi. Palandöken, konuşmasında ulusal zincir marketlerin temel gıdadan teknolojiye, tekstilden kozmetiğe, beyaz eşyadan mobilyaya, hırdavattan oyuncağa kadar 415 meslek dalına ait ürünleri satarak piyasada haksız rekabet ortamı oluşturduğunu vurgulayarak., fiyat istikrarın sağlanabilmesi ve enflasyonla mücadele edilmesi için Perakende Yasası ile ilgili düzenlemenin bir an önce TBMM’den geçmesini beklediklerini ifade ederek, “Dünyada bu iş nasıl yürütülüyorsa bizde de aynı yapılmalı. Zincir marketlerin açma kapama saatleri, yerleri, nüfusa göre açılma oranları, haftada 1 gün tatil ve çalışanların da haklarının korunacağı bir düzenlemenin yapılması lazım. Belli nüfusun altındaki ve belirtilen mesafe aralığına uymayan yerlerde işletme açılmamalı. Yoksa piyasada fiyat istikrarı sağlanamaz. Zincir marketlerde cep telefonu, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi ürünlerin satılması kabul edilemez. AVM’lerde yüksek meblağlı ve garanti kapsamına alınması gereken ürünlerin bile satışı var. Bu ürünler arızalandığında tüketiciler muhatap bulamadığı gibi garanti servisine ulaşamayan ya da ulaştığı halde istediği geri dönüşü alamayan çok sayıda tüketici var. Bu tarz durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olmadığı gibi sorunun çözümü noktasında da işlevsiz kalıyor. Sattığı ürüne sahip çıkamayanlar o ürünü satmamalı. Perakende Yasası’nda yapılacak değişiklikle zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satabilmeli” şeklinde konuştu. Palandöken, esnaf sanatkarların ödediği prim gün sayısında adaletsizlik olduğuna vurgu yaparak, sosyal güvenlikte adaletin sağlanması gerektiğinin altını çizerek, “Kendi sigortasını ve yanında çalışanın sigortasını cebinden yatıran esnafımız, 9 bin iş gününden emekli olabilirken, yanında çalışan kişi 7200 günden, hatta EYT yasası ile 5400 günle emekli olabiliyor. Burada bir adaletsizlik söz konusu. Esnaf ve sanatkarlar olarak bizlerde 7200 prim gününden emekli olmak istiyoruz. Biz hakaniyet istiyoruz, eşitlik istiyoruz. Yine staj süresinin emeklilikte hizmet gün sayısına eklenmesi gerekir” diye konuştu.