Haber Merkezi
Mersin’de Turunçlu, Değirmençay, Hamzabeyli, Çukurkeşlik ve Hacgediği mahallelerinde yapılmak istenen taş ocaklarına tepki göstermek için vatandaşlar ve mahalle sakinleri eylem ve tepkilerini devam ediyor. Mersin Çevre Platformu da, maden ve taş ocakları için dağların, köylerin dinamitle talan edilmesine karşı alanlarda mücadelesini sürdürüyor. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Mersin’de Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli mahallelerinde kurulması planlanan taş ocağını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Kocamaz, Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli mahallelerinde 4 ayrı taş ocağının yapılması için nihai ÇED raporunun Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 15 Şubat 2024 tarihinde askıya çıkarılıp halkın görüşüne açıldığını söyledi.
“ORMAN VE TARIM ARAZİLERİ ZARAR GÖRECEK”
Mersin ile ilgili alınan kararlarda kent insanının taleplerinin hükümet tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmadığını öne süren Kocamaz, “Mersin Limanına yapılacak ve Atatürk Parkını yok edecek ilave iskele amacıyla planlanan taş ocakları Kırmızı ve Efrenk Derelerine, içmesuyu kaynaklarına, tarım alanlarına ve yerleşim yerlerine çok yakın bir konumdadır” dedi. Bölgenin, orman ve tarım arazileri yoğunluklu olup Yayla turizmi yapıldığını hatırlatan Milletvekili Kocamaz, Taş ocaklarının, bölgenin ormanlık ve tarım alanlarına, içme suyu kaynaklarına, dereler ve Yayla turizmine çok büyük zarar vereceğine işaret etti. Patlatmadan ve taşımadan kaynaklı oluşacak gürültü ve tozun insan sağlığına zarar vereceğinin altını çizen Kocamaz Hükümete seslenerek Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli mahallelerinde taş ocaklarının kurulmasını istemediklerini, Bakanlıktan, taş ocakları projesinin ÇED sürecinin derhal durdurularak İptal edilmesini talep etti.
CHP’Lİ DİNÇER; “BÖLGE HALKI TEDİRGİN”
CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer ise, “1958 yılında yapılan Mersin Limanı Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük limanıdır. 2007 yılına kadar devlet eliyle işletilen liman 2007 yılında düşük bir bedelle özelleştirilmiştir. 1/100.000’lik Çevre Planı ve Onuncu Kalkınma Planı’nda yeni bir liman yapılması planlanmışken liman işletici firmanın daha fazla kazanç sağlaması için genişletilmesine karar verilmiştir. İşletici firma ihtiyaç duyulan 5 milyon ton dolgu malzemesini taşeron firma aracılığıyla merkeze yakın köylerimiz olan Turunçlu, Değirmençay, Hamzabeyli, Çukurkeşlik ve Hacgediği köylerinde taş ocağı açmak kaydıyla karşılamak istemiştir. Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu köylerimizde taş ocağı açılması için ÇED raporunu ilana çıkmıştır. Bu durum köylerimizde yaşayan köylülerimizi ve üreticilerimizi tedirgin etmiştir. Bahse konu alanlar narenciye ve diğer tarım ürünlerinin elde edildiği belirli bölgelerdir” dedi.