Mersin’in yüzde 53’ü orman!


Mersin’de Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 53’ünün 835 bin 534 hektar alanın ormanlık alan olduğunu ve bu alanların tamamının yangına 1. Derecede hassas olduğuna dikkat çekerek, “Yüzde 53’ü orman olan Mersin İlimizde yangın hassasiyetini de üst seviyelere çıkarıyor. Bu konudaki çalışmaları ilgili kurum, kuruluşlarımız ile iş birliği ve koordinasyon içinde orman teşkilatımız yürütüyor” dedi.

 

Tarih : 4 Mayıs 2024 Cumartesi 16:03

Haber merkezi 


Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, Orman Bölge Müdürlüğü’nde, Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda; Orman yangınları ile mücadelede etkinliği artırmak, orman teşkilat başta olmak üzere ilgili kamu kurum kuruluşları, orman gönüllüleri ile yakın işbirliği ve koordinasyonun içerisinde çalışmaların yürütülmesini sağlamaya yönelik hususlar ele alındı. Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın’ın yapılan faaliyetler, orman yangınlarına ait istatistiki veriler ile orman yangınlarıyla mücadele stratejileri hakkında bilgi verdiği toplantı, yangınla mücadelede paydaş kurumların ve görevli personellerin yerine getireceği vazife ve sorumluluklara ilişkin olarak konular karara bağlandı. 


“MERSİN’İN YÜZDE 53’Ü ORMAN” 


Bölge Müdürlüğü’nün toplantı salonunda değerlendirme ve açıklamalarda bulunan Vali Pehlivan, Mersin’in yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 53’ünün 835 bin 534 hektar alanın ormanlık alan olduğunu ve bu alanların tamamının yangına 1. Derecede hassas olduğunu açıkladı. Orman yangınlarında hızlı ve etkin müdahalenin önemine dikkat çeken Vali Pehlivan, “Önleyici eğitim çalışmaları planlandığı şekilde devam etmekte olup, uyarıcı tedbirlere bu aydan itibaren, yaz ayları boyunca devam edilecektir. Orman yangınları ile etkin mücadele kapsamında; 5 adet helikopter, 72 adet arazöz, 21 adet su ikmal aracı, 1 adet su tırı, 90 adet ilk müdahale aracı, 20 adet devriye motosikleti (10 adedi su atar), 10 adet dozer, 12 adet greyder, 11 adet ekskavatör, 5 adet treyler 104 adet su tankı hizmet etmek üzere değişik yerlerde konuşlandırılmaktadır. 12 adet gözetleme kulesi faal olup iki görevli ile 24 saat gözetleme yapılmaktadır. 6 adet gözetleme kulesinde ilaveten kameralı gözetleme yapılmaktadır. 34 ayrı noktadan, yaz aylarında saat başı meteorolojik veriler izlenmektedir. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden her gün 3 günlük risk haritası alınmaktadır. Bu sayede 3 günlük hava durumu izlenerek genel ve yerel tedbirler alınabilmektedir. Özellikle kritik havalarda ormanlık alanlara yakın köyü ve mahallerde muhtarlar, din görevlileri, orman gönüllüleri ve görevli personele cep mesaj uygulaması yapılarak dikkatleri çekilmektedir” ifadelerini kullandı. 


 ORMANLIK ALANLAR 7/24 İZLENİYOR


Ormanlık alanlarda İnsansız Hava Aracı ile de gözetleme yapıldığını kaydeden Vali Pehlivan, “Haberleşme hizmetinde kullanılmak üzere eski analog telsiz sistemine ilave olarak sayısal telsiz sistemi kurulmuştur. 305 araç, monte edilen araç takip sistemi ile 24 saat izlenmekte olup, bütün orman yollarımız sayısallaştırılmış, arazöz ve su ikmal araçlarımıza tablet dağıtılarak yangın ihbarına en kısa yoldan ve sürede ulaşmaları sağlanmaktadır. 2023 yılı sonu itibariyle İlimizde Orman Genel Müdürlüğü tarafından 264 Yangın Havuzu yapılmıştır. Ayrıca yerleşim yeri içme suyu şebekelerine ilimizin farklı yerlerinde 200 adet yangın vanası tesis edilmiştir. Mersin İlimizde son 3 yıl içinde ağaçlandırılan alanlar ve toprakla buluşturulan fidan miktarları: 2021 yılında; ağaçlandırılan alan 3 bin 876 hektar, dikilen fidan ve ekimden elde edilen fidan 30 milyon 89 bin 796 adettir. 2022 yılında; ağaçlandırılan alan 7 bin 646 hektar, dikilen fidan ve ekimden elde edilen fidan 28 milyon 893 bin 381 adettir. 2023 yılında; ağaçlandırılan alan 4 bin 35 hektar, dikilen fidan ve ekimden elde edilen fidan 39 milyon 237 bin 245 adettir. Mersin İlimizde son 3 yıl içinde üretilen fidan ve fidan üretimi için toplanan tohum miktarları; 2021 yılında; üretilen fidan sayısı 5 milyon 279 bin 826 adet, 2022 yılında; üretilen fidan sayısı 6 milyon adet, 2023 yılında ise üretilen fidan sayısı 6 milyon adettir” dedi. Orman Bölge Müdürlüğü çalışanlarına da teşekkür eden Vali Pehlivan, “Mersin İlimiz, Türkiye'de orman varlığı en fazla olan illerden birisi. Özellikle de bitki örtüsü itibariyle yüzde 57’si Kızılçam’dan oluşan ve toplam alanın da yüzde 53’ü orman olan Mersin İlimizde yangın hassasiyetini de üst seviyelere çıkarıyor. Bu konudaki çalışmaları ilgili kurum, kuruluşlarımız ile iş birliği ve koordinasyon içinde orman teşkilatımız yürütüyor, teşkilat mensupları olarak, orman teşkilatımızın neferleri olarak sizler sahada yürütüyorsunuz. 7/24 esaslı çalışmalar yapıyorsunuz” dedi. 
 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA