Haber Merkezi
Denizcilik sektörünün yöneticilerinin ve temsilcilerinin katıldığı Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısı'nın 22’cisi Mersin'de, Üniversitesi’de (MEÜ) gerçekleşti. Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Kaptan Mesut Öztürk, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yaşar Canca, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzettin Temiz, Denizcilik Eğitim Konseyi Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar, ve denizcilik sektörünün önde gelen yöneticileri ile temsilcilerinin ve Üniversitemiz akademisyenleri ile idari personelimiz ve öğrencilerimizin katıldığı toplantı, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'mızın okunmasıyla başladı.
KÜÇÜK BALIKÇI KASABASINDAN DEV LİMAN KENTİNE
Toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin'in, küçük bir balıkçı kasabasından, Akdeniz'in en önemli liman kentlerinden biri olmasının en önemli sebebinin Mersin Deniz Ticaret Odası'nın varlığı ve çalışmaları olduğunu belirterek, "Üniversitemize çok cömert bir bağışta bulundular. Biz de bunun karşılığını nasıl verebiliriz diye kara kara düşünüyoruz. Uluslararası Lojistik derslerine girdiğim dönemlerde özellikle deniz ticaretinin, büyük hızla gelişen ve sadece ihracat bağlamında ele alındığında günümüzde yaklaşık 25 trilyon doları aşmış olan ticaret hacminin büyük bölümünün yani yüzde sekseninin denizcilik araçlarıyla yapıldığını düşündüğümüzde sektörün ne kadar büyük bir hizmet verdiğini anlayabiliyoruz. Yakın dönemde yaşamış olduğumuz Rusya - Ukrayna krizinde Odesa limanının ve Karadeniz'in ne kadar riskli bir yere geldiğini düşündüğümüzde, tedarik zincirinin ne kadar zorlandığını hepimiz yaşadık. Süveyş Kanalı'nda büyük bir geminin karaya oturmasıyla tıkanmasından dolayı ulaşımın ne kadar zorlandığını, belli alanlarda üretimin durma noktasına geldiğini gördük. Bu sektörün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ve aynı zamanda sektörde çalışan, sizlerin yetiştirdiği elemanların da ne kadar büyük bir risk altında çalıştıklarını da gösteriyor. O yüzden ben Denizcilik Eğitim Konseyi'nin bu konularda da birtakım önerilerde bulunacağını düşünüyorum. Bu alanda çalışan personelin bir şekilde daha bilinçlenmesi, işlerini daha az risk altında yapabilmesini sağlayacak birtakım öneriler vereceklerdir. Mersin Üniversitesi, Mersin'deki 4 üniversitenin amiral gemisidir. Denizcilik Fakültemizin yakın bir gelecekte çok güzel donanımla taçlandırılmış binasında, çok iyi bir kadroyla uluslararası düzeyde standartlara uygun, iyi mezunlar vereceğini düşünüyorum. Mersin Üniversitesi'nin üzerine düşen görevi yapacağından emin olabilirsiniz. Son söz olarak Denizcilik Eğitim Konseyi'nin 22.sinin Mersin'de, Üniversitemizde yapılmasından dolayı mutlu olduğumu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
PROF. DR. TEMİZ, “DENİZCLİK EĞİTİMİ BİLİMSEL KURALLARA UYGUN OLMALI”
Mersin Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen ve protokoldeki diğer üst düzey yöneticiler gibi bir açış konuşması yapan Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzettin Temiz ise, "Bu yıl 22.si yapılan Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısı'na Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. 2006 yılında oluşturulan Denizcilik Eğitim Konseyi; denizcilik eğitimi ile ilgili gündem maddelerini tartışmak, sektördeki gelişmelere destek olmak ve problemlere çözüm önerileri sunmak amacıyla hayata geçirilmiştir. Her yıl düzenlenen toplantılarda denizcilik eğitimi konusunda güncel konular ele alınarak sektöre katkıda bulunmaya devam edilmektedir. Bu yıl da gelişmekte olan denizcilik sektörünün ihtiyaçlarına uygun nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla denizcilik eğitimindeki güncel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla denizcilik alanında eğitim veren üniversitelerin temsilcileri olarak denizcilik eğitiminin önemini ve gelişimini ele almak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu toplantıda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın desteği ile STCB Sözleşmesi ve Gemi Adamları Yönetmeliği esasları çerçevesinde eğitim, öğretim, araştırma ve toplum hizmetleri etkinliğinin ulusal ve uluslararası standartlarda sürdürülebilmesini sağlamak üzere önemli konular ele alınacaktır. Ayrıca üye kurumları arasındaki iş birliğini güçlendirerek denizcilik eğitim programlarının kalitesinin artırılmasına yönelik adımlar da atılacaktır. Türkiye'de denizcilik eğitiminin bilimsel kriterlere uygun yürütülebilmesi için gereken faaliyetlerin plânlanması ve uygulanması noktasında önemli adımlar atılmasına katkı sağlayacak bu toplantı, Türk denizcilik eğitiminin geleceğine önemli bir kilometre taşı olacaktır" diyerek Denizcilik Fakültemiz hakkında katılımcılara bilgiler vererek konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan divan seçiminde başkan olarak İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan seçilirken, kâtip üyeliklere ise Denizcilik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Taha Talip Türkistanlı ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Dere seçildiler. Oluşturulan divan sonrası gündem belirlenerek toplantılara geçildi. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden ve gemicilik sektörünün önde gelen yöneticilerinin ve temsilcilerinin katıldığı 22. Denizcilik Eğitim Konseyi Toplantısı 29 Nisan Pazartesi günü Denizcilik Fakültesi’nin yeni binasının hep birlikte gezilmesi ve Tarsus gezisiyle sona erdi.