Irak vizesi almak Schengen vizesinden daha zor


USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, iş insanlarının Irak’a gidişlerde yaşadığı vize sorununa dikkat çekerek, “Schengen vizesinden daha fazla Irak vizesinde zorlanıyoruz. İş insanlarımız Irak’ın tamamına gitmek istiyorlar. Vizelerin bir an önce kalkması lazım” dedi.

 

Tarih : 8 Mayıs 2024 Çarşamba 11:17

Haber Merkezi

Uluslararası Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) öncülüğünde başkent Erbil’de konferans düzenlendi. Etkinliğe Türkiye’den 25 şirket katıldı. Kürdistan Bölgesi’nin önemli bir pazar olduğunu vurgulayan USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, bu pazarın potansiyelini Türkiye’deki diğer firmaların da bilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye'de farklı bir algı var. O algıyı yıkmak istiyoruz. şu an Erbil kenti belki de dünyanın sayılı güvenilir ve emniyet şehirlerinden birisi. Biliyorsunuz Kayseri çarşına gittiğinizde dövizciler çarşısı var, sehpaların üzerinde 50 bin 100 bin dolarları görürsünüz, kimse bir dolar almaya cesaret edemiyor. Başka bir ülkede bu olsa anında dolarları alıp kaçarlar. Dükkanlara bakıyorsunuz, akşamları bir örtüyle kapatıp eve gidiyorlar, gerçekten son derece güvenli son derece emniyetli. Bizim amacımız Türkiye'yle Irak, Türkiye'yle Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari bağlantıların daha fazla gelişmesini istiyoruz. Dostluğun kardeşliğin daha fazla gelişmesini istiyoruz. Türkiye şirketlerinin daha fazla burada markalarının yer almasını istiyoruz. Türk müteahhitlerin daha fazla burada yer almasını istiyoruz.”

TİCARET İLİŞKİLERİN ‘40 MİLYAR DOLAR OLMA POTANSİYELİ VAR’

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin yeniden yapılandığını gözlemlediklerini ifade eden Kılıç, Türkiye’deki firmaların bu yapılanmadan faydalanmalarını istediklerini söyledi. Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari hacmin 2023 yılında, 12 milyar 789 milyon dolar olduğunu belirten Nevaf Kılıç, “Dış ticaretimiz Türkiye ve Kürdistan Bölgesi tüm Irak arasında 20 milyar dolardan fazlaydı. Bu neden 30 milyar dolar neden 40 milyar dolar olmasın çünkü potansiyel var. Şu an Irak'ın geneli 45 milyon nüfusa sahip Türkiye'nin yarısı kadar nüfusa sahip, artı üretim çok az inşallah güzel üretim olacak, bundan sonraki süreçte buradan üretilen markaların tüm dünyada yer almasını canı gönülden istiyoruz, fakat o bir süreç bir zaman alacak” diye konuştu.

TİCARETLE KARDEŞLİK BAĞLARIMIZ DAHA DA ARTACAK

Türkiye’deki markaların İran, Hindistan ve Çin markalarının yerine almasını arzuladıklarını dile getiren Kılıç “Türkiye markalarının daha fazla burada yer almasını canı gönülden istiyoruz, çünkü ticaretimiz arttıkça Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki kardeşlik bağlarımız daha da artacak, dostluğumuz daha da artacak” ifadelerini kullandı. Vize muafiyetinin ticaret ve turizm için önemli bir husus olduğuna dikkat çeken Kılıç şunları söyledi: “Kürdistan hükümetinden çok memnunuz. Türkiye vatandaşları buraya geldiğinde kapılarda veya havalimanında 1 aylık vize veriliyor. 1 ay içerisinde Kürdistan Bölgesi'nin tüm şehirlerinde Türkiye vatandaşları rahat gezebiliyor. Fakat Irak'a gidemiyoruz vize şu an biraz sıkıntılı bir süreç. Schengen vizesinden daha fazla Irak vizesinde zorlanıyoruz. İş insanlarımız Irak'ın tamamına gitmek istiyorlar, fakat Irak Kürdistan Bölgesi o konuda Allah razı olsun hükümetinden bakanlarından yetkililerinden bize o konuda destek veriyorlar, şu an bizim tüccarlarımız iş adamlarımız müteahhitlerimiz Zaho'ya Duhok’a Sülaymaniye’de Soran’a Erbil'e Halepçe'ye rahat gidip gelebiliyorlar, o konuda Allah razı olsun. Başta Sayın Neçirvan Barzani ve Sayın Mesrur Berzani Başbakan'dan ve tüm kabinesindeki bakanlardan. Bugün bizim Irak'a, Irak Kürdistan bölgesine Türkiye olarak ihtiyacımız var onların da bize ihtiyacı var, iki hükümet yetkililerine buradan sesleniyoruz vizelerin bir an önce kalkması lazım, yani biz kardeş ülkeleriz kardeş ülkeler arasında vizelerin olmaması lazım. Bugün vize kalkmış olsaydı geçen yıl yaptığımız 12 milyar dolar ihracatı biz 2024 yılında bir buçuk katı ihracata çıkarırdık. Daha fazla müteahhitlerimiz iş alacak daha fazla işçilerimiz Irak'ın genelinde Kürdistan Bölgesi’nde istihdam edilecekler.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA