Emekliler mitinge hazırlanıyor


’Kamuda Tasarruf’ paketine tepki gösteren emekliler sokağa indi. Milyonlarca emekli, yoksulluğa ve ekonomik krize dikkat çekmek için 26 Mayıs’taki Büyük Ankara Mitingi’ne hazırlanıyor. Konuyla ilgili konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Yıllarca özlemini çektiğimiz “Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği” kuruldu ve artık daha güçlüyüz. 26 Mayıs 2024 Pazar günü Ankara’da yapılacak olan “Büyük Emekli Mitingine” ülkemizin dört bir yanından eşlerimizle, çocuklarımızla ve torunlarımızla birlikte büyük bir coşkuyla katılarak sorunlarımızı ve taleplerimizi bir kez daha yüksek sesle haykıracağız. Tüm emeklilerimizi ve dostlarımızı destek için Ankara’ya davet ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 14 Mayıs 2024 Salı 14:11

Necdet TAŞ

'Kamuda Tasarruf' paketine tepki gösteren emekliler Mersin’de sokağa indi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şubesi ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi üyeleri sokağa inerek ortaklaşa “Geçinemiyoruz” eylemi yaptı. Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen emekliler, “Sefalet ücretine hayır insanca yaşamak istiyoruz, mutfakta yangın ar geçinemiyoruz” pankartı açarak, sloganları attı. Burada konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “31 Mart 2024 yerel seçimlerinde emekçiler düşürüldükleri derin yoksulluğun sorumlusu AKP'yi azınlık partisi yaptı. Peki AKP bu uyarıdan ders aldı mı? Ne yazık ki hayır, söylemleri ve uyguladıkları IMF programı gösteriyor ki, Mehmet Şimşek'in tanımıyla biz yerel halkı daha da yoksullaştıracak, açlıkla imtihan edecekler. Temel gereksinimlerimizi karşılamak için kullandığımız kredi kartlarına bile tefeci faizi uyguladılar. Önümüzde seçimsiz geçecek altın gibi dört yıl var diyerek uluslararası  tefecilere güvence veriyorlar, taksitleriniz için endişelenmeyin diyorlar” ifadelerini kullandı.

MİTİNGE DAVET

“Kapitalizmin buyruklarından çıkmayan iktidar ve ekonomi yönetimi akıl tutulması içinde,  zihinlerinde dolar milyarderlerine ve milyonerlerine servet vergisi getirmek yok. İthalata bağımlılığı azaltmak, kamulaştırma, planlı üreten ekonomi yok. Biz emekçiler sizin programınızın çıkar yol olmadığını biliyor;  sizi aklın, bilimin çağdaşlığın yoluna davet ediyoruz.  “Laikliğe karşı odak” olduğu Anayasa Mahkemesi kararıyla hükme bağlanmış AKP, çocuklarımızı ve gençlerimizi çağdaş bilimsel eğitimden yoksun bırakıyor.' 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'' adını verdiği yeni sistemle özgür aklı köleleştirme girişiminde bulunuyor” diye konuşan Kurt, konuşmasına şöyle devam etti; “Okulları, eğitim kurumlarını tarikatların av sahası yapmaya çalışıyor. Bilin ki gücünüz yetmeyecek, Türkiye'yi Cumhuriyet öncesine döndürme planınız yürümeyecek. IMF-NATO politikalarına, serbest piyasacı vurgunculuğa hayır diyoruz, laik demokratik sosyal hukuk cumhuriyetinin gereklerini sağlamak için üstümüze düşeni yapmaya devam edeceğimizi emekçi halkımıza gururla duyuruyoruz. Orta vadeli programla halka kemer sıktıran, emekliyi yoksunluğa mahkum eden; kaynaklarımızın rantiyeye, tefeciye, döviz milyarderlerine aktarılmasına hayır diyoruz. Vergide ve gelirde adalet diyenler olarak: “Herkesin karnı tok, sırtı pek, başı dik olsun, çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte onurumuzla insanca yaşayalım'' dileğimizi gerçekleştirmek için, emekli bilgeliği ve onuruyla mücadeleye devam edeceğimizi duyuruyoruz. Yıllarca özlemini çektiğimiz “Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği” kuruldu ve artık daha güçlüyüz. 26 Mayıs 2024 Pazar günü Ankara’da yapılacak olan “Büyük Emekli Mitingine” ülkemizin dört bir yanından eşlerimizle, çocuklarımızla ve torunlarımızla birlikte büyük bir coşkuyla katılarak sorunlarımızı ve taleplerimizi bir kez daha yüksek sesle haykıracağız. Tüm emeklilerimizi ve dostlarımızı destek için Ankara’ya davet ediyoruz.”

“TOKİ TARAFINDAN UCUZ KONUT SAĞLANSIN”

Emeklilerin taleplerini sıralayan Kurt, “Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. Emekli aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin. Derhal tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam ödensin. TBMM'de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın. SGK ve İŞKUR yönetimlerine emekliler ve çalışanlar etkin bir şekilde katılsın. Fonlarda söz ve karar hakkı emekçilerindir. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. 10 Banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler yasalar ile giderilsin. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın. Emekli aylıklarının yatırıldığı kamu ve özel bankalarda,  promosyonlar günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl aylık artışına göre  güncellensin. Çalışanlar, artık geçmiş yıllarda olduğu gibi emekli tazminatıyla bir daire satın alamıyor. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın. Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde  32'lik kesinti kaldırılsın. Kökten çözülmeyen EYT sorununda, eksik çıkarılan yasa ile 5000 gün Prim ve Kısmi Emeklilik hakları masada bırakılan EYT’lilerin mağduriyetleri giderilsin; Bağ-Kur kapsamı altında, Tescil, Prim Eşitleme ve İhya sorunu çözülsün; Staj ve Çıraklık başlangıcı, emeklilik sigortası başlangıcı sayılsın; 8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına girenlerin sorunlarını çözmek üzere SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin” şeklinde konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA