Neşet TORUN
Yelmad Madencilik Şirketi tarafından 5 köyün ortasına gelecek şekilde Hamzabeyli Mahallesinde kurulmak istenen taş ocağı ÇED raporu askıya çıktı. ÇED Raporunun askıya çıkmasının ardından Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Yenişehir ilçesine bağlı Hamzabeyli, Çavak, İnsu, Emirler ve Kocahamzalı mahallelerinin içme su kaynağına yakın kurulumu planlanan Hamzabeyli Taşocağına köylülerle birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün önünde itiraz dilekçelerini sunup konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Eyleme; Hamzabeyli Mahalle Muhtarı Sencer Erdoğan ile çevre köylerin muhtarları da katıldı.
TARIM ALANLARI VE ORMANLIK ALANLAR ZARAR GÖRECEK
Burada bir açıklama yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Yelmad Madencilik Şirketinin kurmak istediği II – A Grubu Kalker Ocağı Ve Kırma Eleme Tesisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca nihai ÇED Raporunun askıya çıktığını, rapora köylüler ile birlikte verdikleri dilekçelerle itiraz ettiklerini söyledi. Mersin halkına da aynı şekilde itiraz etmeye çağıran Aslan, “Proje kapsamında kullanılması planlanan ÇED alanları Mersin – Adana Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı O33 paftasında yer almakta olup, ‘Orman Alanı’ ve ‘Tarım Alanı’ olarak işaretlenmiştir. Taşocağı işletimi sırasında Tarım ve ormanlık alanları çok zarar görecektir. ÇED Poligon - 2 Alanına en yakın konut 95 metre mesafede bulunmaktadır. Ocak 2 alanında patlatmasız ve patlatmalı üretim yapılacak alan belirlenmiştir. Buna göre patlatmalı üretim yapılması planlanan ocak alanının en yakın yapıya mesafesi 190 m’dir. Patlatmasız ocak alanının ise en yakın konuta mesafesi 105 m’dir. Ayrıca proje alanının kuzeybatısında Kocahamzalı Mahalle merkezine mesafesi kuş uçumu 1,3 km, doğusunda bulunan Işıktepe Mahalle merkezine kuş uçumu 1,25 km, güneybatısında bulunan Çavak Mahallesine kuş uçumu 1,5 km mesafededir. Hamzabeyli mahallesinde yapımı devam eden TOKİ projesine olan mesafesi 630 metredir.Proje konut alanlarına çok yakın oluşundan kaynaklı Kalker Ocağının işletilmesi sırasında kullanılacak patlatma malzemesi olan dinamit ve Anfo malzemesinden kaynaklı bölge evleri çok zarar görecektir” ifadelerini kullandı.
“PROJE İPTAL EDİLSİN”
Planlanan kalker ocağının Çavak, Kocahamzalı, Hamzabeyli, Emirler ve İnsu mahallelerinin içmesuyu ihtiyacı karşılayan K-1 su kaynağına kuş uçumu yaklaşık 830 metre mesafede olduğuna dikkat çeken Aslan, “Kalker Ocağının işletmesi sırasında patlatma sayısı aylık 8 yıllık sayısı ise 85 defa olup, yıllık kullanılacak patlatma malzemesi olan ANFO 510.000 kg/yıl, dinamit 12 bin 750 kg yıldır. Kullanılacak patlatma malzemesinin yoğunluğundan kaynaklı K-1 içme su kaynağı çok zarar görecek olup zamanla su kaynağımız bitecektir. Buda bölgede tarımının bitmesine neden olacaktır. Bölgenin geçim kaynağı tarımdır. Taşocağı işletimi sırasında Tarım alanları ve yerleşim bölgesindeki konutlar, K-1 içme su kaynağı, Çavak, Kocahamzalı, Hamzabeyli, Emirler, Işıktepe ve İnsu mahalleleri çok olumsuz etkilenecektir. Planlanan Kalker Ocağının çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinden kaynaklı ÇED raporunun ve projenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Yaşam alanlarımıza taşocaklarının kurulmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.