Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi’nin ‘Gençlik ve Spor Strateji Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Mersin’de 7’den 70’e herkesi harekete teşvik edecek projelerden, spor festivallerine, spor kurslarından turnuvalara kadar birçok etkinlikle 2019’dan bu yana sporu kente yayan Mersin Büyükşehir, yeni hizmet döneminde de Mersin’i sporun kenti yapmayı sürdürecek. ‘Gençlik ve Spor Strateji Çalıştayı’na Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Emrullah Taşkın, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi’nin ilgili müdürleri ve personeli, Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinden temsilciler, ilçe belediyeler, akademisyenler, öğrenciler, spor alanında çalışmalar yapan özel ve resmi kurumlar ile STK ve Oda temsilcileri bir araya geldi. ‘Spor Turizmi’, ‘Spor Tesisleri’, ‘Kadın ve Spor’, ‘Kültür, Sanat ve Spor’, ‘Nitelikli Eğitim ve İstihdam’, ‘Bağımlılık’, ‘Dezavantajlı Gruplar’ masalarının oluşturulduğu çalıştayda; Büyükşehir’in şimdiye kadar hayata geçirdiği spor projeleri değerlendirilirken, Büyükşehir ve ilgili kurumlar arasında proje planlaması yapılarak, 2025-2029 Strateji Planı’na dahil olacak spor hizmetleri çalışmalarına dair öneriler alındı ve masa raporları sunuldu.
TAŞKIN: “BURADAN ÇIKACAK FİKİRLER BİZİ YÖNLENDİRECEK”
Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Emrullah Taşkın, çok geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirdiklerini anlatarak, “Buradan çıkacak fikirler bizi yönlendirecek. Bu fikirleri Stratejik Planımıza koyup, yapmaya çalışacağız. Turizmde en önemli konulardan biri spor turizmi. Bütün dünyada spor turizmi çok fazla ön planda. Dünya genelinde baktığımız zaman turizmden spor turizminin aldığı pay yüzde 30 civarı. Büyük organizasyon etkinlikleri yapan ülkeler turizm gelirleri içerisinde spor turizmini birinci sıraya koyuyorlar ki bu da çok doğru bir yaklaşım. Biz de kentimizi spor turizmi alanında yükseltebileceğimiz kadar yükselmemiz gerekiyor” dedi. Türkiye’nin spor turizmi alanında en önemli kentlerinden birinin Mersin olacağını sözlerine ekleyen Taşkın, “Bunun için vatandaşımızın her kesimine dokunmaya çalışıyoruz. Küçük çocuklardan, yaş almışlara kadar herkese spor yaptırıp spor bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda çok büyük organizasyonlarımız var. Mersin Maratonu, Kilikya Ultra Maratonu, Tarsus Maratonu, Tour of Mersin gibi büyük organizasyonlarımız var. Böyle güzel çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz bu çalıştaydan çıkan fikirleri de alarak daha geniş kapsamlı çalışmalar yapmak” diye konuştu.
YILDIZBAKAN: “SPOR ADINA YAPILAN HER ŞEYİ BİZ TAKDİRLE KARŞILIYORUZ”
Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Spor Hizmetleri Müdürü Osman Yıldızbakan, “Spor adına yapılan her şeyi biz takdirle karşılıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de böyle bir çalıştay yapması spor adına mutluluk verici bir durum. Gençlik Spor İl Müdürlüğü olarak da bizim yerel dinamiklerle çalışmamız doğaldır. Çünkü burada biz Mersin'i temsil ediyoruz. Büyükşehrimiz de Mersin’i temsil ediyor. Amacımız sporu yukarılara taşımak” dedi. ‘Spor Tesisleri’ masasında yer aldığını belirten Yıldızbakan, “Sporun temeli tesis çünkü tesis ve malzeme olmadan spor yapmak mümkün değildir. Tesisler üzerinde durduk. Mersin’de devamlı gelişen ve çoğalan bir nüfus var. Bu nüfusun paralelinde de tesislerin nasıl arttırılacağı, nasıl daha verimli hale getirileceği konusunda fikir alışverişlerinde bulunduk. Yerel yönetimler, Bakanlık veya Valilik düzeyinde neler yapılabilir bu konuları masaya yatırdık” ifadelerine yer verdi. Mersin Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Arş. Gör. Dr. Gizem Akarsu, çok farklı branşlarda birçok hoca ile bir arada olmanın çok kıymetli olduğunu ve hem var olan projeler üzerine hem de önerilen projeler üzerine konuştuklarını belirterek, “Önümüzdeki 5 yıl için yapılacak çalışmalarla ilgili çok kıymetli fikir birlikleri var. Bizim masamız ‘Kadın ve Spor’. Gerçekten çok kıymetli çalışmalar var kadın ve spor konusunda. Özellikle savunma sporlarında kurslar var, sabah sporları var. Bunun dışında kadınlarla ilgili yapılan etkinlikler var. Geliştirilmesi gereken kısımlar da var. Biz daha çok tabii ki bunun üzerinde duruyoruz. Özellikle yüzme, yeni bir branş olan pickleball, savunma sporları, pilates, yoga gibi farklı branşlarda etkinlikler yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Jimnastik kurslarının sayısı artırılabilir diye düşünüyoruz. Bunlarla ilgili kurslar, etkinlikler, üniversite bazında projeler neler yapılabilir bunlar üzerine konuşuyoruz” dedi.
KESKİN: “GENÇLİK VE SPOR ODAKLI BİR ÇALIŞMA OLMASI BENİ BİR GENÇ OLARAK MUTLU ETTİ”
Kent Konseyi Gençlik Meclisi temsilcisi Avukat Başak Keskin, Büyükşehir’in karar alma süreçlerinde katılımcılığı çok önemsediğini belirterek, “Gençlik ve spor odaklı bir çalışma olması beni bir genç olarak mutlu etti. Masam ‘Dezavantajlı Gruplar’dı. Biz bu masada engelli ve göçmenler üzerine daha fazla durduk. Birçok dezavantajlı grup hakkında konuştuk ama en çok benim de önemsediğim konulardan biri; erişilebilirlik. Engellilik üzerine daha çok konuştuk, göçmenlerle ilgili konuştuk. Bizim için önemli olan şey kapsayıcılık, erişilebilirlikti” diye konuştu. Akdeniz Doğa ve Su Sporları Spor Kulübü Başkanı Fuat Aracı ise spor turizmi konusunda kentin ihtiyaçları, eksiklikleri yada yapılan işlerin düzenlenmesi ile ilgili konularda konuştuklarını anlatarak, “ ‘Spor Turizmi’ masasındaydım. Yurtdışından sporcuları nasıl çekebiliriz, festivalleri ve sporları iç içe nasıl daha fazla entegre edebiliriz, yöresel olarak buradaki halka spor turizmi ile beraber nasıl ekonomik katkıda bulunabileceğimizi konuştuk. En önemli ana başlıklarımızdan biri buydu aslında. Uluslararası bir festival düzenleyip buradaki yerel halkla beraber sporu birleştirmek” ifadelere yer verdi.