Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ile kentte meydana gelebilecek olası yangınlar hakkında uyarılarda bulundu. Büyükşehir İtfaiye Dairesi Ata Eğitim Merkezi’nde İtfaiye Eğitmeni olarak görev yapan Mustafa Çavdar, yapısal olan ve yapısal olmayan yangın riskleri hakkında konuştu. Çavdar; orman, arazi, araç, ev gibi iç ve dış mekanlarda çıkabilecek yangınlar ve önlenmesi konularında bilgi verdi.
ÇAVDAR: “ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 85-90’I İNSAN KAYNAKLI”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Ata Eğitim Merkezi'nde görev yapan İtfaiye Eğitmeni Mustafa Çavdar, hava sıcaklığındaki artış sebebiyle oluşabilecek yangın türlerini ve sebeplerini anlattı. Hissedilen sıcaklığın neredeyse 50 derece olmasıyla, ormanlık alanlardaki otların hızla kuruduğunu ve sera gazı etkisiyle orman yangınlarının meydana geldiğini ifade eden Çavdar, orman yangınlarının tamamının insan kaynaklı olmasa da, yüzde 85-90 oranında insan odaklı olduğunu söyledi. Çavdar, “Piknik yapmak amacıyla ormanda ya da kırsal alanlarda mangal yaktıktan sonra, közlerin tamamen söndürülmemesi yangına sebep olmaktadır. Ya da bir içecek şişesinin gelişigüzel bir şekilde doğaya fırlatılması, yangına davetiye çıkartıyor. Çünkü şişelerin alt kısımları mercek görevi yapıp güneş ışınlarını toplar ve belli bir noktaya sabitler. Bu sabitleme neticesinde de, yüksek sıcaklıktan kaynaklı yangın oluşuyor ve kurumuş otlar da bunu hızlandırıyor” dedi. Çavdar, arabalarda içilen sigaraların dışarıya atılmasının da, orman yangınlarına ciddi sebebiyet verdiğini ifade etti.
TARIM ARAZİLERİNDEKİ TEMİZLİK AMAÇLI ÇIKARILAN YANGINLARA DİKKAT
Kurumuş olan otları vatandaşların belli bir noktaya topladığını, kendi çaplarında kontrollü bir şekilde bunu yakarken, rüzgarın da etkisiyle ateşin etrafa yayıldığını ifade eden Çavdar, “Bu durum orman ve ev yangınlarını tetikliyor. Anız yangınlarıyla da çok uğraşıyoruz. Vatandaşlar anızı yok etmek için yakıyorlar. Aslında bu çok yanlış bir eylem. Birincisi, yanan toprağın mineral dengesi bozuluyor. İkincisi ise; o arazinin içerisinde bulunan böcek, kuş, kuş yavruları, kuş yumurtaları için de ciddi anlamda ekosisteme zarar veriyor” diye konuştu. Araç içerisinde unutulan içecek şişelerinin alt taraflarının mercek görevi gördüğünü ve araçların koltukları da süngerimsi bir maddeden yapıldığı için tutuştuğu anda hızlı bir şekilde yanmaya başladığını kaydeden Çavdar, “Aynı zamanda evlerde de bu tarz şeylerle karşılaşıyoruz. Kullanılan aynaların düz ayna olması gerekiyor. Çukur aynalar güneş ışınlarını toplayıp sadece bir noktaya vererek, yangınlara sebep olabiliyor. Araçlarda bulunan yangın söndürme cihazlarını bagajda muhafaza ediyoruz. Fakat bunun bagajda değil, şoför mahallinde oturan bir kişinin elini uzattığı zaman alabileceği bir noktada olması gerekiyor” dedi.
“KULLANDIĞIMIZ EKİPMANLAR TAMAMEN YENİLENDİ”
Sıcaklığın çok yükselmesiyle klima kullanımının arttığını ve bazı evlerde birden fazla klima kullanıldığını söyleyen Çavdar, elektrik akımının yükselmesiyle de yangın çıkabileceğini anlattı. Çavdar, “Özellikle eski binaların kablolarının mutlaka değişmesi veya onarılması gerekiyor. Yüksek akımlar çekiyor. Yüksek akım doğrultusunda kablolar ısınıyor. Bunlar da ev yangınlarını tetikliyor. Mutlaka her dairenin içerisinde bir tane yangın tüpünün olması gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Vatandaşlara itfaiye araçlarını gördüklerinde trafikte yol vermelerini, araçlarını hatalı park etmemeleri çağrısında da bulunan Çavdar, “Bir itfaiyeci duası vardır. Bu dua da ‘tehlikeye düşmüş olan her canlının imdadına yetişmemiz için bize güç ver’ deriz. Her sabah nöbet devralırken bu duayı ederiz. 112 komuta merkezinden ihbar geldiği anda gündüz 30 saniye, gece ise 40 saniye içerisinde araçlarımızın içerisinde oluyoruz. Uluslararası anlamda 5 dakika içerisinde olay yerinde olmamız gerekiyor. Olay yerine varışımız, hortum sermemiz hepsi bu sürenin içerisine dahil” dedi. Kullandıkları teknik donanımla ilgili bilgileri de paylaşan Çavdar, “Evi yanan bir insana bir dakika bir saat gibi geliyor. Biz de bunun farkındayız. İşimizi en iyi şekilde yapıyoruz. Çünkü bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, bize bütün teknik donanımları sağladı. Araçlarımız, kullandığımız ekipmanlar tamamen yenilendi. Kullanmış olduğumuz şu anki ekipmanlar yeni nesil ve bunlar da yangına varış ve müdahale süremizi gerçekten kısaltıyor” diye konuştu.