Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı öncülüğünde kurulan ‘Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezi’ ilk toplantısını gerçekleştirdi. Mersin’deki ve bölgedeki sektörler için yeşil ekonomiye dair önemli bir odak olmayı hedefleyen merkez; iklim krizinden en başta etkilenen tarım ve gıda sektörlerini bir araya getirerek ‘Tarım ve Gıda Sektörleri Odaklı Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatına Uyum Eğitimi’ni düzenledi. Eğitimi alanında uzman İstanbul Kültür Üniveristesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil verdi. Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezi; iş dünyasını yeşil dönüşüm çabalarının bir parçası haline getirme, iş dünyası temsilcilerinin katılımları ile kentteki yeşil dönüşüm politikalarını geliştirme, iş insanlarını bu doğrultuda destekleme ve yönlendirme ile ticaret ve sanayi odası, akademi ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının iş birliğini sağlama rolünü üstelenmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO), tarım ve gıda sektörlerinin temsilcileri ile alanında profesyonel akademisyenler buluşturuldu.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN ‘İKLİM DOSTU’ BAKIŞ AÇISI BÜYÜYEREK GELİŞİYOR
Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, ‘Yeşil Dönüşüm Merkezi’nin, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliği ile ilgili yürütmüş olduğu çalışmalarda bir çatı olarak kurdukları ve içerisinde iklim değişikliği ile çevre konusunda çalışmaların yürütüldüğü bir merkez olduğundan söz etti. Dr. Zorlu, bu merkezin kuruluş çalışmalarına kısa süre önce başladıklarından bahsederek, bugüne kadar bir tane İç Paydaş, bir tane de Dış Paydaş Toplantısı gerçekleştirdiklerini anlattı. Dr. Zorlu, “İç Paydaş Toplantısı’na Mersin Büyükşehir Belediyemizin ilgili dairelerinin temsilcileri katıldı ve bundan sonraki çalışmalar yürütülürken ‘iklim dostu’ bir bakış açısıyla projelerin üretilmesi ve bu çalışmaların bu şekilde yürütülmesini amaçlayan bir çalışma gerçekleştirdik, bir bilinçlendirme faaliyeti yaptık” dedi.
YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİ İÇİN TÜM İÇ VE DIŞ PAYDAŞLAR BİR ARADA
Gerçekleştirdikleri Dış Paydaş Toplantısı’nda da kentteki ana aktörler ile bir araya geldiklerinden bahseden Dr. Zorlu, “Ticaret Sanayi Odaları, üniversiteler, kamu kurum ve kuruşlarının temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan bir grupla bir toplantı gerçekleştirdik. Biz Yeşil Dönüşüm Merkezi’ni kurarken amacımızın ne olduğunu, ne yapmak istediğimizi onlara anlattık ve işbirliği içerisinde bu merkezin faaliyetlerini birlikte yürütmeyi ve çalışmaları birlikte şekillendirmeyi hedeflediğimizi ifade ettik” diye konuştu. Kentteki aktörlerden en önemlilerinden bir tanesinin de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olduğunun vurgusunu yapan Dr. Zorlu, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası da özellikle üretim sektörlerinin yeşil dönüşüm konusunda düzenlenmesi, onlara bilinçlendirme faaliyetinin verilmesi için birlikte çalıştığımız bir faktör. Yeşil Dönüşüm Merkezi’nin kurulum aşamasında Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak birlikte birçok çalışmaya imza atmış olduğumuz RESLOG Projesi de bize destek oldu. RESLOG ekibi, Yeşil Dönüşüm Merkezi’nin kuruluş aşamasında İsveç’ten bir uzman getirerek, bu yurtdışı örneklerinin nasıl olduğuna dair bir bilgilendirme gerçekleştirdi” dedi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın salonunda Mersin Büyükşehir Belediyesi Yeşil Dönüşüm Merkezi’nin ilk eğitim faaliyetini gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Dr. Zorlu, “Burada da iklim değişikliklerinden ve artan dünyanın ortalama sıcaklığından en fazla etkilenen kırılgan bir grup olan tarım ve gıda sektörü temsilcilerine Yeşil Dönüşüm konusu, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenlemesi, Emisyon Takas Sistemi gibi konularda bilgilendirme ve farkındalık yaratma eğitimi gerçekleştiriyoruz. Eğitimimizi İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı hocamız veriyor. Bundan sonra Yeşil Dönüşüm Merkezimizde bu tür faaliyetleri ve etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
ATASOY: “FİRMALAR YEŞİL MUTABAKAT SÜREÇLERİNE HAZIRLIKLI OLABİLSİNLER DİYE EĞİTİMİ VERİYORUZ
Yerel yönetimleri desteklemek adına bir dizi projeyi 2018 yılında hayat geçirdiklerini söyleyen Yerel Yönetişimde Rezilyans Projesi (RESLOG-Türkiye) Ulusal Proje Koordinatörü Çiğdem Ayşenur Atasoy, özellikle Suriyeli göçü alan şehirlerin planlama ve kentsel dirençlilik alanlarında kapasite desteği sağlamak için çalıştıklarını kaydetti. 2019 yılından bu yana Mersin Büyükşehir Belediyesi ile çalıştıklarını kaydeden Atasoy, “Göçten etkilenmiş, belediyelere kapasite desteği sağlıyoruz. Bugün de İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi ile yerel ekonomik kalkınma çalışıyoruz. Yeşil Dönüşüm Merkezi kuruluyor. Bu Yeşil Dönüşüm Merkezi’nin ilk aktivitesi için buradayız” sözlerine yer verdi. Gıda ve tarım sektörünün temsilcileri ile MTSO’da Büyükşehir öncülüğünde toplandıklarını söyleyen Atasoy, hedeflerini “Döngüsel ekonomi, yeşil dönüşüm, yeşil mutabakata uyum eğitimi veriyoruz. Mersin’de çalışan firmalar bu konuda gelecek yeşil mutabakat süreçlerine hazırlıklı olabilsinler diye eğitimi veriyoruz” şeklinde anlattı.