Vahşi sulama kaldırılmalı!


Türkiye’nin 2030 yılında su fakiri bir ülke olacağını iddia eden Tarsus Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Murat Kaya, “Tarımda vahşi sulama kesinlikle kaldırılmalı. Kesinlikle önümüzdeki en büyük tehlike su sıkıntısı. İklim değişikliklerinden dolayı belki bunu önümüzdeki yıllarda daha çok yaşayacağız. Allah’ın bize emanet ettiği dünyaya maalesef iyi bakamadık, iyi kullanamadık. Dolayısıyla bu dengesizliklerin içerisinde ciddi sorunlar, dengesizlikler oluştu. İklim değişikliğiyle bırakın içme suyunu, önümüzdeki yıllarda tarımsal gıda da bu sorun büyük sıkıntılara yol açacaktır. Sanayiden hizmet sektörüne, kamudan hane halkına kadar hepimiz su kaynaklarını verimli kullanmalıyız. Çünkü bu değişimden hepimiz sorumluyuz” dedi.

 

Tarih : 2 Ağustos 2024 Cuma 12:41

 Neşet TORUN

Tarsus Ticaret Borsası’nın Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı Murat Kaya, “Küresel ısınma iklim değişikliğini tetikliyor. Mevsimsel yağışları da artık alamıyoruz. Türkiye’nin su stresi seviyesi 2040 yılına gelindiğinde 4,27 olacak. Böylece stres oranı yüksekten çok yükseğe çıkacak. Böylece Türkiye 161 ülke içinde su stresinin en yoğun yaşandığı 27. ülke olacak. Kesinlikle önümüzdeki en büyük tehlike su sıkıntısı. İklim değişikliklerinden dolayı belki bunu önümüzdeki yıllarda daha çok yaşayacağız. Allah’ın bize emanet ettiği dünyaya maalesef iyi bakamadık, iyi kullanamadık. Dolayısıyla bu dengesizliklerin içerisinde ciddi sorunlar, dengesizlikler oluştu. İklim değişikliğiyle bırakın içme suyunu, önümüzdeki yıllarda tarımsal gıda da bu sorun büyük sıkıntılara yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

“HEPİMİZ SORUMLUYUZ”

Bu sorununun ciddi anlamda önlemlerinin alınması gerektiğinin altını çizen Kaya, “Şu anda su konusunda bir kriz yaşamıyor olabiliriz. Ancak gelecek nesillere sağlıklı içme suyu bırakabilmek için bugünü kontrol altına almamız gerekir. Sanayiden hizmet sektörüne, kamudan hane halkına kadar hepimiz su kaynaklarını verimli kullanmalıyız. Çünkü bu değişimden hepimiz sorumluyuz. Su hayattır su çok kıymetlidir. Önümüzdeki yıllarda suyu daha düzgün, sağlıklı ve tutumlu kullanılması için ne gerekiyorsa yapılması gerekir. Tarımsal sulama alanları ile artan nüfusun yanında gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye ‘su fakiri’ olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye’de kişi başı günlük su kullanımı TUİK verilerine göre 216 litreye ulaştı. Bir kişinin günlük su kullanımında israf ettiği su 92 litredir. Biz su zengini bir ülke değiliz. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Hükümet olarak bu konuya çözüm bulmamız, önlem almamız, bir program yapmamız gerekiyor. Özellikle tarımda vahşi sulamanın kesinlikle kaldırılması lazım. Modern sulama sistemlerinin devreye girmesi lazım. Çözüm için etkili bir su yönetimine ihtiyaç vardır. Ürün deseni havzalardaki su durumuna göre planlanmalıdır. Tamamen kapalı devre sulama sistemlerine geçilmelidir. Su hasadı konusu, kamunun altyapı yatırım planlamasına acil olarak alınmalıdır. Sanayiden hizmet sektörüne, kamudan hane halkına kadar hepimiz su kaynaklarını verimli kullanmalıyız. Çünkü bu değişimden hepimiz sorumluyuz. Bana göre bu konuda çok geciktik” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA