Haber Merkezi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörü’nün yürüttüğü tanıtım çalışmalarına AHBİB olarak Bulgur Tanıtım Projesi ile destek verdiklerini kaydeden Başkan Veysel Memiş, Anadolu’nun eşsiz lezzetini Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) markasıyla tüm dünyaya tanıtacaklarını duyurdu. Ticaret Bakanlığı’nın onayladığı Bulgur Tanıtım Projesi’ni Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) iş birliğinde Turquality Tanıtım Projesi olarak yürütecekleri belirten Başkan Veysel Memiş, “Doğal, organik ve sağlıklı ürünü vurgulayan içerikler üreterek Bulgurlu Anadolu lezzetlerini tüm hedef ülkeler ve dünyaya tanıtacağız. Bir yıl sürecek projemizde hedef pazar olarak belirlediğimiz Rusya’da etkin tanıtımlar yapacağız. Projemizin ilk etabında Rusya’dan gelen bir ekiple, Mersin ve Mardin’de tanıtım filmleri çektik. ‘TurkishBulgur’ adıyla Rusça olarak web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı yayına aldık. Dijital kampanyalar ve çeşitlik aktivitelerle genişleteceğimiz projemizi tadım etkinlikleri ve televizyon programları ile zenginleştireceğiz. Besin değerleriyle geleceğin beslenme kültüründe önemli bir yer tutacağına inandığımız bu ürünümüz adına Dünya Bulgur Günü ilan edilmesi için de çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
“TÜRKİYE’DE BAKLİYAT ÜRETİMİ DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA KALIYOR”
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), bu yıl 20'incisi hazırlanan ve 2024-2033 yıllarını kapsayan Tarımsal Görünüm Raporu’nu bakliyat özelinde değerlendiren Başkan Veysel Memiş, rapora göre gelecek 10 yılda dünya bakliyat üretiminde yüzde 25 artış beklenirken Türkiye’de bu oranın yüzde 15 seviyelerinde kalacağının öngörüldüğünü söyledi. Başkan Memiş, “Raporda 95 milyon ton olan dünya bakliyat üretiminin 2033 yılında yüzde 25 artışla 119 milyon tona ulaşması tahmin ediliyor. Kişi başı bakliyat tüketiminin ise yüzde 21 artarak 8,6 kilograma çıkması öngörülüyor. 19 milyon ton olan dünya bakliyat ticaretinin gelecek 10 yılda yüzde 16 artarak 22 milyon tona ulaşması bekleniyor. 1 milyon 50 bin ton bakliyat üretilen ülkemizde 2033 yılında bu rakamın yüzde 15 artışla 1 milyon 220 bin tona çıkması öngörülüyor. Bu bilgiler ışığında halihazırda 3 milyon tonun üzerinde bakliyat işleme potansiyeline sahip ülkemizde bakliyat çeşitlerinin ayrıcalıklı ürün kabul edilerek özel olarak teşvik edilmesine ihtiyacımız var.” diye konuştu.
“TEMMUZ’DA EN ÇOK BAKLİYAT VE ŞEKEL MAMULLERİ İHRAÇ ETTİK”
AHBİB’in temmuz ayı ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Temmuz ayında 161 bin 65 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdük. En çok ihraç ettiğimiz ürün grupları bakliyat, pastacılık ürünleri, şeker ve şekel mamulleri oldu. Bakliyatta yüzde 18 artışla 32,1 milyon dolar, pastacılık ürünlerinde yüzde 42 artışla 31,4 milyon dolar, şeker ve şeker mamullerinde yüzde 29 artışla 29,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yılın 7’inci ayında 145 ülkeye dış satım yapan Birliğimiz, en yüksek değerleri yüzde 40 artış ve 16,9 milyon dolar değer ile Irak, yüzde 455 artış ve 10,2 milyon dolar değer ile Mısır, yüzde 5 artış ve 7,9 milyon dolar değer ile Suriye pazarlarında elde etti. Temmuz ayında ihracat hacminde en güçlü artışları Şili, Malta, Tanzanya ve Küba pazarlarında yakaladık.”