KÖYLÜLERİN YOL İSYANI!


Çeşmeli Taşucu otoyolu projesinde Kumkuyu Tırtar bağlantı yolunda 3 kere proje değişikliği yaşandı. Son yapılan projede 111 köylünün evi sulama deposu limon bahçelerinin içerisinden geçerek bazı kişi ve kişilere proje değiştirerek peşkeş çekildiği iddia edildi. 3 defa güzergah değiştirilerek rant yaratılmaya çalışıldığını öne süren yöre halkı eylem yaparak projeden vazgeçilmesini istedi.

 

Tarih : 10 Ağustos 2024 Cumartesi 13:22

Necdet TAŞ

Devam eden Çeşmeli-Kızkalesi Otoyolu projesi, D-400 Karayolu'na bağlanacak noktalarından birinin Erdemli ilçesine bağlı Tırtar köyünü kapsadığı belirtildi. Bu bağlantı yolu sebebiyle 111 evin yıkılacağı ve birçok vatandaşın limon bahçeleri ile tarlalarının parçalanacağı öne sürülüyor. Projedeki güzergah değişikliğine tepki gösteren Tırtar köyünün sakinleri, eylem yaptı. D-400 Karayolu'nu bir süreliğine kapatan köylüler, “Gözyaşının üzerine yol yapılamaz”, “Evime dokunma”, “Rant istemiyoruz”, “Mahallemizi bölmeyin”, “Yola değil ranta karşıyız”, “Yolda oyun, projede oynama olmaz” yazılı pankartlar taşıdı.

BALCI; “FERYADIMIZA ÇÖZÜM BULUNDU”

Köylüler adına açıklamada bulunan Muhammet Balcı, “Toplanma nedenimiz, Tırtar'ın otoyol bağlantı yolunun iptal edilmesi mücadelesidir. Sesimizi tüm Türkiye'ye duyurmak için buradayız. Köyümüz ve tarım arazilerimiz bu proje yüzünden yok oluyor. Büyüklerime sesleniyorum: Tırtar'daki bu bağlantı yolunu kaldırın. 100'ün üzerinde ev yıkılacak ve gidecek yerimiz kalmayacak. Tırtar'da bağlantı yolunu istemiyoruz” şeklinde konuştu. Köylülerden Mehmet Yılmaz, “Yetkililerden tek talebimiz, sesimize kulak vermeleri ve feryadımıza çözüm bulmalarıdır. Tırtar'daki bağlantı yolunun kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

FATMA SARIBAŞ; “BAŞKA ŞEHİRLERDE NE YAPACAĞIZ?”

Köylülerden Fatma Sarıbaş ise “Bu topraklarda doğduk, büyüdük. Bu yaşımıza kadar tırnaklarımızla geldik. Bir ev, bağ, bahçe yaptık. Şimdi bu evlerimizin yıkılmasını istiyorlar, 111 ev yok olacak. 500'den fazla insan mağdur olacak. Çocuklarımız okula gidecek, başka şehirlerde eğitim alacak, eğitim sistemleri çökecek. Bizim başka bir mesleğimiz yok. Başka şehirlerde ne yapacağız? Çöpçülük mü, hırsızlık mı? Bu bağlantı yolunun kaldırılmasını, insanların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Projeyi kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

CHP’Lİ ÇAKIR; “LİMON BAHÇELERİMİZ VE EVLERİMİZ YOK EDİLMEMELİ”

 Eyleme destek veren CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır da, “111 ev yıkılacak. İlk proje yapılmadı, ikinci ve üçüncü projeler getirildi. Limon bahçelerimiz ve evlerimiz yok edilmemeli. Bu milletin sesine kulak verin. Biz devletimize ve bayrağımıza bağlı insanlarız. Birilerinin çıkarları yüzünden evimizden, bahçemizden olmamalıyız. Yetkililere sesleniyorum; Erdemli’yi, Yörükleri ve çiftçileri bilmeyenler için bu halkın cevabı nettir: Gidin köyümüzden, nereye yaparsanız yapın. Tırtar’da bu projeyi istemiyoruz” dedi.

CHP’Lİ DİNÇER; “111 EV YIKILACAK, BU İNSANLAR NEREYE GİDECEK?”

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de, “Devlet işlerinde ciddiyet gereklidir. Proje önceden planlanmalı, köylüye zarar vermeden en uygun yerden geçiş sağlanmalı. Ancak bu, üçüncü proje değişikliği. Her gün karar değiştiriliyor ve bu sakıncalı bir durum. Türkiye'nin dört bir yanında çiftçiler sorun yaşıyor. Şimdi Tırtar'da bir bağlantı yolunun köylülerin ve çiftçilerin emeğini yok etmesini kabul edemeyiz. 111 ev yıkılacak, bu insanlar nereye gidecek? Tırtar’da bağlantı yoluna gerek yok, başka yerlerde var. Bu kadar köylüyü mağdur etmenin kimseye hakkı yok” dedi.

ÜNLÜ; “KUMKUYU-TIRTAR'DAKİ BU BAĞLANTI YOLU GEREKSİZ”

Tırtar Sulama Kooperatifi Başkanı Kadir Ünlü de, “İki yıldır Çeşmeli-Kızkalesi otoyolunun ihalesi yapıldıktan sonra Tırtar köyünde otoyol ile D-400 arasındaki bağlantı yolu sürekli değiştiriliyor. Mahalle halkı olarak bu bağlantının iptali için imza topladık, dilekçe verdik. Ancak hiçbir yetkili gelip bizi bilgilendirmedi. Devlet yetkililerine sesleniyorum: Kumkuyu-Tırtar'daki bu bağlantı yolu gereksiz. Hem devletimize hem de köylülerimize zarar veriyor. Otoyol ana hattına bir şey demiyoruz ama bağlantı yolu 11 evin yok olmasına neden oluyor. Bu projelerin kime hizmet ettiğini anlayamadık. Tırtar’daki otoyol çıkışını iptal edelim” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA