Seçer’e borçlanma yetkisi!


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Başkan Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Mersin metrosu için Başkan Vahap Seçer’e, 3 milyar 507 milyon 990 bin liralık borçlanma yetkisini verdi. Öte yandan mecliste bir de zam haberi geldi. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Mersin Halk Ekmek Fabrikasında üretilen ve ekmek büfelerinde vatandaşlara ulaşan halk ekmeğe zam yapılması ilişkin teklifi oybirliğiyle kabul etti. Buna göre, 200 gram somun ekmek 7 lira 50 kuruş oldu.

 

Tarih : 16 Ağustos 2024 Cuma 16:28

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Başkan Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 15 idareden gelen ve 2’de komisyonlardan gelen toplam 17 konu görüşüldü. Toplantıda konuşan Başkan Seçer, milyonlarca öğrencinin ve ailesinin merakla beklediği üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklandığını hatırlatarak, “Mersin’de 4 üniversitemiz var. Oradaki yetkililerden aldığım bilgi beni kentin yöneticisi olarak sevindiriyor. Özellikle son birkaç yıldır Mersin’in öğrencilere hitap eden özel durumundan dolayı, cazip durumundan dolayı tercihlerin Mersin’e aktığı yönünde bilgiler geliyor. Bu da bizi sevindiriyor. Biz de Mersin’in gerçekten tam anlamıyla 10 numara bir öğrenci kenti olması için çalıştık, bundan sonraki süreçte de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“İSTİYORUZ Kİ EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ OLSUN”

Belediyenin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yaptığına da dikkat çeken Başkan Seçer, “İstiyoruz ki eğitimde fırsat eşitliği olsun. Varsıl ailelerin çocukları ailelerinin katkılarıyla bu sınavlara daha rahat hazırlanabiliyor ama bu ülkede, bu memlekette gelir düzeyi düşük insanlar da var. Bunlara bütçelerinden para ayıramayacak aileler de var. Tam da bu noktada diyoruz ki işte sosyal devlet ve sosyal belediyecilik burada devreye girecek. Bildiğiniz gibi eğitim kurumlarımızı son 5 yılda çok iyi noktaya getirdik. Geçtiğimiz eğitim öğretim sezonunda 7 bin 200 öğrencimiz vardı. Bunların 4 bin 250’si YKS’ye hazırlanan öğrencilerimizdi. 20 kurs merkezimiz var. Sadece merkezde değil, tüm ilçelerde, sosyoekonomik düzeyi düşük olan, gelir düzeyi düşük olan mahallelerde eğitim kurumlarımız var. Toplam 4 bin 250Öğrencimizin 1672’si üniversiteyi kazandı. 68 öğrencimiz tıp fakültesini, 34 öğrencimiz Diş Hekimliği, 14 öğrenci hukuk fakültesi, 141 öğrencimiz mühendislik, 81 öğrencimiz öğretmenlik, 10 öğrencimiz psikoloji bölümünü kazandı. Onlara önümüzdeki süreçte başarılar diliyoruz” dedi.

 “İŞ ARTIK SİYASİLERİ DOKUNMASINA KALDI”

Toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Mersin metrosu için Başkan Vahap Seçer’e, 3 milyar 507 milyon 990 bin liralık borçlanma yetkisini verdi.  Altyapı yatırımları ile ilgili ihaleleri tamamlanan projeler için AK Partili meclis üyelerinden destek isteyen Seçer, “İş artık siyasileri dokunmasına kaldı. Bürokratik işlemlerin hızlanması lazım. Kimseden para istemiyoruz. Hangi partiden olursa olsun herkes bu projelere Mersin’in geleceği için katkı sunması gerekiyor. Pamukluk Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi de 2018’de DSİ ile protokol yapılıyor çünkü yüksek meblağlı bir proje. Yaklaşık 7 milyar lira gerekiyor. Bu işi DSİ yapsın, Büyükşehir’i uygun vadelerle borçlandırsın dedik. Daha önce yapılmış. Ben göreve gediğimde 30 yıllık hesabı Dsi ile ben kapattım. Bunlar Mersin’in geleceği ile ilgili projeler. Ama tartışma konusu oldu ve yapılmadı. O zaman yüzde 50’sini siz yapın diğer yarısını da biz yapalım dedik. Buna olumlu bakıldı ama yeterli ödenekler aktarılmadı. Arıtma ile ilgili bizi ilgilendiren bölüm de 3- 3,5 milyar liralık bir yatırım. 1.7 milyarlık kısmını yani 46 milyon Avro, Avrupa Kalkınma Bankasının deprem fonundan temin ettik hibe olarak. Şuanda depremzedelerin yanında gelmiş sığınmacılar var. Hizmet yapılan kişi sayısı 2,7 milyon. Banka fazladan gerekecek parayı da verecek. Ama hükümetin genel hayata etkili afet bölgesi ilan etmesi gerekiyor. Tüm meclis üyelerimizin bu konuda desteği lazım. Sizin sunacağız katkı Mersin’in geleceği için olacak benim siyasi geleceğim için değil” dedi.

CUMHUR İTTİFAKINDAN BORÇLANMAYA ‘EVET’

Toplantıda, komisyonlardan gelen maddeler karara bağlandı. Mersin metrosu için Başkan Seçer’e borçlanma yetkisi verilmesine yönelik okunan madde öncesi konuşan MHP’li Meclis üyesi İlker Yalçın, Cumhur İttifakı olarak proje bazlı getirilen borçlanma yetkilerine ‘evet’ diyeceklerini daha önce açıkladıklarını hatırlatarak “Buda bizim metro hattımızın finansmanı olarak kullanılacak olan bir para. Biz bununla ilgili gönül rahatlığıyla komisyonda elimizi kaldırdık ve evet dedik. Bizim sizden ricamız, olabilecek en kısa sürede, en yakın gelecekte bizi bu metro hattıyla buluşturmanız. Çünkü biz biliyoruz ki bu konularda belediye bazen borçla döner, bazen vergiyle döner, bazen iller bankası geliriyle döner. Burada finansman yöntemi olarak borçlanma belirlendiyse, borçlanmayla dönecektir. Paranın gideceği yer metro hattıdır ve Mersin’in de metro hattına ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Sizin de bunu yapacağına ümidimiz tamdır. Bizde durağa geldiğinde duran, durunca otomatik olarak açılan ve adeta Paris metrolarını andıran bir metromuz olsun, sizinle beraber açılış kurdelesini keselim istiyoruz” şeklinde konuştu. Cumhur İttifakının da destek verdiği oylama sonunda meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Seçer, “Bunun yazısını Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderdik. Asıl iş bakanlıkta. Bu işin onaylanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HALK EKMEK 7,5 TL OLDU

Öte yandan Belediye Meclisi, Mersin Halk Ekmek Fabrikasında üretilen ve ekmek büfelerinde vatandaşlara ulaşan halk ekmeğe zam yapılması ilişkin teklifi oybirliğiyle kabul etti. Buna göre, 200 gram somun ekmek 7 lira 50 kuruş, 200 gram kepek ekmek 10 lira, 200 gram çavdar ekmek 10 lira, 200 gram tam buğday ekmeği 10 lira, 50 gram roll ekmeği 3 lira, 300 gram Ramazan pidesi 15 lira oldu. Halk ekmeğe en son geçtiğimiz yıl ağustos ayında zam gelmişti. 2,5 lira olan ekmek 5 liraya yükselmişti. Toplantıda ayrıca Mersin Büyükşehir Kültür Sanat Bilim Ulaştırma Ticaret ve Sanayi A.Ş’nin Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı Liman Vergi Dairesi’ne olan 292 milyon 140 bin 994,16 TL vadesi geçmiş vergi borcunun tecil ve taksitlendirilebilmesi için; mülkiyeti belediyeye ait Akdeniz İlçesi, Nusratiye Mahallesi, 954 ada 136 parsel numaralı, 7 bin 969,11 metrekare yüzölçümlü Kârgir Ekmek Fabrikası ve müştemilatı niteliğindeki taşınmazın teminat olarak gösterilmesine ilişkin teklif de oy birliğiyle kabul edildi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA