Necdet TAŞ
Aşırı sıcak nedeniyle birçok ürünün rekoltesinde sorunlar yaşandığını vurgulayan Tarsus Ziraat Odası Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Veyis Avcı, bu şartlarda üretim yapmanın imkansız hale geldiğini ve çok sayıda tarımsal işletmenin de iflasın eşiğine geldiğini dile getirdi. İklim koşulları nedeniyle mısır üretiminde yüzde 20 ile 30 oranında rekolte kaybı olduğunu kaydeden Başkan Veyis Avcı, “Mısır ton fiyatı 7 bin ile 7 bin 200 TL civarında. Sıcak hava nedeniyle rekolte kaybı yaşanıyor. Bunun yanında çiftçilerimizin dekara maliyeti 10 bin TL’yi bulmaktadır. Bunun nedenlerinin başında Ziraat Bankası faiz oranlarının yüzde 8’lerden yüzde 27’lere çıkmasıdır. Sulama Birliklerinin yüzde 67 oranında zam yapması, diğer işçi giderleri olsun, gübre, ilaç, tohum giderlerinin artmış olması, çiftçilerin kara kara düşünmesine neden olmaktadır” dedi.
ÇİFTÇİ TMO’DAN UMUDUNU KESTİ
Çiftçilerin gelecek yıl ekim yapmakta ciddi sorunlar yaşadıklarına dikkati çeken Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, “Çiftçilerimiz ne yapacağını şaşırmış vaziyette. Çok ciddi tepkiler alıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçtiğimiz yıl 5 bin 400 TL olan mısır fiyatını 6 bin TL’ye çıkartmıştı, komik derecede bir artış yapmıştı. Bu yılda buğdayda yüzde 19 oranında bir artış yaptı. Ama diğer devlet kurumları olan sulama birlikleri, bankalar çok çok arttırmıştır. Sulama birlikleri yüzde 67, bankalar ise sübvansiyonlu kredilerini dahi yüzde 19 arttırmıştır. Burada şu çıkıyor, çiftçi sadece banka kredi faiz artışını karşılayabilecektir. Diğer bütün yükler omzunda kalacaktır. Yükün altında ezilen çiftçimizin TMO’dan bir umudu kalmamıştır” diye konuştu.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN SESİNİ DUYUN”
Yetkililere seslenen Başkan Avcı, acil olarak müdahale edilmesi ve çiftçilerin gerekli şekilde desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çiftçilerimizin durumu gerçekten çok kötü. Meyve satıyor, karşılığını alamıyor. Çekler karşılıksız çıkıyor. Bir sürü ihracatçı firmalar batmış vaziyette. Faiz oranlarının ve girdi maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Ve desteklemelerin artması lazım. Bu yıl üzüm üreticisi rekolte kaybı olmasına rağmen ürününü arzu edilen oranda sattı. Ama pamuk, soya, mısır, buğday ve daha pek çok ürün ekilemeyecek duruma gelmiştir. Bununla ilgili çiftçilerimiz başa çıkmakta zorlanmaktadır. Yetkililere sesleniyorum… Geçtiğimiz yıl seçim dönemi olduğu için su da yüzde 50 sübvansiyon uygulandı, fakat bu yıl hiç uygulanmadı. Bir de yüze 67 zam geldi. Buradan Tarım Bakanına ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyor ve çiftçilerimizin sesini duymalarını umut ediyorum” dedi.