Haber Merkezi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Mersin Milletvekili Ali Bozan, iktidarın hayata geçirmeye başlayacağı Enflasyon Muhasebesi vergilendirmesine dair açıklama yaptı. Söz konusu vergi hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soru önergesi verdi. Kamuda yapılan israfın haddi hesabı olmadığını ileri süren Bozan, iş tasarrufa gelince emekliye, emekçiye, işçiye yöneldiklerini belirtti. İktidar vekillerinin yedikleri bir akşam yemeği ücretinin bile emekliye yapılan zamdan daha yüksek olduğunu dile getiren Bozan, öte yandan bir türlü yükseltilmeyen asgari ücretin kira fiyatlarının altında kalmaya başladığını vurguladı. İktidarın, yarattığı bu ekonomik enkazın faturasını halka kesmekten vazgeçmediğini söyleyen Bozan, iktidarın bunay içerisinde yeni bir vergilendirme sistemini hayata geçireceğini ve adına da Enflasyon Muhasebesi Vergilendirmesi dendiğini ifade etti. Bozan, bu vergilendirmenin halkına malına çökmek olduğunu dile getirdi.
“İFLASLAR BAŞLAYACAK”
Bozan, söz konusu vergilendirmeyi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine de taşıdı. Bozan, önergenin açıklamasında; “Firmaların satış yapmasa dahi kayıtlı stoklar, makine-teçhizat, sermaye ve diğer demirbaşların enflasyon oranında yeniden değerlendirilmesi kararı, ülke genelindeki yüzbinlerce vergi mükellefinin bu uygulama ile adil olmayan bir vergi yükü ile karşı karşıya kalacağını göstermektedir. Yüksek enflasyon sonucu fiyatları artan hazırdaki şirket varlıklarına yeniden değer biçilerek oluşan kar veya fiyat artışı üzerinden yüzde 25'lere varan vergilerin çok sayıda şirketi iflasa götüreceği açıktır. İflasların etkisi aynı zamanda işçileri de etkileyecek ve işsizliğin daha da artmasına neden olacaktır. Bakanlığınızdan beklenen acil talep uygulamadan bir an evvel vazgeçilmesidir” ifadelerine yer verdi.
“ELDE EDİLECEK GELİRİ NEREYE HARCAMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?”
Milletvekili Bozan, Bakan Şimşek’e şu soruları sordu: ““Ağustos yılı itibariyle şirketlere uygulanacak olan bu vergi türünün iflas gibi yaratacağı olumsuzluklar hesaplanmış mıdır? Bu olumsuzluklara karşı ne tür bir önleyici çalışma yürütülecektir? Adil” olmadığı ifade edilen bu uygulamada yükselen enflasyonun yükünün şirketlere vergi olarak kesilmesinin nedenleri nelerdir? Çok sayıda şirketi iflasa götüreceği öngörülen bu uygulamada işçilerin işsiz kalacağı durumu Bakanlığınızca hesaplanmış mıdır? Böylesi bir durumda Bakanlığınızın alacağı önlemler nelerdir? Enflasyon muhasebesi uygulamasının, özellikle KOBİ’ler üzerindeki etkileri dikkate alınarak, bu tür işletmelere yönelik herhangi bir özel muafiyet veya kolaylık sağlanması düşünülmekte midir? Bu konuda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Enflasyon muhasebesi ile ilgili olarak sektörel bazda farklı düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır? Örneğin, üretim yapan sanayi şirketleri ile hizmet sektöründeki şirketler arasında bir ayrım yapılacak mıdır? Enflasyon muhasebesi uygulaması kapsamında, firmaların zarar etmesine yol açan unsurların tespit edilerek giderilmesi amacıyla bir izleme ve değerlendirme süreci oluşturulacak mıdır? Bu süreçte, mali müşavirler ve sektör temsilcileri ile iş birliği yapılacak mıdır? Uygulamanın uluslararası yatırımlar üzerindeki etkileri değerlendirilmiş midir? Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki iş ortamına yönelik olası olumsuz algılarının önüne geçilmesi amacıyla hangi adımlar atılacaktır? Bu uygulamadan beklediğiniz gelir ne kadardır? Elde edilecek geliri nereye harcamayı düşünüyorsunuz?”