Balık çiftlikleri istemiyoruz!


Balıkesirli turizmcilerin sektörü olumsuz etkilediği gerekçesiyle kovduğu balık çiftliği Agromey Şirketi’nin Aydıncık’a taşımak istediği tesisleri için ‘ÇED olumlu kararı’ verilmesine tepki gösteren Çevre Platformu üyeleri, şirkete karşı dava açacağını duyurarak, “Balık çiftlikleri istemiyoruz” dedi.

 

Tarih : 30 Eylül 2024 Pazartesi 15:42

Necdet TAŞ

Mersin’de halkın, Yerel Yöneticilerin STK’ların Meslek Odalarının tüm itirazlarına rağmen, Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketine ait 2 adet Balık Çiftliğinin ÇED raporu onaylandı. Raporun içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak, birçok teknik bilgilerin yanlış hesaplandığı iddia edildi.

“ÇED RAPORU KOPYALA YAPIŞTIR YÖNTEMİYLE HAZIRLANMIŞ”

 ÇED raporunun kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlandığı görülürken, ÇED raporunda balık çiftliklerinde kullanılacak olan kimyasalların,  GDO’lu yemlerin, antibiyotiklerin ve balıkların dışkılarının yaratacağı kirliliğin yoğunluğunun, Anamur, Aydıncık ve Silifke de denizin ekosistemine vereceği zararların, Anamur, Aydıncık ve Silifke’de Uluslararası sözleşmelerle yaşam alanları korunan Akdeniz Foklarına ve deniz kaplumbağalarına, olumsuz etkilerinin, kent turizmine verilecek zararların, insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin dikkate alınmadığı ortaya çıktı. İnsan ve çevre sağlığını olumsuz etkilediği, denizi kirlettiği ve turizmi bitirdiği için artık üretim yapamayan balık biftliklerinin Balıkesir Edremit’ten sökülüp turizmin cenneti olan Aydıncık’ta kurulum planı yapılan yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, arkeolojik sit ve ilan edilmiş turizm bölgeleridir. Dolayısıyla koruma altına alınan alanlara balık çiftlikleri kurmanın uluslararası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırı olmasına rağmen ÇED raporuna olumlu rapor verilmesi çevrecilerin tepkisine neden oldu.

“PROJENİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

‘ÇED olumlu kararı’ verilmesine tepki gösteren Çevre Platformu üyeleri, şirkete karşı dava açacağını duyurdu. Konuyla Mersin Çevre Platformu’ndan şu açıklama yapıldı; “Mersin’de yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum biçimi dünyada benzerine rastlanmamaktadır. ÇED raporları onaylanan 20 adet şirketin Balık Çiftliklerinin kafesleri Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerini kaplayacaktır. Birbirlerine çok yakın kurulması planlanan Balık çiftliklerinde kullanılacak olan kimyasalların,  GDO lu yemlerin, antibiyotiklerin ve balıkların dışkılarının yaratacağı kirliliğin yoğunluğu, denizin akıntı hızının uygunsuzluğu nedeniyle Anamur, Aydıncık ve Silifke de denizin ekosistemini ciddi bir şekilde olumsuz etkileyecek ve denizin doğal yaşamını yok edecektir. Balık Çiftliklerinin yaratacağı ekonomik Rant uğruna Doğal Hayat feda edilemez. Balıkesir Edremit turizm bölgesi ise Mersinde turizm bölgesidir. Mersin de denizimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yaşam alanlarımızı ve Yaşam Hakkımızı korumak için hukuki ve demokratik mücadeleye devam edeceğiz. Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketine ait onaylanan ÇED raporuna dava açacağız. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini talep ediyoruz.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA