Haber Merkezi
Türkiye'de 10. üniversite olarak yer alan Mersin Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi açılış töreni Akdeniz Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Programa, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Temsilcisi Serdal Gökayaz, Tarsus Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Murat Özkendir, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, KKTC Konsolosu Özgür Ezel, Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tupamiral Oğuz Bavbek, Mersin Şehit Altuğ Verdi Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Erdal Cılasın, Akdeniz belediye Başkan V. Siraç Çalık, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk ile Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, Akdeniz Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, Dekanlar, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Rektör Danışmanları, akademisyenler, idari personel, öğrenciler ve Mersin Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi'ne kayıt yaptıran öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın hep birlikte okunması ile başlayan program, Üniversitemiz Müzik ve Sahne Sanatları öğrencilerimizin dinletisiyle devam etti.
PROF. DR. YAŞAR, "TOPLAM 50 ÖĞRENCİMİZ KAYITLI”
Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Mersin Üniversitesi olarak anlamlı bir projeyi daha hayata geçirdiklerinin altını çizerek, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzaladığımız protokol ile kurulan 60+ Tazelenme Üniversitesi Mersin Üniversitesi Kampüsü, yaş almış bireylerin toplumsal hayata aktif katılımını destekleyen sağlıklı ve aktif yaş alma akademisidir. Bu kampüs, yaş alan bireyler için bir yaşam biçimi ve yenilenme fırsatıdır. Gururla belirtmek isterim ki, Mersin Üniversitesi Tazelenme Kampüsü'ne başvuruların ilk gününde sabah saatlerinde kontenjanımız doldu. Bugün itibarıyla Tazelenme Üniversitesi Mersin Üniversitesi Kampüsü'nde toplam 50 öğrencimiz kayıtlı. Bu kampüste, öğrencilerimizi teorik dersler, beceri dersleri ve tazelenme dersleri bekliyor. Bu dersler sizlere gönül veren gönüllü akademisyenlerimiz tarafından verilecek. Bir dersinize katılarak, ben de sizlere Üniversitemizin projelerini anlatmak, sizlerle sohbet etmek ve değerli deneyimlerinizden yararlanmak isterim. Yaş almak, bireylerin öğrenmeye, gelişmeye ve sosyal hayata aktif katılımını sürdürmesini de içeriyor. Bugün açılışını yaptığımız bu kampüs, Mersin Üniversitesi olarak benimsediğimiz bu anlayışın bir simgesi olacak. Tazelenme Üniversitesi öğrencilerimiz, genç nesillerle bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşacak, yaşam boyu öğrenmeye katkı sağlayacaklar. Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin bilimin rehberliğinde, teknolojiyle donanmış, sağlıklı bir yaş alma süreci geçirmelerini hedefliyoruz. Yaşlanmak, pasif bir süreç değil, bilgelikle dolu aktif bir yaşamın devamıdır. Bu projeyle yaş almış bireylerimizin toplumsal hayatta daha fazla yer almasını, sağlıklı, üretken ve mutlu bir yaşam geçirmelerini amaçlıyoruz. Tazelenme Üniversitesi, gençler ve yaşlılar arasında kurulan güçlü bağların simgesidir. Tazelenme Üniversitesi toplumsal hafızamızı canlandıracak, dayanışmayı artıracak ve geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak. Sevgili öğrencilerimiz, burası sizlerin ikinci evi olacak. Bu çatı altında her yaştan insanla birlikte öğrenmeye, öğretmeye ve güçlenmeye devam edeceksiniz” şeklinde konuştu.
VALİ PEHLİVAN, “ÇALIŞMALARIMIZI MÜŞTEREKEN SÜRDÜRECEĞİZ”
Açılış töreninde konuşan Vali Pehlivan ise; “Bugün aynı zamanda 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü. Birleşmiş Milletler tarafından bugün tüm dünyada Yaşlılar Günü olarak kutlanıyor. Öncelikle bugün vesilesiyle bütün yaşlı büyüklerimizin gününü kutluyorum. Sağlıklı, huzurlu, hayırlı, uzun ömürler temenni ediyorum. Bugün, Türkiye'de 10’uncusu olan Mersin Üniversitemiz bünyesinde, 60 yaş ve üzeri yaşlılarımız için hizmet verecek Tazelenme Üniversitemizi açıyoruz. Öncelikle üniversitemiz hayırlı uğurlu olsun. Dünyada örnekleri olmakla birlikte Akdeniz Üniversitemiz bünyesinde Prof. Dr. İsmail Tufan Hocamızın öncülüğünde -elbette ki ekip içerisinde yer alan kıymetli diğer akademisyenlerimizin de katkısıyla- 2000 yılında başlatılmış olan “GeroAtlas” çalışması hala daha devam eden bir projedir. Öğrendim ki yurdumuzun pek çok iline, bu bağlamda benim doğduğum yer olan, memleketim Rize’nin yaylalarına kadar gitmiş ve oradaki yaşlı büyüklerimizi de takip etmişler. Bu çalışma devam ederken 2015 yılında 60+ Tazelenme Üniversitesi kurulması kararı verilmiş ve 2016 yılında uygulamaya konulmuştur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla yapılan protokol gereği bu işe Bakanlığımız da sahip çıkmıştır. Üniversitelerimiz birer birer protokol imzalamış ve bu uygulamayı başlatmıştır. Mersin Üniversitemiz, Tazelenme Üniversite kampüsünü kuran 10. Üniversite olmuştur. 60+ Tazelenme Üniversitemiz açılıyor ayrıca Gerontoloji bölümünün açılmasıyla ilgili de gerekli çalışmaları Sayın Rektörümüz, YÖK nezdinde, üniversitemizde ilgili birimlerimizle alınacak kararlar doğrultusunda takip edeceklerdir. Bize düşen tarafı ile biz de destekleyecek ve bu üniversitenin Gerontoloji bölümüyle birlikte hareket etmesi, ayakta durması, uzun ömürlü olmasıyla ilgili çalışmalarımızı müştereken sürdüreceğiz” dedi.
“KABUL ETMEK GEREKİR Kİ DÜNYAMIZ YAŞLANIYOR”
Ülkelerdeki sahip olunan nüfus içerisinde yaşlıların oranının giderek arttığına dikkat çeken Vali Pehlivan, “Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan ülkemizde dahi yaşlı nüfus artıyor. 2018’de 7.2 milyon olan yaşlı nüfusu 5 yıl içerisinde yüzde 21 nispetinde artarak 8.7 milyon kişiye çıktı. Oran olarak yaşlı nüfus yüzde 8.8 iken 5 yıllık süreçte bu oran yüzde 10,2’ye yükseldi. Yaşlılık oranı yüzde 10’un üzerine çıktığında o ülkenin nüfusunun yaşlandığı kabul ediliyor. Ülkemiz yüzde 10,2 ile bir Japonya gibi değil, Japonya'da yüzde 30 nispetinde yaşlı nüfusu var. İtalya'da bu oran yüzde 24, İskandinav ülkelerinde yüzde 22 civarında. Yapılan projeksiyonlara göre 2040’lı yıllarda yaşlı nüfusun %16’lara, 2060 yıllarında %20’nin üzerine çıkması bekleniyor. Bugünkü nispette dünyada 67. sıradayız. Elbette bu oranlar hem kamu birimlerine hem bu işle iştigal eden özellikle de bilimsel çalışmalar yapan üniversitelerimize, akademisyenlerimize muhtelif öngörülerde bulunmak, politikalar geliştirmek açısından belli çağrışımlar yapıyor. Konunun insani boyutuna baktığımızda, hepimiz Yüce Allah tarafından bahşedilen ne zaman kesintiye uğrayacağını bilmediğimiz bir yaşam sürüyoruz. Aslında her günümüzü bir ömür olarak yaşamak gibi büyüklerimizin bizlere tavsiyeleri vardır. Büyüklerimizle oturduğumuzda onları dinlediğimizde bize en çok ve altını çizerek söyledikleri, vurguladıkları husus zamanınızı iyi değerlendirin, hangi yaşta olursanız olun ister çocukluk yaşlarında ister gençlik yaşlarında zamanının kıymetini bilin, zira ömür bir göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Tabii ki günün şartları, dünyadaki gelişmeler, sağlık alanındaki iyileşmeler, ortalama ömrü uzattı, uzatıyor, uzattığını görüyoruz. Ama her şeye rağmen zaman gerçekten çabuk geçiyor” ifadelerini kullandı. Rakamsal olarak yaş almanın, tanınan ömür süresi içerisinde yıldan yıla sayacın işlemesi, birer birer artması olduğunu kaydeden Vali Pehlivan, “Herkes için geçerli bir durumdur. Ama yaşlanmak deyince zihnimde daha farklı bir tanımlama şekilleniyor. Hani ihtiyar heyeti deriz ya ihtiyar dediğiniz zaman sadece yaşını almış, yaşı belli rakamlara ulaşmışı kastetmeyiz. Aynı zamanda tecrübe biriktirmiş, bilgi biriktirmiş ve hakikaten yaşamış, yaşayarak yaş almıştır. Bu anlamda yaşlanmanın; elbette ki rakamsal olarak bir ifadesi olmakla birlikte tecrübeli, bilen, danışılan, öğüt veren, tavsiyede bulunan kişi olma anlamında da aslında özümseye, idrak ede ede, öğrene öğrene, kendini geliştire geliştire yaş almak anlamını taşıdığını düşünüyorum. Tam da bu noktada bugün açılışını yaptığımız, Tazelenme Üniversitesi yaşam boyu öğrenme açısından büyük önem taşımaktadır. Millî Eğitim Bakanlığımız bünyesinde de Yaşam Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz bulunmaktadır” dedi.
“‘YAŞ ALMAKLA, YAŞLANMAK’ İFADESİNİ FARKLI TANIMLAMAK GEREKİYOR”
Halk Eğitim Merkezleri vasıtasıyla her yaşta vatandaşlara çeşitli başlıklarda pek çok hizmetler sunulduğuna dikkat çeken Vali Pehlivan, “Amaç nedir Hangi yaşta olursa olsun insanlarımıza ilgi duyduğu alanlarda özellikle bilgi birikimlerini arttırmak veya yeni alanlara yönelmelerini, kendilerini geliştirmelerini sağlamak. Böyle olduğunda her günü adeta bir ömür olarak değerlendirdiğimizde ve hiçbir boşluk bırakmayacak şekilde elbette ki kendimize de zaman ayırarak hem sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunarak spor yaparak günümüzü günlerimizi yıllarımızı değerlendirdiğimizde bütün yapılanlar ve yaşananlar ömrümüze değer katacaktır. Buna fırsat sunmak elbette ki başta kamu birimlerimizin, üniversitelerimizin görev ve sorumluluğudur. Ne mutlu ki bu sorumluluğu bugün Mersin Üniversitemiz bünyesinde hep birlikte Mersin olarak da almış oluyoruz. Amaç, Tazelenme Üniversitesi’ne öğrenci olarak kaydolan kıymetli yaşlı büyüklerimizin veya belli bir yaşın üstüne çıkmış, belki de şu anda gençlere tavsiye ettiği zamanı değerlendirme tavsiyesine kendisi gençken günün şartlarından, koşullarından kaynaklı, belki yaşamında önüne çıkan engeller nedeniyle yapamadığı ama içinde ukde kalan hususlarda, bu kurulan üniversite dahilinde sunulan imkanları değerlendirerek geçmişte yapamadıklarını şimdi bir nebze olsun telafi etmesini sağlamaktır. Biz de bu süreçte Valilik olarak, İl Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer kurumlarımızla birlikte destek konusunda yapılması gerekiyorsa ilgili personelimizle birlikte yapmaya hazırız. Hatta bir gün bir dersinize dahil olmaktan, sizlerle birlikte o dersi işlemekten, söyleşi yapmaktan memnuniyet duyarım. Bu duygularla öncelikle kıymetli Prof. Dr. İsmail Tufan hocamızı ve ekibini böyle bir yola çıktıkları için; toplumumuzun hafızası olan, ailelerimizin bereketi olan yaşlı büyüklerimize böyle imkanlar sunduğunuz için ve bu yola çıktığınız için teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Bu süreci sahiplenen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza, Bakanlığımızın ilgili birimlerine ve emeği olanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversite olarak bu konuyu sahiplenen, kurulmasına öncülük eden Sayın Rektörümüz başta olmak üzere bütün emeği geçen hocalarımıza, üniversitemizin ilgili birimlerine teşekkürlerimi ve tebriklerimi sunuyorum. Açılan bu üniversiteye kayıt yaptıran bu sürece talip olan, dahil olan kıymetli büyüklerimiz, Tazelenme Üniversitesinin saygıdeğer mensupları hem Antalya'dan gelenler hem bugün Mersin'de eğitim öğretimine başlayacak olan sizlere tebriklerimi, teşekkürlerimi ve başarı dileklerimi iletiyorum. Üniversitemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Programda, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı ve Tazelenme Üniversitesi Projesi Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülüşan Özgün Başıbüyük, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Naci Yılmaz konuşma gerçekleştirdi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Tazelenme Üniversitesi Koordinatörü Öğretim Görevlisi İbrahim Duman, Dünya Yaşlılar Günü teması ile sunum gerçekleştirdi. Mersin Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencisi Ayşe Ağaçsopa günün anlam ve önemini belirten mesajı sundu. Mersin Üniversitesi Akdeniz Kültür Merkezi’nde Erdemli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinlerinin el yapımı ürünlerinin bulunduğu sergi gezildi.