Haber Merkezi
Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen; Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün destek verdiği ‘Türkiye Oryantiring Şampiyonası 1. Kademe Yarışması’nın Mersin etabı sona erdi. 2 gün boyunca 7’den 77’ye her yaş grubunun birincilik mücadelesi verdiği müsabakaya, aralarında milli sporcuların bulunduğu 1229 sporcu katıldı. 32 şehirden 90 kulübün katıldığı yarışma, 17 farklı kategoride gerçekleştirildi. Sporcular, yarışmanın ilk gününde Mezitli ilçesine bağlı Akarca Mahallesi’nde bulunan Huköy tesislerinde ormanlık alanda oluşturulan parkurda üstünlük mücadelesi verdi. Doğanın içinde, zorlu arazi koşullarını deneyimleyen sporcular; ikinci gün ise şehir merkezinde yapılan sürat yarışlarını tamamladı. Kıyasıya rekabetin olduğu yarışmada dereceye giren sporcular Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ödül töreni ile madalyalarına kavuştu. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen ödül törenine Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, KKTC Mersin Konsolosu Özgür Ezel, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Atilla Güler, İl Protokolü,Federasyon yetkilileri ve çok sayıda sporcu katıldı. Sporcular, ödüllerini kent protokolünün elinden aldı.
“SPORUN HER BRANŞI ÇOK KIYMETLİ VE DEĞERLİDİR”
2 gün süren ve 1. aşaması 30 Kasım 2024 günü Mezitli İlçesi Akarca Mahallesinde, 2. aşaması 1 Aralık 2024 günü şehir merkezinde düzenlenen yarışmaların ödül töreninde konuşan Vali Pehlivan, “Mersin olarak bir ulusal organizasyona daha ev sahipliği yapıyoruz. Birkaç gündür Mersin İlimizde, Oryantiring müsabakaları vesilesiyle hareketli günler yaşıyoruz. Katılımın 1.229 sporcu ile oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Uzaktan ve yakından bu yarışmalara katılmak için gelen herkese ilimize hoşgeldiniz diyorum. Sporun her branşı çok kıymetli ve değerlidir. Bunlar içerisinde Oryantiring sporunun da ayrı bir önemi var. Münhasıran, kendine has işleyişiyle her yaştan insanın yapabileceği, katılabileceği, yarışabileceği bir spor. Oryantiring sporu haritayla yön bulmayla başlayıp değişik klasmanlarda hem bisikletle hem patikalarda hem kayaklı hem koşu yapmak suretiyle gerçekleştirilebilen bir spor. Her şeyden önce yarışanların ve özellikle gençlerimizin hem fiziksel gelişimlerine hem de zihinsel gelişimlerine katkı sağlayan bir spor. Çünkü bir yandan haritayla yön bulmaya çalışırken bir yandan pusulalarla açı oluşturup akabinde takip etmek suretiyle bu kulvarlarda meşakkatli yarışlar ortaya konuluyor. Bu sporu 10’lu yaşlardan, 70’li yaşlara kadar 7’den 77’ye herkesin yapabildiğini de görüyoruz. Nitekim bu yarışmalara katılanlar arasında 10’lu yaşlarda katılımcılar olduğu gibi 65 yaş üstü vatandaşlarımızın da iştirak ettiğini görmenin memnuniyetini yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
“SPORU TABANA YAYIYORUZ”
Mersin olarak 81 vilayette olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Sporu Tabana Yayıyoruz’ anlayışı çerçevesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yatırım programları dahilinde pek çok spor branşının yapılabileceği tesisler hayata geçirildiğini ve sporseverlerin, sporcuların kullanımına tahsis edilmiş durumda olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, “İlimize, 2013 yılında yapılan Akdeniz Oyunları vesilesiyle birçok tesis inşa edilmiştir ve bu yatırımlara her yıl yenileri eklenmektedir. Bu tesislerin varlığı Mersinimize hem ulusal hem de uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapma imkanı sunmaktadır. Son ayına girdiğimiz 2024 yılında İlimizde yaklaşık bin 650 müsabaka gerçekleştirilmiştir. Bu müsabakaların yaklaşık 315’i ilgili spor federasyonları vasıtasıyla gerçekleştirilmiş ulusal nitelikte organizasyonlardır. 17’de uluslararası organizasyon gerçekleştirilmiş ve toplamda da yaklaşık 100 bin sporcu bu organizasyonlarımıza katılmıştır. Mersin İli olarak şimdi de Oryantiring yarışmalarına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu ve memnuniyetini yaşıyoruz. Sporu seviyoruz. Sporu önemsiyoruz. Her yaşta insanımızın sporla haşır neşir olmasını diliyor, istiyor ve bekliyoruz. Atalarımızın dediği gibi; ‘Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur’ misali, gençlerimiz hem bir yandan eğitimlerini devam ettirsinler, hem de değişik branşlarda yeteneklerine ve ilgi alanları doğrultusunda spor yapsınlar istiyoruz. Bütün bu tesisler, bu imkanlar da spora imkan tanımak, altyapı oluşturmak için yapılıyor. Bu tesisler, müsabakalarla değerlendirildiğinde anlam kazanıyor ve yeni adımların atılmasına da vesile oluyor. Bu duygularla, öncelikle bu organizasyonun İlimizde yapılması konusundaki emeklerinden dolayı Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Atilla Güler’e, Türkiye Oryantiring Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi de olan Karaman Valimiz Mehmet Fatih Çiçekli’ye ve Oryantiring federasyonunun bütün yetkililerine teşekkür ediyorum. Federasyonlar bütün faaliyetlerini malum Gençlik ve Spor Bakanlığımızın genel himayesinde ve destekleriyle gerçekleştirmektedirler. Bu vesileyle Gençlik Spor Bakanlığımıza ve ilgili birimlerine İlimiz adına şükranlarımı sunuyorum. İlimizde de katkı ve katılım sağlayan,destek olan bütün kişi ve kurumlara ve en önemlisi de bu spora gönül veren, bu sporun daim olması, devamlılığının sağlanması konusunda fiilen iştirak eden, hangi kategoride,kademede veya derecede olursa olsun bütün sporcularımıza da hem teşekkür ediyorum hem de canı gönülden tebrik ediyorum. Başarılarınızın artarak devamını diliyorum” dedi.
GÜLER: “ORYANTİRİNG; İNSANLARI DOĞA İLE BULUŞTURAN BİR SPOR”
Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Atilla Güler, yarışma hakkında bilgi vererek; “Federasyonumuzun açıkladığı yarışma takvimine göre, Türkiye Şampiyonası 1.Kademe ilk yarışlarımızı Güney’in incisi güzel Mersin’de güneşli bir havada; 738’i erkek, 491’i kadın sporcu olmak üzere toplam 1229 sporcunun katılımıyla tamamladık. Oryantiring sporu; özellikle son dönemde kentleşme ile birlikte taş binaların artması sebebiyle insanları yeşile sevk eden, doğa ile buluşturan bir spor” dedi. Oryantiring sporunun her yaş grubuna hitap eden bir spor olduğunu söyleyen Güler, “8-10 yaşından 65 yaşına varıncaya kadar geniş bir yaş aralığında sporcu portföyümüz var. Anadolu’nun dört bir tarafından gelen sporcularımız zamanla yıllar boyu barış, kardeşlik olgusu içerisinde bir araya geliyor. Bu spor, kardeşlik ve kucaklaşmanın bir modeli olurken, il ekonomisine de büyük bir katkı sunuyor. Gelen sporculara o ilin tarihini, kültür yapısını tanıtmak ve doğa ile buluşturmanın dışında Anadolu’nun kültür zenginliğini tanıtmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Emrullah Taşkın da, Büyükşehir’in kendi bünyesinde düzenlemiş olduğu spor organizasyonlarının yanı sıra federasyonların düzenlemiş olduğu spor müsabakalarına da desteklerinin artarak devam etmiş olduğunu dile getirdi. Taşkın, “Her alanda olduğu gibi spor alanında da Mersin Büyükşehir Belediyesi halkın yanında. Bizler, sporcularımızın yanında olmaya devam ediyoruz. 2 gün süren bu organizasyona Türkiye’nin değişik illerinden toplam 1229 sporcu katıldı. Güzel bir organizasyon oldu. Bu organizasyonda Büyükşehir olarak her türlü lojistik desteklerimizi sunduk. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.
SPORCULAR, KENTİN TARİHİ DOKUSU İÇİNDE BİRİNCİLİK İÇİN KOŞTU
K21-E kategorisinde birinci olan sporcu Eylül Şenal, “Şampiyon olarak bitirdiğim için mutluyum. Parkurlar çok güzeldi, teknik ve akıcıydı. Mersin’de maraton koşuluyor, bisiklet yarışları da yapılıyor. Buranın hem havası hem atmosferi çok güzel. Oryantiringin yapılması da güzel oldu. Bunun için mutluyum” diye konuştu. EMAÇIK kategorisinde 3. olan ve Ankara’dan katılan sporcu Oğuz Baktır, “Her 2 parkurda güzeldi. İlk günkü parkur daha zordu ama oldukça heyecanlıydı. Oryantring; hem atletik hem de mental performans isteyen bir spor. Hep açık havada yapabileceğiniz ve hiç kimsenin ‘Geç kaldım’ demeden yapabileceği bir spor” dedi.