Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, birçok projede olduğu gibi temiz bir deniz için yapılması gerekenler ve planlanan projeler konusunda ortak bir paydada buluşabilmek adına, Adana, Antalya ve İskenderun Büyükşehir Belediyeleri ile bir araya geldi. Bu kapsamda ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü partnerliğinde, Akdeniz’e kıyısı bulunan dört Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin katıldığı “Deniz Kirliliği Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı gerçekleşti. Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Barış Salihoğlu, Enstitünün Akdeniz’de bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalar ışığında, özellikle Mersin, Antalya ve İskenderun körfezlerindeki su kalitesi durumu ve belediyelerin işbirliği ile denizin nasıl daha temiz ve kullanılabilir hale getirilebileceği hakkında bilgiler paylaştı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürü Ayhan Demir ve ilgili personelin aralarında bulunduğu toplantıya, Adana, Antalya ve Hatay Büyükşehir Belediyesi temsilcileri de katıldı.
AKDENİZ İÇİN ORTAK PROJELER PLANLANIYOR
Büyükşehir Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, toplantının önemine vurgu yaparak, “Hakikaten kıyılarda durumun bu kadar vahim olduğunu şahsen bilmiyordum ama aynı durumla çok kısa zamanda bizim kendi körfezimizde de karşılaşabileceğimizin tehlikesi, şu toplantının ne kadar isabetli bir ön adım olduğunu göstertiyor. Dört belediyede de aynı anlayışta bir yönetimin olması bizi biraz daha heyecanlandırıyor. Bu anlayışla ortak bir şeyler yapma arzumuz daha güçlü. Antalya’da iklim değişiminin kıyılara olan etkisi konusunda çok ses getiren projeler yapıldı. Dolayısıyla orada deneyimli arkadaşlarımız var” dedi. Kıyı belediyelerinin kısa sürede olumlu veriler elde edilebilecek projeleri gerçekleştirebilme potansiyeli olduğunu belirten Evrim, “Erişilebilir, hayalci olmayan kısa sürece olumlu veriler ve faydayı bize ulaştıracak bir veya birden fazla projeye başlayabiliriz. Ortaklaşa gerçekleştireceğimiz projeler yapılabilir. Ulusal ya da uluslararası fonlardan yararlanabilme umudumuz mutlaka olacaktır fakat bunlara bel bağlamadan yapabileceğimiz bir proje ortaya koyduğumuz zaman bunun ses getireceğini ve örnek alınacağını tahmin ediyorum” ifadelerine yer verdi. Salihoğlu, Akdeniz kıyılarında artan insan baskısından kaynaklı su kalitesinin bozulmasının önüne geçilebileceğini ve bu amaca ulaşmak için ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün daha önce Marmara Denizi’nde gerçekleştirdiği çalışmaların benzerini Akdeniz’de uygulayarak, bölgeye özgü yönetim ve su kalitesi iyileştirme planları oluşturmak istediklerini belirtti. Planlanan proje ile Mersin, Antalya, Adana ve Hatay kıyılarında oluşturulabilecek ‘Su Kalitesi Gözlem Ağı’ denizler üzerinde büyük bir baskı oluşturan yaz nüfusu artışını da dikkate alıp, denize giren kirletici yüklerini azaltmak için, deniz deşarj konumları ve derinlik önerileri getirilebilecek.
İKİNCİ TOPLANTI ADANA’DA GERÇEKLEŞECEK
İleriki safhalarda denizde kurulacak gözlem ağının daha da geliştirilerek deniz suyu kalitesini gerçek zamanlı izlemek, tahmin ve uyarı sistemleri geliştirmek için oşinografik şamandıra sistemleri kurulması ve elde edilen verilerin internet aracılığı ile tüm halka sunulması planlanıyor. Toplantıda, belediye temsilcilerinin de kendi kıyılarında yaşadıkları sorunları paylaşması ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte ortak projelerle Akdeniz’de yaşanan deniz kirliliğine bütünleşik çözüm önerileri getirilmesi niyeti ortaya konuldu. Tüm temsilcilerin tekrar bir araya gelerek, proje geliştirme konusunda adımların atılacağı ikinci toplantının Adana’da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.